36th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association and 3rd Annual Congress of IPEG-MEC

View Abstract

Poster - 62

Use of percutaneous subclavian access for central catheterization

G Gerçel, Ç Ulukaya Durakbaşa, E Özatman, ŞK Özel, M Çağlar Oskaylı, HM Mutuş, G Erkoç, B Aksu
Istanbul Medeniyet University Goztepe Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery

Aim: This study aimed to present the clinical experience of subclavian vein (SCV) catheterization in childhood.

Patients and Method: Patients who underwent central venous catheterization (CVC) between January-2008 and July-2018 were evaluated retrospectively.

Results: There were 774 patients who underwent CVC. Percutaneous SCV was attempted in 220 (28%) patients; SCV puncture could not be performed in 7 and the guidewire did not advance in 3. Successful (96%) patients were 94 female and 116 male. The median age was 6 (18 days-18 years) years. 15 (7%) patients were younger than one-year-old and 4 (2%) of them were newborn. Right SCV was used in 195 and left in 15. Ports were used in 154 patients, permanent or temporary hemodialysis in 34, and two-way central venous catheters in 22 patients. Catheter diameters were between 4-11,5 Fr. After the procedure, routine evaluation was done with scopy or direct X-ray. There were catheter malposition in 5 (2.3%) patients; internal jugular ven catheterization was seen. Among them, a patient whom diagnosed ALL with central nervous system involvement had an epileptic seizure on the 5th day after catheterization. A sigmoid sinus thrombus was detected in cranial MR, the catheter was removed with the assumption that it might be related to the catheter. Pneumothorax occurred in 3 (1.4%) patients and hemothorax developed in 1 (0.4%) after catheterization. They were treated with tube thoracostomy. There is no complications in under one year of age.

Conclusion: CVC in childhood is technically more difficult than adults due to small vessel diameters and poorly developed wall structures. Venotomy considered safer technique, may require to tie the distal of the vessel. The subclavian tract allows placement of larger diameter catheter without disturbing vascular lumen continuity. Although relatively serious complications are described, SCV catheterization is a reliable intervention in experienced hands in children.

Perkütan subklavian yolun santral kataterizasyon için kullanımı

G Gerçel, Ç Ulukaya Durakbaşa, E Özatman, ŞK Özel, M Çağlar Oskaylı, HM Mutuş, G Erkoç, B Aksu
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği

Amaç: Bu çalışmada çocukluklarda perkütan subklavian ven (SKV) kataterizasyonu ile ilgili klinik deneyimin sunulması amaçlandı.

Hastalar ve Yöntem: 1.Ocak.2008-1.Temmuz.2018 tarihleri arasında santral venöz kataterizasyon yapılan hastalar geriye dönük olarak tarandı.

Bulgular: Santral venöz kataterizasyon yapılan toplam 774 hasta vardı. Hastaların 220 (%28)'sinde perkütan SKV yol denendi; 7 hastada SKV ponksiyonu yapılamadı ve 3' ünde kılavuz tel ilerlemedi. Başarılı olunan (%96) hastanın 94'ü kız, 116'sı erkekti. Yaş ortancası 6 (18 gün-18 yıl) yıldı; 15 (%7) hasta bir yaşından küçüktü ve bunların 4 (%2)' ü yenidoğandı.195' inde sağ, 15'inde sol SKV kullanıldı. Hastaların 154’ ünde port, 34 ' ünde kalıcı veya geçici hemodiyaliz ve 22' sinde iki yollu santral venöz katater kullanıldı. Katater çapları 4-11,5 Fr arasında idi. İşlem sonrası skopi veya direk grafi ile rutin değerlendirme yapıldı. 5 (%2,3) hastada katater malpozisyonu; internal jugüler ven kataterizasyonu görüldü. Bunların içinden merkezi sinir sistemi tutulumlu ALL tanılı bir hasta, kataterizasyon sonrası 5. günde epileptik nöbet geçirdi. Kranial MR' da sigmoid sinüste trombüs saptandı; katater ile ilişki olabileceği varsayımıyla katater çıkartıldı. Kataterizasyon sonrası 3 (%1,4) hastada pnömotoraks ve 1 (%0,4) hastada hemotoraks gelişti. Tüp torakostomi ile tedavi edildi. Bir yaş altı hiçbir hastada komplikasyon gelişmedi.

Sonuç: Çocukluk çağında santral venöz kataterizasyon damar çaplarının küçüklüğü ve duvar yapıların tam gelişmemiş olması nedeniyle erişkinlere göre teknik olarak daha zordur. Daha güvenli olarak kabul edilen venotomi ile kataterizasyonda ise damar distalinin bağlanması gerekebilir. Subklavian yol, damar lümen devamlılığını bozmadan daha geniş çaplı katater yerleşimine olanak sağlar. Göreceli ciddi komplikasyonlar tanımlanmış olsa da bu seride de görüldüğü üzere subklavian kataterizasyon bebek ve çocuklarda deneyimli ellerde güvenilir bir girişimdir.

Close