39th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 54

Is a cervical esophagostomy certain indication for an esophageal replacement in patients with long gap esophageal atresia?

D Güney*, EE Erten**, SA Bostancı**, S Şahin Çayhan**, R Kar**, N Gürel**, Cİ Öztorun*, S Demir**, MN Azılı*, E Şenel*
*Ankara Yıldırım Beyazıt Unıversıty Medical Faculty Department of Pediatric Surgery
**Ankara City Hospital, Children Hospital, Department of Pediatric Surgery, Bilkent, Ankara

Aim:

The ideal approach to long gap esophageal atresia (EA) is still controversial. Cervical esophagostomy with a gastrostomy procedure, and later esophageal replacement to reestablish digestive tract continuity is the one of the option as an alternative to elongation procedures.

Methods:

Our institution is a referral center for the treatment of esophageal diseases in children and many complex cases are referred to us after failed attempts at esophageal preservation. In our clinic, we aimed to perform primary esophageal anastomosis in appropriate patients with cervical esophagostomy. In this retrospective study the data of these patients are presented

Results:

From February 2017 to July 2022 seven patients (6 type a, 1 type c EA) with cervical esophagostomy (4 left 3 right sided) and gastrostomy were referred to our clinic. Median age was 11 months ( 6-72 months). Median gap lenght was 3 (2 – 6) vertebral bodies. Primary esophageal anostomosis were performed at 6 cases (five cases by thoracotomy, one case by thoracoscopy), a gastric tube interposition was performed at one case. The most frequent complications were anastomosis leakage (100%) and stricture (71%). Five cases with leakage healed spontaneously, two cases were needed a second surgical repair.

Conclusion:

To our knowledge a cervical esophagostomy and gastrostomy is not a certain indication for an esophageal replacement in patients with long gap esophageal atresia. In experienced hands a primary anastomosis should be attempted. We believe that mainly by the improvements of thoracoscopic managements esophagostomy should be abandoned by the field

Servikal özofagostomi long gap özofagus atrezisi olgularında özofagus replasmanı için kesin endikasyon mudur?

D Güney*, EE Erten**, SA Bostancı**, S Şahin Çayhan**, R Kar**, N Gürel**, Cİ Öztorun*, S Demir**, MN Azılı*, E Şenel*
*Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Ankara Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Bilkent, Ankara

Amaç:

Long gap özofagus atrezisine (ÖA) ideal tedavi yaklaşımı hala tartışmalıdır. Servikal özofagostomi ve gastrostomi yapılıp daha sonra sindirim sistemi sürekliliğini yeniden sağlamak için özofagus replasmanı yapılması, özofagus uzatma prosedürlerine alternatif seçeneklerden biridir.

Yöntem:

çocuklarda kompleks özofagus hastalıklarının tedavisi için referans bir merkez olan kliniğimizde servikal özofagostomi olan hastalarda ilk olarak mümkünse primer özofagus anastomozu yapılması amaçlanmaktadır. Retrospektif çalışmamızda farklı merkezlerde primer anastomoz yapılamaması nedeni ile servikal özofagostomi ve gastrostomi prosedürü yapılmış hastaların kliniğimizde uygulanan cerrahi onarım verileri sunulmaktadır.

Bulgular:

Şubat 2017 - Temmuz 2022 tarihleri arasında farklı merkezlerden servikal özofagostomi (4 sol 3 sağ) ve gastrostomi uygulanan yedi hasta (6 tip a, 1 tip c EA) kliniğimize sevk edildi. Medyan yaş 11 ay (6-72 ay) idi. Proksimal ve distal özofagus poşları arası medyan uzunluk 3 (2 – 6) vertebra idi. Altı olguya (beş olgu torakotomi, bir olgu torakoskopi) primer özofagus anostomozu, bir olguya gastrik tüp interpozisyonu yapıldı. En sık görülen komplikasyonlar anastomoz kaçağı (%100) ve darlık (%71) idi. Anastomoz kaçağı olan beş olgu kendiliğinden iyileşti, iki olguya ikinci bir cerrahi onarım gerekti.

Sonuç:

Bildiğimiz kadarıyla servikal özofagostomi ve gastrostomi, long gap özofagus atrezisi olan hastalarda özofagus replasmanı için kesin bir endikasyon değildir. Deneyimli ellerde primer anastomoz denenmelidir. Günümüzde özellikle torakoskopik yöntemlerin gelişmesi ile long gap ÖA manüplasyonları değişmektedir, bu nedenle mümkün olduğu kadarı ile özofagostomi uygulamalarının terk edilmesi gerektiğine inanılmaktadır.

Close