40th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 32

MECHNİCAL COMPLİCATİONS OF PERMANENT TUNNELED AND TEMPORARY CENTRAL VENOUS CATHETERS

M Kutlu, A Oral, M Can, M Coşkun, A Hüvez, S Yıldırım
İzmir Dr.Behçet Uz Children's Hospital, Department of Pediatric Surgery

Aim

Although the placement of permanent tunnelled (PTC) and temporary (TC) catheters is often considered a minor surgical procedure, it can lead to a range of complications. While the use of ultrasound guidance has reduced complication rates, it is not entirely sufficient to prevent complications. In this study, the management of various complications encountered during PTC and TC catheter placement and removal procedures was investigated.

Methods

A total of 252 procedures were conducted in our clinic between January 2021 and May 2023, consisting of 191 catheter insertions and 61 catheter removals. Complications were categorized into three groups: mechanical, thrombotic, and infectious, with non-mechanical complications excluded from the study.

Results

Of the 252 procedures, catheter-related mechanical complications were observed in 18 cases (7%). All catheter placement procedures were performed under ultrasound guidance, and radiographs were taken at key points during both insertion and removal for verification. Perioperative and postoperative complications occurred as follows:

  • Vascular adhesions: 4 patients (1.5%) open surgery in three cases and follow-up in one case.
  • Catheter breakage: 3 patients (1.1%) open surgery in two cases and angiography-guided removal in one case.
  • Connector torsion: 3 patients (1.1%) revision.
  • Catheter malposition: 2 patients (0.8%) had catheters placed too far, requiring revision.
  • Kinking: 2 patients (0.8%) revision.
  • Hemothorax: 1 patient (0.4%) thoracotomy.
  • Extravasation: 1 patient (0.4%) skin graft repair.
  • Mediastinal extravasation: 1 patient (0.4%) follow-up.
  • Pneumothorax: 1 patient (0.4%) chest tube placement.

All complications were managed through a multidisciplinary approach.

Conclusion

Although catheter placement and removal are often perceived as minor surgical procedures, they can lead to complications such as thoracotomy and angiography. Auxiliary radiological examinations are crucial for both preventing complications and early diagnosis. In light of these findings, it is recommended that these surgical procedures be performed in centers with a multidisciplinary approach and adequate preparedness for potential complications.

KALICI TÜNELLİ VE GEÇİÇİ SANTRAL VENÖZ KATETERLERDE KARŞILAŞILAN MEKANİK KOMPLİKASYONLAR

M Kutlu, A Oral, M Can, M Coşkun, A Hüvez, S Yıldırım
Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, İzmir/ Türkiye

Amaç

Kalıcı tünelli (KTK) ve geçici (GK) santral venöz kateter takılması işlemi küçük cerrahi işlem olarak görülmesine rağmen çok sayıda ve çeşitli komplikasyonlar izlenebilmektedir. Bu işlemin USG eşliğinde yapılması komplikasyon oranlarını önceki yıllara göre düşürmüş olsa da tek başına komplikasyonları önlemede yeterli değildir. Kliniğimizde USG eşliğinde kalıcı tünelli ve geçici olmak üzere toplam 252 kateter takılması ve çekilmesi operasyonu gerçekleştirilmiştir. Perop ve postop dönemde 18 hastada cerrahi ile ilişkili -mekanik- komplikasyon geliştiği görülmüştür. Bu çalışmada karşılaşılan farklı komplikasyonların yönetimi incelenmiştir.

Yöntem

Kliğinimizce Ocak 2021 ile Mayıs 2023 yılları arasında 191 kateter takılması ve revizyonu ile 61 kateter çekilmesi olmak üzere 252 operasyon gerçekleştirilmiştir. Gerçekleşen komplikasyonlar mekanik, trombotik ve enfeksiyöz olarak 3 grupta incelenmiş ve mekanik grup dışındaki komplikasyonlar çalışma dışı bırakılmıştır.

Bulgular

Gerçekleştirilen 252 operasyondan kateter ilişkili mekanik 18 komplikasyon (%7) görülmüştür. Tüm kateter takılma işlemleri USG eşliğinde yapılmış ve hem takılma hem çekilme işlemleri gerekli noktalarda grafi çekilerek kontrol edilmiştir. Perop ve postop dönemde karşılaşılan komplikasyonlar sıklık sırasıyla şu şekildedir:

4 hastada (%1,5) damar duvarına yapışıklık (3 açık cerrahi, 1 takip)

3 hastada (%1,1) kateterin koparak ayrışması (1 anjiografi eşliğinde çıkarılma, 2 açık cerrahi)

3 hastada (%1,1) konnektörün torsiyonu (revizyon)

2 hastada (%0,8) kateterin fazla ileri yerleştirilmiş olması (revizyon)

2 hastada (%0,8) kink (revizyon)

1 hastada (%0,4) damar yaralanması sonrası hemotoraks (torakotomi)

1 hastada (%0,4) port iğnesinin yanlış yerleştirilmesi ile ekstravazasyon (cilt grefti ile onarım)

1 hastada (%0,4) mediastene ekstravazasyon (takip)

1 hastada (%0,4) pnömotoraks (toraks tüpü yerleştirilmesi)

Karşılaşılan tüm komplikasyonlar kliniğimizce ve multidisipliner yaklaşım ile yönetilmiştir.

Sonuç

KTK ve GK takılması ve çekilmesi işlemleri küçük cerrahi müdahale olarak algılanmasına rağmen işlemler sırasında torakotomi, anjiografi ihtiyacına varabilen komplikasyonlar yaşanabilmektedir. Yardımcı radyolojik incelemeler hem komplikasyonları önlemede hem de erken tanı koymada oldukça önemlidir. Tüm bulguların ışığında bu cerrahi işlemlerin multidisipliner yaklaşıma uygun olan merkezlerde, gerekebilecek tüm hazırlığın yapılarak gerçekleştirilmesi önerilir.

Close