34th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Video Presentation - 3

A Dissimilar Indication of Laparoscopic Cholangiography

B Tander*, S Hancıoğlu*, E Gün*, G Çaltepe**
*Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Samsun, Turkey
**Ondokuz Mayis University, Division of Pediatric Gastroenterology

Three months old male was admitted with acholic stool, jaundice and direct hyperbilirubinemia.  He had an uneventful jejunal atresia repair in his newborn period. Abdominal ultrasonography revealed a bilious plug within the common bile duct leading to dilatation and complete obstruction. Ursodesoxycholic acid treatment was unresponsive. Due to age barrier, ERCP was not possible. An operative cholangiography with biliary wash-out was planned. At laparoscopy, the gallbladder was injected and filled with diluted ionic iodinated contrast media up. Gradually, the contrast media passed through common hepatic duct to the intrahepatic biliary ducts, the whole common hepatic duct and finally to the duodenum. In the postoperative period, the stool has been darkened, bilirubin levels dropped and jaundice resolved.

Conclusion: Laparoscopic cholangiography might be a good alternative for the treatment of infants with dense biliary plug leading to biliary obstruction.

Laparoskopik Kolanjiografinin Farklı Bir Endikasyonu

B Tander*, S Hancıoğlu*, E Gün*, G Çaltepe**
*Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD Samsun, Türkiye
**Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Çocuk Gastroenteroloji B.D.

Yenidoğan döneminde jejunal atrezi nedeniyle opere olup sorunsuz olarak evine gönderilen 3 aylık erkek, akoliz dışkı, sarılık ve direk hiperbilirubinemi nedeniyle başvurdu. Karın ultrasonografisinde, koledok kanalının safra çamuru ile tamamen dolu olduğu saptandı. Ursodesoksikolik asit tedavisine yeterli yanıt alınamadı. Bu yaşta ERCP uygulanamayacağı için operatif kolanjiografi yapılması ve safra kesesi aracılığıyla safra yolları lavajı planlandı. Laparoskopik olarak safra kesesi içine seyreltilmiş iyonik iyotlu kontrast madde enjekte edildi ve aynı anda radyoskopi ile değerlendirildi. Kontrast madde yavaş yavaş önce karaciğeriçi safra yollarını, ardından dilate koledok kanalını ve en sonunda da duodenumu doldurdu. Operasyona son verildi. Postoperatif dönemde dışkı rengi koyulaştı, bilirubin düzeyleri normale geriledi ve sarılık yokoldu.

Sonuç: Safra çamurunun koledok kanalı obstruksiyonuna neden olduğu bebeklerde operatif kolanjiografi ile lavaj iyi bir tedavi seçeneği olabilir.

Close