40th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 37

COMPARISON OF THE EFFECTIVENESS OF BUN/ALBUMIN RATIO AND MORTALITY SCORE IN 20% AND MORE PEDIATRIC BURNS

AD Payza, AE Boztaş Demir, A Oral
University of Health Sciences Dr. Behcet Uz Child Disease and Surgery Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Izmir,

Aim: The aim of this study is to evaluate and compare the predictive value in terms of predicting BUN/Albumin ratio and ABSI (Abbreviated Burn Severity Index) scoring system for in-hospital mortality in pediatric burn patients of 20% or more total burn surface area (TBSA).

Methods:Datas of 219 patients who were hospitalized with %20 or above of TBSA burns in our pediatric burn unit in the last five years were reviewed retrospectively. BUN and albumin values measured at the time of admission to the hospital were used to calculate the BUN/Albumin ratio. ABSI scores were assessed. Datas were evaluated for in-hospital mortality.

Results: 38% of patients were female and 62% of them were male. Median age was 5,4years (1-16). Mean length of hospital stay was 27days (1-131). Overall mortality rate was 4.5%. The median albumin level of the decease was lower than that of the survivors(p<0,05). There was no statistically significant difference between the median BUN levels of the deceased and the survivors (p>0,05). The median BUN/Albumin ratio of the deceased was higher than the survivors (p<0,05). In the ROC analysis, a BUN/Albumin ratio above 5.24 was found to be statistically significant in predicting mortality (p<0.05). ABSI score was statistically significant in predicting mortality (p<0.05). When examined by regression analysis, ABSI scoring and BUN/Albumin ratio both were found to be effective in predicting mortality (p<0.001).

Conclusion: High BUN/Albumin ratio is a statistically significant indicator of in-hospital mortality in 20% or more TBSA burn patients. Although ABSI scoring is stil valid, it is vital to take the necessary precautions for follow-up early by predicting mortality with the data obtained quickly and easily from the laboratory values taken at index admission.

BUN/ ALBÜMİN ORANI İLE MORTALİTE SKORUNUN %20 VE ÜZERİ PEDİATRİK YANIKLARDA ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

AD Payza, AE Boztaş Demir, A Oral
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İzmir

Amaç: Pediatrik orta ve ciddi yanık hastalarında mortaliteyi öngören etkin bir skorlama yöntemi ortaya konmamış olup bu hastaların izlemleri ve yoğun bakım tedavileri tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı, total yanık yüzey alanı (TYYA) %20 veya daha fazla olan pediatrik yanık hastalarında BUN/Albümin oranını ve ABSI (Kısaltılmış Yanık Şiddet İndeksi) skorlama sisteminin hastane içi mortaliteyi öngörme açısından prediktif değerlerinin karşılaştırmasıdır.

Yöntem: Hastanemiz pediatrik yanık ünitesinde 2017-2022 yılları arasında %20 ve üzeri TYYA yanığı nedeni ile interne edilen 219 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. BUN/Albümin oranının hesaplanmasında hastaneye başvuru anında alınan kandaki BUN ve albümin değerleri kullanıldı. Hastaların ABSI skorlaması hesaplandı. Verilerin istatistiksel analizi hastane içi mortalite açısından yapıldı.

Bulgular: Hastaların %62 si erkek, %38 i kız, ortalama yaş 5,4 yıl(1-16) idi. Ortalama hastanede kalış süresi 28 gün (1-131). Mortalite %4,5 olarak bulundu. Eksitus grubunda albümin değeri düşük (p<0,005), BUN/Albümin oranı istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p<0,05). Yapılan ROC analizinde BUN/Albümin oranı için 5,24 ün üzerinde olması mortaliteyi öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). ABSI skoru mortaliteyi öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bulundu(p<0,05). Regresyon analizi ile incelendiğinde ABSI skorlaması ve BUN/Albümin oranı mortaliteyi öngörmede etkili bulunmuştur (p<0,001).

Sonuç: Yüksek BUN/Albümin oranı %20 ve üzeri yanık hastalarında hastane içi mortalitenin istatistiksel olarak anlamlı bir göstergesidir. ABSI skorlaması halen geçerliliğini korumakla beraber hastalardan daha hızlı ve kolay elde edilen BUN/Albümin oranı ile ilk yatışlarında mortalite öngörülebilir.

Close