40th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 78

Dynamic Imaging Grade of Swallowing Toxicity (DIGEST) in Children with Esophageal Atresia

N Demir*, B Pişiren**, S Serel Arslan*, Ö Boybeyi**, T Soyer**
*Hacettepe University Faculty of Physical Therapy and Rehabilitation, Department of Physical Therapy and Rehabilitation
**Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery

Aim: The Dynamic Imaging Grade of Swallowing Toxicity Scale (DIGEST) was developed to evaluate the safety, efficiency, and overall pharyngeal swallowing performance in patients with dysphagia. Although, various swallowing dysfunction are encountered in children with esophageal atresia (EA), oropharyngeal dysphagia poses risk for aspiration. Therefore, a retrospective study was performed to evaluate the safety and efficacy of swallowing by using DIGEST score in children with EA.

Methods: A total of 39 patients with EA included in the study. The demographic features, respiratory problems, results and outcomes of surgical treatment were evaluated from medical records. The videofluoroscopic evaluation of swallowing (VFSE) investigated for both airway protection and bolus residuals at the level of vallecula, posterior pharyngeal wall and pyriform sinus at liquid and pudding consistencies. The penetration and aspiration scale (PAS) was used to define penetration and aspiration severity, and DIGEST was used to evaluate safety (DIGESTs), efficiency (DIGESTe), and overall pharyngeal swallowing performance (DIGESTt).

Results: The median age of the patients were 13 months (7-39 months), and male to female ratio was 25:14. 67% of patients were type-C EA and 61% of them has associated anomalies. 38% of patients had aspiration (PAS= 6-8) in liquids and 10% in pudding consistency. Life threatening/profound swallowing dysfunction in DIGESTe (DIGEST=4) was seen in 13% (n=5) of patients. 40% of EA patients showed severe problems in DIGESTt. There was a significant strong correlation with PAS and DIGESTt scores (p=0.001, r=0.954).

Conclusion: DIGEST is a valid and reliable tool to define the efficacy and safety of swallowing in children with EA.

Özefageal Atrezi Olan Çocuklarda Yutma Toksisitesinin (DIGEST) Dinamik Görüntüleme Derecesi

N Demir*, B Pişiren**, S Serel Arslan*, Ö Boybeyi**, T Soyer**
*Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
**Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: Yutma Toksisite Ölçeğinin Dinamik Görüntüleme Derecesi (DIGEST), disfajili hastalarda güvenlik, etkinlik ve genel faringeal yutma performansını değerlendirmek için geliştirilmiştir. Özofagus atrezisi (ÖA) olan çocuklarda çeşitli yutma fonksiyon bozukluklarına rastlansa da, orofaringeal disfaji aspirasyon açısından risk oluşturmaktadır. Bu nedenle, ÖA'li çocuklarda DIGEST skoru kullanılarak yutmanın güvenliliğini ve etkinliğini değerlendirmek için retrospektif bir çalışma yapılmıştır.

Yöntemler: Çalışmaya toplam 39 ÖA hastası dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, solunum sorunları, cerrahi tedavi sonuçları tıbbi kayıtlardan değerlendirildi. Videofloroskopik yutma değerlendirmesi (VFSE), sıvı ve puding kıvamlarında vallekula, posterior faringeal duvar ve piriform sinüs seviyesinde, hem hava yolu koruması hem de bolus artıkları açısından araştırıldı. Penetrasyon ve aspirasyon ölçeği (PAS), penetrasyon ve aspirasyon şiddetini tanımlamak için kullanıldı ve DIGEST, güvenlik (DIGESTs), etkinlik (DIGESTe) ve genel faringeal yutma performansını (DIGESTt) değerlendirmek için kullanıldı.

Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 13 ay (7-39 ay), erkek:kadın oranı 25:14 idi. Hastaların %67'si tip C ÖA idi ve %61'inde eşlik eden anomaliler vardı. Hastaların %38'inde sıvılarda ve %10'unda puding kıvamında aspirasyon (PAS= 6-8) vardı. DIGESTe' de (DIGEST=4) yaşamı tehdit eden/ağır yutma bozukluğu hastaların %13'ünde (n=5) görüldü. ÖA hastalarının %40'ı DIGESTt' de ciddi problemler gösterdi. PAS ve DIGESTt puanları arasında anlamlı ve güçlü bir korelasyon vardı (p=0,001, r=0,954).

Sonuç: DIGEST, ÖA'lı çocuklarda yutmanın etkinliğini ve güvenliğini tanımlamak için geçerli ve güvenilir bir araçtır.

Close