37th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association & STEPS 2019

View Abstract

Poster - 114

The complications of circumcision via electrosurgery in boys and the effect of power setting

AT Bozkurter Çil
Medicana International Samsun Hospital, Pediatric Surgery

Introduction: Circumcision is the surgical removal of the skin covering glans penis. Circumcision is one of the most common surgical procedures performed worldwide, whether it is due to a medical indication or for traditional or religious reasons. Different surgical methods have been described to remove the foreskin, and doctors' choice of bleeding control during circumcision also varies.

Materials and Methods: The data of patients who underwent circumcision in our clinic between 1.1.2016-31.12.2018 were evaluated retrospectively. SPSS 22.0 program was used for analysis.

Results: Circumcision was performed in 872 patients between 2- 103 months of age. While 93% of the patients were planned for sociocultural reasons, the remaining patients had medical indications such as congenital hydronephrosis, phimosis, and recurrent balanitis. Bleeding control during circumcision was mostly achieved by monopolar ectrosurgery. Power setting under 2 years 10; The power setting above 2 years of age was used as 15. The duration of edema was significantly higher in the group with a power setting of 15 than the group with a power setting of 10 (p ˂ 0.05). Operative time was significantly lower in the group with a power setting of 15 (p ˂ 0.05). There was no significant difference in postoperative bleeding. The ecchymosis rate was significantly higher in the group with a power setting of 15 (p ˂ 0.05). Patients were discharged 4-6 hours after circumcision. No patient was prescribed systemic antibiotics.

Conclusion and Discussion: Circumcision is perceived as an easily applicable, risk-free procedure in society. However, rare postoperative problems such as bleeding, infection, excessive skin release, and damage to the glans penis can be encountered. In circumcisions where bleeding control is performed by monopolar or bipolar electrosurgery, it is more accurate to keep the power setting as low as possible to minimize postoperative edema and ecchymosis.

Çocuklarda elektrocerrahi yardımlı sünnetlerde güç ayarının komplikasyonlara etkisi

AT Bozkurter Çil
Medicana International Samsun Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği

Giriş: Sünnet, glans penisi örten cildin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. İster bir tıbbi endikasyona bağlı olarak ister geleneksel veya dini nedenlerle yapılsın, sünnet dünya çapında uygulanan en yaygın cerrahi işlemlerden birisidir. Sünnet derisini çıkarmak için farklı cerrahi yöntemler tanımlanmıştır ve doktorların sünnet sırasında kanama kontrolü tercihleri de çeşitlilik göstermektedir.

Materyal ve Metod: 1.1.2016-31.12.2018 tarihleri arasında kliniğimizde sünnet işlemi yapılan hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Analizlerde SPSS 22.0 programı kullanıldı. Verilerin tanımlayıcı istatistiklerinde ortalama, standart sapma, medyan en düşük, en yüksek, frekans ve oran değerleri kullanıldı.

Bulgular: 2- 103 ay yaş aralığındaki toplam 872 hastaya sünnet yapıldı. %93 hastada işlem sosyokültürel sebeplerle planlanmışken, kalan hastalarda konjenital hidronefroz, fimozis, rekürren balanit gibi tıbbi endikasyonlar mevcuttu. Sünnet sırasında kanama kontrolü çoğunlukla monopolar ekektrocerrahi ile sağlandı. 2 yaş altında güç ayarı 10; 2 yaş üzerinde güç ayarı 15 olarak kullanıldı. Güç ayarı 15 olan grupta ödem süresi güç ayarı 10 olan gruptan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Güç ayarı 15 olan grupta operasyon süresi diğer gruptan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha düşüktü. Güç ayarı 10 ve 15 olan grupta postoperatif kanama anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermedi. Güç ayarı 15 olan grupta ekimoz oranı diğer gruptan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Sünnetten 4-6 saat sonra taburcu olan hastalara 1 hafta boyunca glans penis çevresine/ sütür hattına, günde 2 kez petrol jeli (Vaselin® baby nemlendirici jel) veya oksitetrasiklin+ polimiksin B içerikli merhem (TERRAMYCIN® deri merhemi) sürmeleri önerildi. Hiçbir hastaya sistemik antibiyotik reçete edilmedi.

Sonuç ve Tartışma: Sünnet toplumda kolay uygulanabilir, risksiz bir işlem gibi algılanmaktadır. Ancak kanama, enfeksiyon, cildin fazla bırakılması, glans penisin zarar görmesi gibi nadir postoperatif olumsuzlukla karşılaşılabilmektedir. Kanama kontrolünün monopolar ya da bipolar elektrocerrahi ile yapıldığı sünnetlerde postoperatif ödem ve ekimozu en aza indirgemek için güç ayarını mümkün olan en düşük seviyede tutmak daha doğrudur.

Close