1st National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Oral Presentation -

HISTOLOGICAL EVALUATION OF FIVE DIFFERENT WOUND CLOSURE MATERIALS IN THE TREATMENT OF SECOND DEGREE BURN WOUNDS OF CHILDREN

B Harma, M Demircan, A Güngör, T Çiçek, M Yetiş
Department of Pediatric Surgery, Unit of Pediatric Burns, İnönü University Faculty of Medicine

Objective Physical and biological defense mechanisms which are very important for the human body, disappears by burn injury. In the treatment of burn wounds the aim is to regain those defense mechanisms by various wound dressings which can mimick the skin physically and biologically, while providing adequate epithelization and scar tissue formation without infecting the whole process. Various materials are being used in wound dressings to create the main physical barrier. Various wound dressing materials are being developed for this purpose, which maintains adequate wound moisture without maseration, necessitates less dressing changes, are preventing infection without toxic residue.

Material and Method In this prospective randomised reserch, healing effects of five different wound dressing materials were studied histologically on the burn wounds. In control group, sterile gauses saturated with Furacin® pomade were used. In research groups AquacellAg®, Textus®, Curasorb® Ca and Curasorb® Ca+Zn were used. In every five patients dressing materials were repeated randomly. Ten patients were selected for each group and in a total of fifty patients were studied. Punch bipsies were taken from all patients at the end of 21 st. day of each treatment. Histologically, the number and the length of papillae, thethickness of stratum corneum and the epithelial layer were measured. The amount of fibroblast, collagen, mononuclear and polymorphonuclear cells were also scored. Since Nuclear Organizing Regions (NOR) are indicators of the activation of the epithelial cell nucleus and reflects the epithelial cell regeneration, NOR painting were done for each specimen and the number of AgNOR (Argyrophylic NOR) corpuscules were counted.

Results Only stratum corneum thickness was found to be statistically important (p<0.05) between the study groups. The thickest stratum corneum layer was found in the Aquacel®Ag group and it is followed by Textus® bioactiv, Curasorb®Ca, Curasorb® Ca + Zn and control groups. Although there were no stastistically important difference of fibroblast, collagen and AgNOR corpuscules scores between the groups their high amounts were shown histologically in Aquacel®Ag group. According to the whole histological healing parameters, wound healing duration was found as; Aquacel® Ag < Curasorb® Ca < Textus® bioactiv < Curasorb® Ca+Zn < control group.

Conclusion Depending of the datas of this prospective randomized clinical study, either its easy and atraumatic application or longevity of dressing intervals, faster healing time and higher absorbtion capability, as well as its potential to accelerate the healing process that is demonstrated histopathologically, Aquacel® Ag is considered as a highly effective wound closure material in second degree burn wounds.

 

ÇOCUKLARDA İKİNCİ DERECE YANIKLARIN TEDAVİSİNDE BEŞ FARKLI YARA ÖRTÜSÜNÜN ETKİNLİKLERİNİN HİSTOPATOLOJİK OLARAK DEÄžERLENDİRİLMESİ

B Harma, M Demircan, A Güngör, T Çiçek, M Yetiş
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Yanık Ünitesi

Giriş ve Amaç Yanık yaralarında vücudun çok önemli fiziksel ve biyolojik savunma gücü ortadan kalkmakta ve bunun yeniden tesis edilmesi için cildin yerini tutabilecek aynı zamanda biyolojik olarak da deriyi taklit edebilecek çeşitli yara örtüleri ile bu sürecin enfekte olmadan, yeterli epitelizasyon ve uygun skar dokusu gelişimi ile tamamlanması hedef alınmaktadır. Bu amaçla, fiziksel bir engel olmanın yanı sıra yara örtülerinin içeriğine değişik eklemeler yapılarak yara iyileşmesinde yer alan ana faktörleri etkilemeden iyileşme sürecinin kısaltılması ve optimal skar oluşumu hedef alınmaktadır. Esas fiziksel engeli teşkil edecek yara örtüsü materyali olarak değişik malzemeler kullanılmaktadır. Bu amaçla yarada maserasyona neden olmadan yaranın yeterince nemli kalmasını sağlayacak, çok sık pansuman değişimine gerek duymadan yara ortamında enfeksiyon gelişimine engel olup toksik artık oluşturmayacak farklı yara örtüleri geliştirilmektedir. Bu klinik çalışmada farklı etki mekanizmalarına sahip yara örtüsü ürünlerinin yanık yaralarının iyileşmesi üzerine etkileri histopatolojik olarak araştırıldı.

Gereç ve Yöntem Dört farklı yara örtüm ürünü yanık pansumanı pratiğinde çok sık kullanılan % 0.2 Nitrofurozan pomat (Furacin®) emdirilmiş gazlı bez ile tedavi edilen kontrol grubu ile mukayese edildi. Deney grupları için Aquacel®Ag, Textus® bioaktiv, Curasorb® Ca, Curasorb® Ca+Zn kullanıldı. Her beş hastada bir aynı ürün kullanılmak kaydıyla ve her grupta on hasta tamamlanarak toplam elli deneğe ait, yirmibirinci günde alınan punch biyopsi örnekleri incelendi. Histolojik değerlendirmede papillaların sayısı ve boyları, epitel kalınlığı, stratum korneum kalınlığı ölçüldü. Ayrıca fibroblast, kollajen, mononükleer ve polimorfonükleer hücre yoğunlukları değerlendirilerek skorlandı.

Epitel hücre rejenerasyonu göstergesi olarak epitel hücresi çekirdeğinin aktivasyonunu, dolayısıyla iyileşme hızını saptamak amacıyla Nükleer Organizasyon Bölgesi (NOR =Nuclear Organization Region) boyaması yapıldı ve AgNOR (Argyrophylic Nuclear Organisation Region) cisimcikleri sayılarak bir indeks elde edildi.

Bulgular Yapılan istatistiksel çalışmada gruplar arasında sadece stratum korneum kalınlığında anlamlı farklılık saptandı (p< 0.05). Gruplar arasında stratum korneum kalınlığı en fazla Aquacel®Ag grubunda ölçülmüş olup bunu sırasıyla Textus® bioactiv, Curasorb®Ca, Curasorb® Ca + Zn ve kontrol grubu izlemektedir. Fibroblast, kollajen ve AgNOR cisimcikleri skorlarında gruplar arasında istatistiksel olarak farklılık saptanmasa da bunların Aquacel®Ag grubunda daha yoğun izlendiği histolojik olarak gösterilmiştir.  Sayılan bu histopatolojik iyileşme kriterlerine göre iyileşme hızları Aquacel®Ag > Curasorb® Ca > Textus® bioactiv > Curasorb® Ca+Zn > kontrol grubu olarak saptanmıştır.

Sonuç Bu prospektif randomize klinik çalışma verilerine dayanarak AquacelAg®’nin kolay uygulanabilmesi, yaraya yapışmaması, acıyı azaltması, yüksek absorbsiyon kabiliyeti ve yara üzerinde uzun süre kalabilme özelliği ile (15-21 gün) ideal yara örtüsü özelliğine sahip olup iyileşme sürecini hızlandırdığı da histopatolojik olarak kanıtlanmıştır. Bu özellikleri ile Aquacel® Ag’in ikinci derece yanıkların tedavisinde oldukça etkili bir yara örtüsü olduğu kanısına varılmıştır.

Close