38th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 20

The Role of Fetal and Infantile Environmental Exposure in Etiopathogenesis of Infantile Hypertrophic Pyloric Stenosis: A Systematic Review and Meta-Analysis

Ö Boybeyi Türer*, HT Çelik**, UE Arslan***, T Soyer*, FC Tanyel*, S Kıran****
*Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatrics, Neonatology Unit
***Hacettepe University Institute of Public Health, Department of Health Research
****Hacettepe University, Institute of Public Health, Department of Occupational Health and Safety

Aim:

Infantile hypertrophic pyloric stenosis (IHPS) is one of the hallmark pediatric surgical diseases. However, its etiology remains incompletely understood. By systematically reviewing the literature, we aimed to clarify the effect of occupational and environmental factors in the etiopathogenesis of IHPS.

Method:

The systematic review was drafted under PRISMA and MOOSE guidelines. The protocol was registered on PROSPERO (CRD42020152460) and published. Systematic literature search was performed for the period 2000 to 2020 in three databases (EMBASE, Pubmed, MEDLINE). Statistical analysis was performed using CMA Version 3.0 software. Publication bias was tested by Funnel Plot and Beggs’s & Egger’s test. Heterogeneity was investigated by I2 statistic, then random or fixed effect model was used accordingly.

Results:

The databases were searched according to the defined search strategy. Total 2203 abstracts were found and 829 abstracts were screened for inclusion criteria. The full-text of the selected articles (N=98) were assessed for eligibility. 57 studies were included in qualitative synthesis and 24 studies were included in quantitative synthesis. A significant relationship between maternal race and HPS prevalence was found for black and Hispanic races. Lower education level of the mother and maternal smoking was presented with higher HPS prevalence with a statistically significance. A non-significant relationship between maternal folic acid use and HPS prevalence was presented.

Conclusion:

This review provides the understanding of the role of environmental exposures in IHPS etiopathogenesis. Lower maternal educational level, maternal smoking, white ethnicity seems to be associated with a significantly increased risk of IHPS. Although, folic acid use seems to be protective for IHPS, the effect of folic acid use alone is not clear.

İnfantil Hipertrofik Pilor Stenozu Etiyopatogenezinde Fetus ve Yenidoğanın Maruz Kaldığı Çevresel Faktörlerin Araştırılması: Sistematik Derleme ve Meta-Analiz

Ö Boybeyi Türer*, HT Çelik**, UE Arslan***, T Soyer*, FC Tanyel*, S Kıran****
*Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Bilim Dalı
***Hacettepe Üniversitesi, Halk Sağlığı Enstitüsü, Sağlık Araştırmaları AD
****Hacettepe Üniversitesi, Halk Sağlığı Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği AD

Amaç:

İnfantil hipertrofik pilor stenozu (IHPS) başlıca çocuk cerrahisi hastalıklarından biridir. Ancak, etiyolojisi halen tam olarak anlaşılamamıştır. Bu sistematik derleme ile çevresel ve mesleksel maruz kalımın IHPS etiyolojisindeki rolünü belirlemek amaçlanmıştır.

Yöntem:

Bu çalışma, sistematik derleme ve meta-analizler için belirlenmiş beyannamelere (PRISMA) ve epidemiyolojide gözlemsel çalışmaların meta-analizleri için oluşturulmuş kurallara (MOOSE) uygun derlenmiştir. Çalışmamız PROSPERO (Uluslar arası sistematik derleme kayıt sistemi)’ne kaydedilmiştir (Kayıt no: CRD42020152460). Sistematik literatür taraması 2000 ile 2020 (20 yıl) yıllarını kapsayacak şekilde MEDLINE, EMBASE ve PubMed veritabalarında yapılmıştır. İstatistiksel analiz için CMA Versiyon 3.0 yazılımı kullanılmıştır. Yayın yanlılığı Funnel Plot ve Beggs’-Egger’s testleri ile değerlendiirlmiştir. Heterojenite I2 istatistiği kullanılarak random ve sabit etki teknikleri ile test edilmiştir.

Bulgular:

Veritabanları belirlenen tarama stratejisine uygun olarak taranmıştır. Toplam 2203 makale özetine ulaşılmış ve 829 özet dahil edilme kriterlerine uygunluk için taranmıştır. Seçilen özetlerin (N=98) tam metinleri nitelik ve uygunluk açısından değerlendirilmiştir. Toplam 57 çalışma niteliksel, 24 çalışma ise niceliksel incelemeye dahil edilmiştir. IHPS prevalansı ile anne etnik köken arasında siyah ve sarı ırklar için istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Annenin düşük eğitim düzeyinde olmasının ve annenin sigara içmesinin IHPS prevalansını anlamlı derecede yükselttiği saptanmıştır. Annenin folik asit kullanımı ile IHPS prevalansı arasında istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki olduğu görülmüştür.

Sonuç:

Bu sistematik derleme IHPS etiopatogenezinde çevresel maruz kalımın etkisini anlamada yararlı olmuştur. Annenin beyaz ırktan olması, düşük eğitim düzeyinde olması, sigara kullanması IHPS riskini anlamlı derecede arttırmaktadır. Her ne kadar folik asit kullanımı IHPS için koruyucu nitelikte görünse de folik asitin tek başına etkisi net değildir.

Close