38th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Poster - 16

Destructive Effects of Acidic Blood on the Intestines: Experimental Study

Ö Çağlar*, E Karadeniz**, B Fırıncı*, ME Aydın***, O Ceylan****, MD Aydın*****, M Kantarcı******
*Ataturk University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Erzurum
**Ataturk University, School of Medicine, Department of General Surgery, Erzurum
***Ataturk University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation Anesthesia,Erzurum, Turkey
**** Ataturk University Faculty of Medicine,Department of Pathology, Erzurum, Turkey
*****Ataturk University, Medical Faculty, Department of Neurosurgery, Erzurum
******Ataturk University Medical Faculty Department of Radiology, Erzurum

Objective: This study focused on the destructive effects of acidic blood on the intestinal structures, which has been repşorted as the most hazardous biochemical results of vago-sympathetic autonomic imbalances in intensive care units patients with subarachnoid hemorrhage.

Materials and Methods: Twenty-seven hybrid rabbits were used. Five rabbits (n=5) used as the control group, ; seven as the for SHAM group (n=7) into whom 1cc saline was given into the cisterna magna, and in the remainings 15 animals (n=15) was used as the study group. These animals received 1cc of autologous blood injection into the cisterna magna to create subarachnoid hemorrhage group. Blood pH values were recorded before/during/after the experimental procedures. CT examination was done to examine intestinal morphology. Normal and degenerated epithelial cell densities of intestine were estimated by stereological methods. The relationship between the pH values and intestinal tissue changes was analyzed statistically using by Mann-Whitney U test.

Results: The mean blood pH values were: 7.364±0.042 in the control group, 7.326±0.059 in the SHAM, and 7.23±0.021 in the study group. Intestinal epithelial cells injury, desquamation of villus, and the cell loss were observed. The numbers of degenerated epithelial cells, fragmented villi numbers and vacuoles significantly increased in the study group (p < 0.05).

Conclusion: Acidotic intestinal injury secondary to blood pH changes following subarachnoid hemorrhage may be considered as generalized and dangereus complication with their multiorgans insuficiency effect.

Asidik Kanın Bağırsaklar Üzerindeki Yıkıcı Etkileri: Deneysel Çalışma

Ö Çağlar*, E Karadeniz**, B Fırıncı*, ME Aydın***, O Ceylan****, MD Aydın*****, M Kantarcı******
*Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Erzurum
**Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Erzurum
***Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anestezioloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Erzurum
****Atatürk üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji anabilim dalı,Erzurum
*****Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı, Erzurum
******Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Erzurum

Amaç:

Bu çalışma, subaraknoid kanama nedeniyle yoğun bakım ünitelerinde vago-sempatik otonomik dengesizliklerin en tehlikeli biyokimyasal sonuçları olarak bildirilen asidik kanın bağırsak yapıları üzerindeki yıkıcı etkilerine odaklanmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Yirmi yedi hibrit tavşan kullanıldı. Kontrol grubu olarak kullanılan beş tavşan (n = 5); Cisterna magna'ya 1cc salin verilen SHAM grubu (n = 7) olarak yedi ve çalışma grubu olarak 15 tavşan (n = 15) kullanıldı. Bu hayvanlara subaraknoid kanama grubu oluşturmak için cisterna magna'ya 1 cc otolog kan enjeksiyonu yapıldı. Deney prosedürleri öncesinde, deney sırasında ve sonrasında pH değerleri kaydedildi. Bağırsak morfolojisini değerlendirmek için bilgisayarlı tomografi yapıldı. Histopatolojik olarak bağırsakların normal ve dejenere epitel hücre yoğunlukları değerlendirilerek stereolojik yöntemlerle hesaplandı. PH değerleri ile bağırsak dokusu değişiklikleri arasındaki ilişki Mann-Whitney U testi ile istatistiksel olarak analiz edildi.

Bulgular:

Ortalama kan pH değerleri: kontrol grubunda 7.364 ± 0.042, SHAM'da 7.326 ± 0.059 ve çalışma grubunda 7.23 ± 0.021 idi. Bağırsak epitel harabiyeti , villusun deskuamasyonu, ve hücre kaybı gözlendi. Çalışma grubunda dejenere epitelyal hücre sayısı, yapısı bozulmuş villus ve vakuol sayısı anlamlı olarak artmış bulundu (p <0.05).

Sonuç: Subaraknoid kanama sonrası kan pH değişikliklerine bağlı asidotik bağırsak hasarı, çoklu organ yetersizliği, yaygın ve tehlikeli bir komplikasyon olarak dikkate alınmalıdır.

Close