36th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association and 3rd Annual Congress of IPEG-MEC

View Abstract

Poster - 38

Traumatic abdominal wall defect due to bicycle handlebar: Report of two cases

Hİ Tanrıverdi, Y Benibol, Ö Yılmaz, C Taneli, A Genç
Manisa Celal Bayar University Medical School Department of Pediatric Surgery, Manisa, Turkey

Introduction:Traumatic abdominal fascial defect is rare. A defect in fascia and muscle than herniation occur due to high energy blunt trauma with no involvement of skin. This injuries, especially in children, occur by reason of hitting handlebar to abdomen. We present two cases with traumatic abdominal wall defect due to handlebar after bicycle fall.

Case1:A 17years-old boy, who handlebar hit to his abdominal wall during falling from bicycle, was referred. There was circular ecchymosis at skin on the righ lower quadrant of abdomen above 5-6cm from inguinal canal. There was a defect about 7-8cm in fascia and herniation was determined.Defect and herniation was seen on US and CT. Edema of skin and subcutenaous was regressed in the four-day. Patient was operated because of defect was wide and herniation continued. There was a defect about 8cm in fascia, muscle and peritoneum and it was repaired primarly. There wasn’t problem in the two-month.

Case2:A 8years-old girl was referred for falling from bicycle. There was a circular ecchymosis at skin on righ lower quadrant of abdomen just above inguinal canal and was a fascial defect above 1.5cm, but wasn’t herniation. Also a small defect was determined on US and CT, but there wasn’t herniation. There wasn’t herniation with standing and straining although defect continued at the follow-up. Patient treated conservatively was discharged at the fourth day. Defect was disappeared and herniation wasn’t determined in the two-month.

Conclusion:It sould be take careful to eccyhymosis on abdominal skin due to hitting of handlebar at patients who referred because of falling from bicycle, also it should be checked whether there is a fascial defect. Patients must be hospitalized and imaging modalities are applied because of defect may not be recognized for the reason of edema and hematoma at skin and subcutenous in early period.

Bisiklet gidonuna bağlı gelişen travmatik karın duvarı defekti: İki olgunun sunumu

Hİ Tanrıverdi, Y Benibol, Ö Yılmaz, C Taneli, A Genç
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Manisa

Giriş: Travmatik abdominal fasya defekti oldukça nadirdir. Yüksek enerjili künt travmalara bağlı olarak daha yumuşak ve elastik olan ciltte yaralanma olmaksızın kas ve fasyada defekt ve buna bağlı olarak herniasyon gelişir. Bu tür yaralanmalar, özellikle çocuklarda, bisikletten düşme sırasında bisiklet gidonunun karın duvarına çarpması sonucu meydana gelir. Bu çalışmada bisikletten düşme sonrasında gidona bağlı travmatik karın duvarı defekti meydana gelen iki olgu sunulmuştur.

Olgu 1: Bisikletten düşme sırasında karın sağ alt kadranına gidon çarpan 17 yaşındaki erkek olgu karın ağrısı yakınmasıyla başvurdu. Karın sağ alt kadranda inguinal kanalın yaklaşık 5-6 cm üstünde ciltte dairesel ekimozun olduğu ve cildin bütünüğünü koruduğu görüldü. Aynı bölgede fasyada yaklaşık 7-8 cm’lik bir defekt ve ıkınmakla belirginleşen herniasyon palpe edildi. Utrasonografi ve bilgisayarlı tomografide de fasya defekti ve herniasyon görüldü. Dört günlük izlemin ardından cilt ve ciltaltı ödemi gerileyen olgu, fasya defektinin büyük olması ve herniasyonun devam etmesi üzerine opere edildi. Fasya, kas ve peritonda yaklaşık 8 cm’lik defekt saptandı, primer olarak onarıldı. Hastanın 2 aylık izleminde sorunu olmadı.

Olgu 2: 8 yaşındaki kız olgu bisikletten düşme nedeniyle başvurdu. Karın sağ alt kadranda, inguinal kanalın hemen üzerinde dairesel ekimoz ve yaklaşık 1,5 cm’lik fasya defekti saptandı, ancak herniasyon palpe edilmedi. Ciltte laserasyon yoktu. Ultrasonografide ve bilgisayarlı tomografide de küçük bir fasya defekti görüldü, ancak buraya giren herhangi bir barsak ansı izlenmedi. İzleminde ayakta ve ıkınmakla defekti devam etmesine rağmen herniasyon izlenmedi. Konservatif olarak takip edilen olgu izlemin 4. günü taburcu edildi. Hastanın 2 aylık izleminde defektin kaybolduğu görüldü, herni izlenmedi.

Sonuç: Bisikletten düşme nedeniyle başvuran olgularda gidonun çarpmasına bağlı olarak karın cildinde gelişebilen dairesel ekimoza dikkat edilmeli, bunun altındaki fasyada defekt gelişip gelişmediği kontrol edilmelidir. Erken dönemde cilt ve ciltaltındaki ödem ve hematoma bağlı olarak fasyadaki defekt gözden kaçabileceğinden hastalar yatırılarak izlenmeli, görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır.

Close