TÇCD 2025 42nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 59

Graft Regeneration in Pediatric Living Donor Liver Transplantation: Clinical and Surgical Factors and Biochemical Predictors

Ege Evin 1, Bilgesu Arıkan-Ergun 2, Suat Fitöz 3, Elvan Onur Kırımker 4, Kaan Karayalçın 4, Deniz Balcı 5, Meltem Bingöl-Koloğlu 6
1 Kirikkale Yuksek Ihtisas State Hospital, Department of Pediatric Surgery, Kirikkale
2 Ankara Etlik City Hospital Department of Pediatric Radiology
3 Ankara University School Of Medicine Department Of Pediatric Radiology
4 Ankara University, School of Medicine, Department of General Surgery
5 Bahçeşehir University Faculty of Medicine Department of General Surgery
6 Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery

Aim of the Study: In pediatric living donor liver transplantation (LDLT), achieving successful graft regeneration is critical and depends on various clinical factors. Accurate estimation of postoperative regenerative ability is essential to prevent liver failure. This study aimed to investigate preoperative and perioperative clinical and surgical factors influencing graft regeneration and postoperative blood values predicting its progression.

Methods: Data from 65 pediatric LDLT patients (January 2016–November 2024) were analyzed using a prospectively maintained database and radiological imaging. Graft regeneration was measured intraoperatively, at 1 month, 2–6 months, and beyond 6 months, expressed as percentage growth. Key variables included graft type, implantation method, spleen regeneration, and postoperative phosphorus and platelet levels.

Main results: Early graft growth correlated positively with recipient age, preoperative ascites, portal vein thrombosis, and higher CHILD scores, while emergency transplantation resulted in lower growth. High preoperative platelet, phosphorus, creatinine, and CRP levels negatively affected regeneration, whereas improved postoperative platelet count and lower phosphorus levels indicated better outcomes. Elevated AST, ALT, and ammonia levels limited early regeneration. Graft type significantly influenced late-period growth, with left lobe and reduced left lateral grafts showing the highest rates. Abdominal closure in the same session improved graft growth after 6 months. GRWR and GV/SV ratios negatively affected long-term growth. Heterotopic left lobe implantation showed no impact on graft size.

Conclusions: Graft regeneration is influenced by recipient-specific factors, graft characteristics, and perioperative management. Optimizing preoperative and postoperative parameters, particularly platelet, phosphorus, albumin, and creatinine levels, enhances regeneration and reduces complications.

Çocuklarda Canlı Vericili Karaciğer Naklinde Greft Rejenerasyonu: Klinik ve Cerrahi Faktörler ve Biyokimyasal Belirteçler

Ege Evin 1, Bilgesu Arıkan-Ergun 2, Suat Fitöz 3, Elvan Onur Kırımker 4, Kaan Karayalçın 4, Deniz Balcı 5, Meltem Bingöl-Koloğlu 6
1 Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi, Kırıkkale
2 Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Radyoloji Bilim Dalı
3 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Radyolojisi Bilim Dalı
4 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı
5 Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı
6 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç:
Çocuklarda canlı vericili karaciğer naklinde (CVKN) başarılı greft rejenerasyonu, nakil sonrası karaciğer yetmezliğini önlemede kritik öneme sahiptir ve çeşitli klinik ve cerrahi faktörlere bağlıdır. Bu çalışmada, greft rejenerasyonunu etkileyen preoperatif ve perioperatif klinik-cerrahi faktörler ile rejenerasyon sürecini öngörebilecek postoperatif kan değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem:
Ocak 2016–Kasım 2024 arasında CVKN uygulanan 65 pediatrik hastanın prospektif olarak tutulan veritabanı ve radyolojik ölçümleri analiz edilmiştir. Greft rejenerasyonu intraoperatif olarak, 1. ayda, 2–6 ay arası dönemde ve 6. aydan sonraki geç dönemde hacim artışı yüzdesi şeklinde değerlendirilmiştir. İncelenen değişkenler arasında greft tipi, implantasyon yöntemi, dalak rejenerasyonu, postoperatif fosfor ve trombosit düzeyleri yer almıştır.

Bulgular:
Erken dönemde greft büyümesi, alıcı yaşı, preoperatif asit varlığı, portal ven trombozu ve yüksek CHILD skoru ile pozitif ilişkili bulunmuştur. Acil nakillerde erken büyüme daha düşük saptanmıştır. Yüksek preoperatif trombosit, fosfor, kreatinin ve CRP düzeyleri greft rejenerasyonunu olumsuz etkilemiştir. Postoperatif dönemde trombosit sayısındaki artış ve düşük fosfor düzeyleri daha iyi greft büyümesi ile ilişkili bulunmuştur. Yükselmiş AST, ALT ve amonyak düzeyleri erken dönemde rejenerasyonu sınırlamıştır. Geç dönemde greft tipi önemli bir belirleyici olarak bulunmuş; sol lob ve küçültülmüş sol lateral greftlerde en yüksek büyüme oranları saptanmıştır. Aynı seansta abdominal kapanma, 6. aydan sonra greft büyümesini artırmıştır. GRWR ve GV/SV oranları uzun dönem büyümesini olumsuz etkilemiştir. Heterotopik sol lob implantasyonu greft boyutunu etkilememiştir.

Sonuç:
Greft rejenerasyonu alıcıya özgü faktörler, greft özellikleri ve perioperatif yönetimden etkilenmektedir. Özellikle preoperatif ve postoperatif dönemde trombosit, fosfor, albümin ve kreatinin düzeylerinin optimize edilmesi greft büyümesini artırmakta ve komplikasyonları azaltmaktadır.

Close