34th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 56

Gastric duplıcation cysts: importance of differential diagnosis according to anatomical localization

S Fettahoğlu Üstel, BH Güvenç, R Alim
Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Dept. of Pediatric Surgery

Aim: Gastric duplication cysts are reported to be extremely rare, representing just 4 % of all enteric duplications differing anatomic location from mouth to anus. We report differential diagnostic study and therapeutical approach in two patients with anatomical variation.

Case Reports: 1). Five-year-old female patient was admitted with bouts of intermittent vomiting, abdominal pain and distension, with weight loss since 4 months. Physical examination revealed fullness sensation in the right upper quadrant. Abdominal US and CT revealed a cystic mass 74x46 mm in size with a well-developed smooth muscle coat presumably covered by GIS mucosa in the vicinity of liver, pancreas and gallbladder. At laparotomy, the cyst was resected totally from the pyloroduodenal region extending onto the third part of the duodenum, including part of the tail of the pancreas. 2). Antenatally diagnosed seven-year-old male patient was admitted with complaints of hiccup, intermittent cough and heart burn since 3 months. Abdominal US and CT revealed a smooth cystic mass 21x18x20 mm in size, non-communicating with gastric lumen, localized along the small curvature near the gastroesophageal junction. At laparotomy, the cyst was meticulously peeled off and resected totally from the common gastric mucosal wall. The histopathological examination revealed findings compatible with duplication cyst including gastric mucosa in both patients. Patient recovery was uneventful and diagnostic workout revealed no remnant cystic tissue.

Conclusion: The attending surgeon is required to manage this extremely rare anomaly appropriately, since it can present in various clinical forms and may cause significant morbidity.

Midenin duplikasyon kisti: İki olgu nedeniyle ayırıcı tanı ve tedavide anatomik lokalizasyonun önemi

S Fettahoğlu Üstel, BH Güvenç, R Alim
Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH, Çocuk Cerrahisi Kliniği

Giriş: Duplikasyonlar ağızdan anüse kadar, gastrointestinal sistemin herhangi bir seviyesinde bulunabilen nadir konjenital anomaliler olup, mide yerleşimli olanlar % 4 oranında bildirilmektedir. Bu çalışmada, mide duplikasyon kisti içeren ve tanı ile tedavinin planlamasında dikkate alınması gereken iki farklı anatomik lokalizasyon irdelenmiştir.

Olgu Sunumları: Olgu 1: 5 yaşında kız hasta, 4 aydır aralıklı kusma, karın ağrısı, karın şişliği ve kilo kaybı yakınması ile başvurdu. Fizik muayenede sağ üst kadranda dolgunluk hissi saptanan olgunun, yapılan US ve BT tetkikinde karaciğer, pankreas ve safra kesesi ile komşu, 74x46 mm boyutlarında, gelişmiş düz kas yapısına sahip ve GİS mukozasıyla kaplı kistik lezyon izlendi. Duodenum kavsinin mideye bakan tarafında yerleşik kistik kitle, kısmi pankreas kuyruğunu da içerisine alacak şekilde, oddi sfinkteri hizasında duodenal mukoza komşuluğundan ince diseksiyonla sıyrılarak total olarak çıkartıldı. Olgu 2: Antenatal tanı almış 7 yaşında erkek hasta, 3 aydır devam eden hıçkırık, öksürük ve midede yanma yakınmaları ile başvurdu. Fizik muayenede özellik saptanamayan olgunun, yapılan US ve BT tetkikinde midenin küçük kurvaturunda gastroözofageal bileşke komşuluğunda 21x18x20 mm boyutlarında lümen ile iştirak göstermeyen düzgün sınırlı, ince cidarlı kistik lezyon izlendi. Kisti çevreleyen musküler tabakanın insize edilmesini takiben kistik kitle, mide mukozası ile olan ortak duvarından soyularak eksize edildi. Operasyon sonrası takipleri sorunsuz seyreden ve radyolojik tetkiklerde residiv kist oluşumu saptanmayan her iki olguda patolojik tanı, gastrik mukoza içeren duplikasyon kisti ile uyumlu olarak saptandı.

Sonuç: Duplikasyon kistleri ile ilgili literatürde detaylı bilgi olmayıp, çoğunluğu olgu sunumu şeklindedir. Tedavi edilmediği taktirde yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilecek duplikasyon kistlerinin tedavisinde, anatomik yerleşimin her olgu için ayrı özellik gösterebileceği unutulmamalı ve girişim esnasında yüksek morbiditeye yol açabilecek cerrahi seçeneklere hazırlıklı olunmalıdır.

Close