34th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 164

A clinical case of acute abdomen caused by a pinworm in appendix: ultrasound images - a case report

AA Tuncer*, M Tanış**, H Boz***, N Tuncer****, D Baskın Embleton*
*Afyon Kocatepe University, Medical Faculty, Department of Pediatric Surgery, Afyonkarahisar, Turkey
**Yuksekova State Hospital Clinic of İnfectious Disease, Hakkari/ Turkey
***Yuksekova State Hospital Clinics of Radiology, Hakkari/Turkey
****Yuksekova State Hospital Clinics of Obstetrics and Gynecology, Hakkari/Turkey

Aim

In this report, we present a case of an 11-year-old female that was diagnosed with acute abdomen secondary to E. vermicularis (Pinworm) infestation in appendix vermiformis.

Case

An 11-year-old female patient was presented with a one day history of abdominal pain. Physical examination of the patient revealed right iliac fossa tenderness and rebound. Laboratory analysis showed a neutrophil dominant leukocytosis and modestly high C-reactive protein with mild hyponatremia. Ultrasonographical examination did not show the signs of acute appendicitis. There were mobile parasites that filled the lumen of the appendix. Analysis of the stool sample was positive for Pinworm ova and given this finding the patient was administered a single dose pyrantel pamoate. The patient was observed for 12 hours. Right iliac fossa tenderness persisted and the patient was taken to the theatre after a single dose of intravenous ampicilin-sulbactam was given. Appendectomy was performed. Upon 'milking' the appendix many motionless Pinworm parasites that were responsible for the obstruction were seen. The patient was given another dose of pyrantel pamoate on day one post-operatively and discharged. Histopathology of the appendix was normal and the patient is being followed up without any abdominal pain or complications four month post-operatively.

Discussion

Pinworm stimulates an acute inflammatory response and by obstructing the lumen of the appendix can cause sensitivity and tenderness. This picture when considered histologically, lacks neutrophil infiltration and is instead termed ‘appendiceal colitis’. Surgical intervention carried out on the premise of clinical acute appendicitis while displaying normal macroscopic finding is debated in the surgical community. This case report documents clear ultrasound images of pinworm infestation of the appendix that has not previously been documented in the literature. We feel that such a publication along with ultrasound images will be useful for clinicians. We want to discuss this topic among paediatric surgeons.

Akut batın kliniğine sebep olan apendikste kılkurdu enfestasyonu: Ultrason görüntüsü-Olgu sunumu

AA Tuncer*, M Tanış**, H Boz***, N Tuncer****, D Baskın Embleton*
*Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi AD. Afyonkarahisar, Türkiye
**Yüksekova Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği, Hakkari/Türkiye
***Yüksekova Devlet Hastanesi Radyoloji Kliniği, Hakkari, Türkiye
****Yüksekova Devlet Hastanesi Kadın Doğum Kliniği, Hakkari, Türkiye

Amaç

Bu makalede apendiks vermiformise yerleşen E. Vermicularisin akut batın kliniğine sebep olduğu 11 yaşında kız hasta sunuldu.

Olgu

11 yaşında kız hasta bir gün önce başlayan karın ağrısı şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Hastanın fizik muayenesinde sağ alt kadranda hassasiyet ve rebaund mevcuttu. Laboratuvar incelemesinde; nötrofil (%88,3) hakimiyeti olan lökositoz (15,34 103/mm3), C reaktif protein (14,1 mg/dL) yüksekliği ve sodyum (133 mmol/L) düşüklüğü mevcuttu. Akut apandisit ön tanısıyla yapılan USG de apandisit lehine bulguya rastlanmadı ancak apendiksin lümenini dolduran hareketli parazitler izlendi. Gaita incelemesinde E. Vermicularis yumurtaları görülmesi üzerine oral pyrantel pamoat 10 ml tek doz kullanıldı. Hasta 12 saat boyunca takip edildi. Hastanın sağ alt kadranda hassasiyeti gerilemeyince tek doz intravenöz ampicilin-sulbactam yapılarak operasyona alındı. Açık apendektomi yapıldı. Apendiksin lümeni sağıldığında obstrüksiyona sebep olmuş çok sayıda hareketsiz E. Vermicularis izlendi. Hasta postoperatif birinci gününde pyrantel pamoat tedavisi verilerek taburcu edildi. Patolojisinde normal apendiks bulguları olan hasta postoperatif 4. ayında komplikasyonsuz olarak takip edilmektedir.

Tartışma

E. Vermicularis akut inflamasyona ve lümeni tıkayıcı etkiye sebep olarak apendikste hassasiyete sebep olur. Bu durum histolojik olarak nötrofil infiltrasyonu olan akut inflamasyon bulgularının bulunmasından bağımsız olarak ‘appendicial colitis’ olarak tanımlanır. Bizim olgumuzda da preoperatif uygulanan tedavi sonucu kılkurtlarının öldüğü ancak medikal tedaviye rağmen apendikste meydana getirdiği tıkayıcı etki veya apendisiyal kolik’e bağlı akut batın ağrısının kaybolmadığı izlendi. Akut apandisit kliniğiyle opere edilen ancak apendiksin makroskopik olarak normal bulunduğu olgularda apendektomi yapılması cerrahlar arasında tartışmalıdır. Bu olguda apendiks vermiformise yerleşerek akut batına sebep olan kılkurtları ultrasonografi ile çok net bir şekilde gösterilmiştir. Kılkurdu enfestasyonunun USG ile dökümantasyonu ingilizce literatürde daha önce bildirilmemiştir. Bu yazının ve görsellerinin klinisyenler için faydalı olacağı düşünülerek konunun çocuk cerrahlarının tartışmasına sunulması amaçlanmıştır.

Close