39th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Video Presentation - 22

Laparoscopic Management of Incidental Diagnosed Renal Tumor in 5 Year Old Child

F Serttürk, P Khalilova, E Ergün, M Çakmak, U Ateş
Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery

Aim: Primary renal tumors are rare in children, Wilms Tumor is the second most common abdominal tumor and most common renal tumor in childhood . Nonpalpable tumors are typically discovered by ultrasonography during evaluation for other conditions. We aimed to present a patient who underwent laparoscopic resection for incidental diagnosed renal tumor.

Case Report: A 5-year-old male patient who was found to have a renal mass in abdominal ultrasonography performed after a traffic accident was referred to our clinic for surgery. In the magnetic resonance imaging of the patient, a 32x44x30 mm lesion defined as located in the upper pole of the right kidney, with calcifications and cystic structures defined as hemorrhage sequelae in the central. One of the possible prediagnosis was Wilms Tumor, but radiological findings were not specific. Laparoscopically, the mass was removed by enoculating 0.5 cm in diameter with the surrounding renal tissue. The patient's drain was removed on the 4th postoperative day, and there was no problem in the postoperative follow-up, and he was discharged. Pathological evaluation of the mass was interpreted as metanephric fibroadenoma, a benign tumor.

Conclusion: Although metanephric fibroadenoma is very rare, it is the most common epithelial renal tumor in children. The radiological and pathological findings are very similar to Wilms tumor. Removal of the mass with a clean surgical margin by laparoscopy prevented nephrectomy with a preliminary diagnosis of Wilms tumor. Laparoscopic excision of the mass is a safe treatment method, especially in incidentally detected and non-invasive masses.

5 Yaş Çocukta İnsidental Saptanmış Renal Kitlenin Laparoskopik Eksizyonu

F Serttürk, P Khalilova, E Ergün, M Çakmak, U Ateş
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: Çocuklarda primer böbrek tümörleri nadir olmakla beraber; Wilms Tümörü çocukluk çağında en sık görülen ikinci karın tümörü ve en sık böbrek tümörüdür. Palpe edilemeyen tümörler tipik olarak, başka nedenler ile hastaların ultrasonografik değerlendirilmesi sırasında saptanır. Rastlantısal böbrek tümörü tanısıyla laparoskopik rezeksiyon yapılan hastayı sunmayı amaçladık.

Vaka Raporu: Trafik kazası sonrası yapılan batın ultrasonografisinde renal kitle saptanan 5 yaşında erkek hasta cerrahi için kliniğimize sevk edildi. Hastanın manyetik rezonans görüntülemesinde sağ böbreğin üst polünde yerleşimli 32x44x30 mm boyutlarında, merkezinde kalsifikasyonlar ve kanama sekeli olarak değerlendirilen kistik yapıları olan lezyon izlendi. Olası ön tanılardan biri Wilms Tümörü idi, ancak radyolojik bulgular spesifik değildi. Laparoskopik olarak kitle 0,5 cm çapında çevre böbrek dokusu ile enoküle edilerek çıkarıldı. Postoperatif 4. günde dreni çekilen hastanın postoperatif takibinde herhangi bir problem yaşanmaması üzerine taburcu edildi. Kitlenin patolojik değerlendirmesi benign bir tümör olan metanefrik fibroadenom olarak yorumlandı.

Sonuç: Metanefrik fibroadenom çok nadir görülmesine rağmen çocuklarda en sık görülen epitelyal renal tümördür. Radyolojik ve patolojik bulgular Wilms tümörüne çok benzer. Kitlenin temiz cerrahi sınır ile çıkarılması Wilms tümörü ön tanısı ile nefrektomi yapılmasını önledi. Özellikle insidental saptanan ve invaziv olmayan kitlelerde kitlenin laparoskopik olarak çıkarılması güvenli bir tedavi yöntemidir.

Close