1st National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster With Presentation -

CLINICAL AND DEMOGRAPHIC FEATURES OF PEDIATRIC BURNS IN THE EASTERN PROVINCES OF TURKEY

Y Albayrak, A Albayrak, , B Aylu

 

BACKGROUND: The cases of burns, their treatments, and rehabilitation processes have a considerably marked effect on children in both physical and psychological terms. While severe burns are one of the important causes of morbidity and mortality in juveniles, they are the third most frequent cause of deaths due to injuries in this age group. The aim of this study is to perform a retrospective analysis of the causes of burns observed in children in the eastern provinces of Turkey, the available treatment methods, and complications.  

MATERIAL-METHOD: Between the dates of September 2008 and September 2010, within a 24 month period, 545 patients presented at our hospital with different causes of burns. Since 310 of these had no indications for inpatient treatment, their treatments were carried out on an outpatient basis. The remaining 235 patients had inpatient treatments.  

RESULTS:A total of 125 of the patients having inpatient treatment were male, (53.2%) and 110 were female (46.8%).The most common causes of burns in patients treated on inpatient basis were scald burns and tandir burns.The most commonly affected regions in patients were front and back sides of the torso (trunk). For tandir burns especially, upper and lower extremities were the most affected parts.The mean total body surface area (TBSA) of all the patients was 12.17+9.86%.The average length of hospital stay was 17.67+13.64 day. The longest hospital stay occurred with the patients with tandir burns, who had hospital stay durations of 26.6+12.3 days. During the hospital stays of patients in our burn treatment center, growth of wound cultures was observed for 94 patients. The most commonly proliferating microorganism was Pseudomonas aeruginosa. During the 24 month period of the study, 2 of the 235 patients died (0.85%). One of them was a 7 year old male with inhalation and 55% TBSA burns. The other was a 3 year old female with 30% TBSA burns and in whose body gastroenteritis had started to develop 3 days before the burn. In 6 patients whose TBSA was over 30%, thrombocytopenia due to sepsis developed. We referred these patients to a hospital where thrombocyte suspension could be applied.

CONCLUSION: Appropriate prehospital emergency care, taking the patient to the burn hospital as soon as possible, a well-equipped hospital with well-trained staff for burn treatment, well-timed referrals of patients, and appropriate treatment methods are all important in the treatment of burn cases. Avoiding burn injuries are as important as treating patients with any type of burns to reduce morbidity. Therefore people living in these areas should be trained in socio-cultural terms and informed how to recognize and avoid burn dangers.  

TÜRKİYENİN DOÄžU’SUNDAKİ PEDİYATRİK YANIKLARIN KLİNİK VE DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ

Y Albayrak, A Albayrak, , B Aylu

GİRİŞ: Yanık olayı ile bunun tedavisi ve rehabilitasyon süreci çocukları psikolojik ve fiziksel yönden oldukça fazla etkilemektedir. Ağır yanıklar genç insanlardaki morbidite ve mortalitenin önemli sebeplerinden birisi olmasının yanı sıra bu yaş grubundaki injüriye bağlı ölümlerin en sık üçüncü sebebidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin Doğusundaki çocuk yanık vakalarının oluş sebepleri, tedavi yöntemleri ve komplikasyonlarını retrospektif olarak incelemektir.

MATERYAL-METOT: 2008 yılı Eylül ayı ile 2010 yılı Eylül ayları arasındaki 24 aylık sürede kliniğimize toplam 545 çocuk hasta çeşitli yanık sebepleri ile müracaat etti. Bunlardan 310 tanesinin tedavisi yatarak tedavi görme endikasyonu olmadığından ayaktan takip edilerek yapıldı. Geriye kalan 235 çocuk ise yatırılarak tedavi edildi.

SONUÇLAR: Yatarak tedavi gören hastaların 125’i erkek (%53.2, 110’u ise kız çocuğu (%46.8) idi.Yanık tedavi merkezimize yatırılarak tedavi edilen hastalardaki en sık yanık nedeni özellikle sıcak suların sebep olduğu haşlanma yanıkları, daha sonra ise tandır  yanıkları idi. Yanıktan en fazla etkilenen bölgeler gövde ön ve/veya arka yüzüydü. Özellikle tandır yanıklarında üst ve alt ekstremiteler (özelliklede ayaklar ve eller) en fazla etkilenen uzuvlardı. Tüm hastaların ortalama toplam yanık alan alanı TYAA’ı %12.17+9.86 idi.  Ortalama hastanede kalma süresi 17.67+13.64 gün idi. En fazla hastanede kalan hastalar 26.6+12.3 gün ile tandır yanığı olan hastalardı.Hastaların merkezimizde yattığı süre içerisinde toplam 94 hastanın yara kültürlerinde üreme oldu. En fazla üreyen mikroorganizma Pseudomonas Aeruginosa idi.24 aylık dönemde yatarak tedavi gören 235 çocuk hastadan 2 si öldü (% 0.85). Ölen çocuklardan birisi 7 yaşında TYAA’ı % 55 olan  ve inhalasyon yanığı  mevcut olan erkek hasta, diğeri ise 3 yaşında TYAA’ı % 30 olan ve yanmadan 3 gün önce Gastroenterit başlamış olan bir kız çocuğu idi. TYAA’ı %30 dan fazla olan 6 hastada sepsise bağlı trombositopeni gelişti, bu hastaları trombosit süspansiyonu verilebilen bir merkeze refere ettik.

TARTIŞMA: Yanan hastaların hastane öncesi tedavisinin uygun yapılmasından, hastaneye en kısa sürede müracaat edilmesine, müracaat edilen hastanenin yanık tedavisi açısından tam donanımlı ve eğitimli kadrolara sahip olmasından, gerektiğinde ve zamanında ileri merkezlere sevkine kadar uygun tedavi yaklaşımları büyük önem taşımaktadır. Morbiditenin azaltılmasında en az yanan çocukları tedavi etmek kadar yanık olaylarını engellemek de önemlidir. Bunun için de insanlar sosyo-kültürel açıdan eğitilmeli, yanık olaylarının önlenmesi konusunda bilgilendirilmelidir. 

Close