34th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 44

Is the results of laparoscopic Nissen fundoplication really satisfactory?

İ İnanç, O Kızılkaya, S Ayvaz, ÜN Başaran, M İnan
Trakya University, Faculty of Medicine, Depertment of Pediatric Surgery

Aim: Nissen fundoplication procedure is performed to improve life quality of  neurologically disabled patientsand their families. However, the procedure may cause life-threatening problems even if it has performed with laparoscopic procedures as minimal invasive technique.

Material and Method: Neurologically disabled children were treated and hospitalized in our clinic from January 2014 to July 2016, who received laparoscopic or open Nissen fundoplication procedures were reviewed retrospectively.

Results: A total of 15 patients were hospitalized and treated in our clinic. Of those, 11 patients received laparoscopic and 4 open Nissen Fundoplication with gastrostomy or gastrostomy alone. All operated pations were obserwed in pediatric intensive care unit minimum days. Three of them died, 1 early period, and 1 late period in laparoscopy patients and 1 late period in open procedure. Three patients suffered from gastrostomy leakage and also three patients showed postoperative atelectasis.

Discussion: There must be serious preparation period before laparoscopic Nissen procedure in neurologically disabled children. These patients should be observed in pediatric intensive care unit and taken care for wound infections and gastrostomy leakage. Moreover, postoperative atelectasis may be another clinical problem. The possibility that gastrostomy negatively affects antireflux mechanisms and later triggers the development of acid reflux must be discussed. We believe, neurological disabled children has effected more than the other even if the  procedure is performed with minimally invasive technique. 

Nörolojik engelli çocuklarda laparoskopik Nissen fundoplikasyonu sonuçları gerçekten yüz güldürücü müdür?

İ İnanç, O Kızılkaya, S Ayvaz, ÜN Başaran, M İnan
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: Nörolojik engelli çocuklarda Nissen fundoplikasyonu, çocukların ve ailelerinin yaşam konforunu artırmaya yönelik olarak yapılmaktadır. Ancak bu ameliyat minimal invaziv teknik olan laparoskopik yöntemle yapılsa bile hayatı tehdit eden ciddi sorunlara yol açabileceği düşüncesindeyiz.

Gereç ve Yöntem: Ocak 2014 ve Temmuz 2016 tarihleri arasında kliniğimizde takip ve tedavi edilen ve Nissen fudoplikasyonu ile gastrostomi yapılan nörolojik engelli hastalar geriye dönük olarak incelendi.

Sonuçlar: Bu dönemde toplam 15 nörolojik sekelli hasta takip ve tedavi edildi. Bunlardan 11’ine laparoskopik 4’üne açık Nissen fundoplikasonu ile birlikte gastrostomi ameliyatı yapılmıştı. Opere edilen hastaların tümü ameliyat sonrası çocuk yoğun bakım servisine alındı ve ortalam 2 gün burada tutuldu. Laparoskopik Nissen yapılan hastalardan 1’i erken dönemde, 1’i geç dönemde kaybedildi. Açık ameliyat yapılan bir hastda yine geç dönemde kaybedildi. Gastrostomi açılan 3 olguda sızdırmayla ilgili ciddi sorunlar yaşandı. 3 hastada ise ameliyat sonrası ciddi atelektazi atağı gözlendi.

Tartışma: Nörolojik engelli çocuklarda laparoskopik Nissen prosedüründen önce çok ciddi bir hazırlık dönemi olmalıdır. Ameliyat sonrası hastalar mutlaka çocuk yoğun bakım servisinde takip edilmeli ve yara bakımı ile gastrostomi takibi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca solunum sıkıntısı yönünden de yakın takip gerektiği kanısındayız. Nörolojik engelli çocukların minimal invaziv işlemlerden diğer hastalara göre dafa fazla etkilendiği düşüncesindeyiz.

Close