39th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Video Presentation - 18

Thoracoscopic repair of esophageal atresia in neonates: video demonstration of technique in type-C and various challenging cases

D Güney*, EE Erten**, SA Bostancı**, S Şahin Çayhan**, B Başaran**, U Uzun**, MN Azılı*, E Şenel*
*Ankara Yıldırım Beyazıt Unıversıty Medical Faculty Department of Pediatric Surgery
**Ankara City Hospital, Children Hospital, Department of Pediatric Surgery, Bilkent, Ankara
Aim:

In 1998 the first successful thoracoscopic repair of an esophageal atresia tracheaesophageal fistula (EA- TEF) was performed in a 2-month-old infant. Over the following 24 years these techniques have improved and become more refined and widespread.

Video method and results:

First case; we present a routine surgical management of EA-TEF upon a 1800 gr male baby with type- C esophageal atresia, starting with bronchoscopy. Patient position, monitor - surgical team placements and sites of trocar insertions for thoracoscopic approach are demonstrating. Anatomic landmarks are signed for detection of TEF and proximal pouch. To our knowledge there is no need for ligation of azygos vein. After TEF ligation primary anostomosis is performing through a NG tube. Routinely a chest drain is being placed thoracic cavity.

Second case; a very low birt weight baby (580 gr) with type- C EA TEF. A staged thoracoscopic approach applied. First inetrvention was thoracoscopic TEF ligation and gastrostomy, second intervention was thoracoscopic primary anastomosis after gaining weight .

Third case; Thoracoscopic EA repair in case with right-sided aortic arch.

Conclusion:

Advancements in minimally invasive surgical techniques and instruments for neonates have allowed even the most complex neonatal procedures to be approached endoscopically.

Yenidoğanlarda özofagus atrezisinin torakoskopik onarımı: tip C ve çeşitli zorlu vakaların video sunumu

D Güney*, EE Erten**, SA Bostancı**, S Şahin Çayhan**, B Başaran**, U Uzun**, MN Azılı*, E Şenel*
*Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Ankara Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Bilkent, Ankara

Amaç:

İlk başarılı özofagus atrezisi torakoskopik onarım 1998'de 2 aylık bir bebekte yapılmıştır. Takip eden 24 yıl içinde torakoskopik teknikler geliştirildi ve yaygın hale geldi.

Video yöntem ve bulgu:

Birinci olgu; Tip C özofagus atrezisi olan 1800 gr erkek bebeğe bronkoskopi ile başlayan rutin torakoskopik ÖA TÖF cerrahi manüplasyonu sunulmaktadır. Torakoskopik yaklaşım için hasta pozisyonu, monitör - cerrahi ekip yerleşimleri ve trokar pozisyonları gösteriliyor. TÖF ve proksimal poşun tespiti için anatomik beliteçler gösterilmektedir. Azigos ven ligasyonun yapılmamaktadır. TÖF ligasyonundan sonra her iki uç primer anastomoz yapılarak transanastomotik NG yerleştirilmekte ve rutin olarak göğüs tüpü konmaktadır.

İkinci olgu; çok düşük doğum ağırlıklı bebek (580 gr) tip-C ÖA-TÖF. Aşamalı torakoskopik yaklaşım uygulandı. İlk girişim torakoskopik TÖF ligasyonu ve gastrostomi prosedürü, kilo alımı sonrası ikinci girişim torakoskopik primer anastomoz ile tamamlanmıştır.

Üçüncü olgu; Sağ taraflı aort arkı olan olguda torakoskopik ÖA onarımı

Sonuç:

Yenidoğanlar için minimal invaziv cerrahi teknikler ve ekipmandaki gelişmeler sayesinde kompleks olgularda dahi torakoskopik olarak başarılı bir şekilde onarım uygulanabilmektedir.

Close