36th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association and 3rd Annual Congress of IPEG-MEC

View Abstract

Oral Presentation - 68

Pediatric esophageal perforation due to firearm injuries during the Syrian war and a new suture technique

A Atıcı*, ME Çelikkaya*, Ç El**, B Akçora*
*Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery Hatay
**Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Department of Pediatry Hatay

İntroduction:

The incidence of esophageal perforation (EP) due to firearm injury (FAI) is markedly low compared with that occurring in other organs. The most frequently reported cause of EP is iatrogenic injuries. Here we report cases of EP due to FAI in childhood during the Syrian war and elucidate a new suture technique

Metods:

The cases of four pediatric patients who developed esophageal perforation due to firearm injury between 2012 and 2017 were retrospectively reviewed. Patients who developed perforation for other reasons were excluded.

Results:

Three of the patients were male and one female. The ages of the patients were 4-7-10-11 years. Three of the patients had an access hole. Two patients had additional tracheal perforation. All of the patients were operated. Oral feeding time was 7-8-9-33 days and hospitalization time was 9-19-22-45 days. All of the patients were discharged uneventful.

Conclusion:.

Pathophysiology of EPs due to FAI are very different from other causes of EP. With this oblique suture which passing through the intestinal layers, the mucosal edges come side by side and the muscular surface is everted.

Çocuklarda ateşli silah yaralanmasına (ASY) bağlı özofagus perforasyonu (ÖP) ve bu hastalar için kullanılabilecek yeni bir sütür tekniği

A Atıcı*, ME Çelikkaya*, Ç El**, B Akçora*
*Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Hatay
**Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Hatay

Giriş:

Ateşli silah yaralanmasına (ASY) bağlı özofagus perforasyonu (ÖP) insidansı diğer organlarla kıyaslandığında oldukça düşüktür. ÖP'nin bildirilen en sık nedeni iyatrojenik yaralanmalardır. Bu yazıda Suriye savaşı sırasında ASY nedeniyle ÖP gelişen hastaların sunulması ve bu hastalar için kullanılabilecek yeni bir sütür tekniğinin tarif edilmesi amaçlanmıştır.

Materyal Metod:

2012-2017 yılları arasında ASY nedeniyle ÖP gelişen dört çocuk hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Başka nedenle perforasyon gelişen hastalar çalışmaya dahil edilmedi.

Bulgular:

Hastaların üçü erkek bir kız idi. Hastaların yaşları 4-7-10-11 yıl olarak bulundu. Üç hastada giriş deliği mevcut, birinde giriş deliği yoktu. İki hastada ek olarak trakeal perforasyon mevcuttu. Hastaların hepsi ameliyat edildi. Oral beslenmeye geçme süreleri 7-8-9-33 gün, hastanede yatış süreleri 9-19-22-45 gün olarak bulundu. Kaybedilen hasta olmadı.

Sonuç:

ASY'ye bağlı ÖP yüksek kinetik enerjili bir yaralanma olması nedeniyle patofizyolojisi ÖP'nin diğer nedenlerinden farklıdır. Bu sütür tekniği ile, hem bağırsak katmanlarından oblik geçiş yapılarak mukozal kenarların tam olarak karşı karşıya gelmesi hem de müsküler yüzeyin everte olması sağlanmıştır.

Close