1st National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster With Presentation -

A comparison of the morbidity and mortality of tandir burns and non-tandir burns: experience in two centers

Y Albayrak, C Çakır, A Albayrak, B Aylu

BACKGROUND
The etiological factors of burn injuries vary in different countries. The “Tandir”, used especially in eastern Turkey for baking bread, is another important cause of burns. We examine herein the demographic characteristics, implemented treatment methods, infection rates, and morbidities of patients with tandir burns from two burn centers.
METHODS
785 in-patients were treated at Erzurum Regional Training and Research Hospital Burn Treatment Center and Van State Hospital Burn Treatment Center between November, 2008, and May, 2010. In this study, gender, age, socioeconomic status, total body burn ratio, burn area, burn level, microorganisms isolated in burn wounds, implemented treatments, length of hospital stay, debridement and grafting operations, extremity amputations, and mortality among burn patients were investigated.
RESULTS
69 (8.8%) of the in-patients were patients with tandir burns. Tandir burn patients were treated in the hospital for an average of 27.6 ± 9.5 days, while non-tandir burn patients were treated for a period of 16.5 ± 12.5 days. A significant difference was found between the hospitalization periods of the two groups (p<0.001). Similarly, while the total burn surface area average of the tandir burn patients was 17.4% ± 12.3%, the total burn surface area average of the non-tandir burn patients was 10.6% ± 9.9%, and a significant difference was found between the two (p<0.001).
CONCLUSION
Tandir burns are a local burn problem specific to the Eastern and Southeastern regions of Turkey. These burns, resulting from victims falling into pit shaped ovens and coming into direct contact with fire or pit walls having a mean temperature of around 450°C, and therefore having a high morbidity and mortality rate, are preventable burns. To this end, national education and change projects (methods of baking bread with other ovens) directed at regions where bread is baked with the tandir method must be implemented. In the time until these projects are implemented, it must not be forgotten that the treatment of the victims before they reach the hospital must be carried out by experts and in the shortest time possible.  

Tandır ve tandır dışı yanıkların morbidite ve mortalitelerinin karşılaştırılması: İki merkez deneyimi

Y Albayrak, C Çakır, A Albayrak, B Aylu

GİRİŞ
Türkiye de yöresel ekmek pişirme fırını türlerinden biri olan ve özellikle ülkenin Doğusunda kullanılan bir yöntem olan” Tandır”,  Türkiye deki önemli bir yanık nedenidir. Biz çalışmamızda iki ayrı yanık tedavi merkezinde tandıra düşme sonucu yanık oluşan hastaların demografik özellikleri, enfeksiyon oranları ve mobidite oranları tedavi yöntemleri ile birlikte sunmayı amaçladık.
GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışmaya Kasım 2008 ile Mayıs 2010 arasında Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi ve Van Devlet Hastanesi Yanık Tedavi merkezinde yatarak tedavi görmüş 785 hasta dahil edildi. Bu çalışmada yanıklı hastaların yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum, toplam vücut yüzey yanık oranları, yanık bölgeleri, yanık yaralarından izole edilen mikroorganizmalar, tedavi yöntemleri, hastanede kalma süreleri, hastalara uygulanan debridman ve greft operasyonları, ekstremite amputasyonları ile yanık hastalarının mortaliteleri araştırıldı.
BULGULAR
Bu iki merkezde yatırılarak tedavi edilen hastaların toplam 69’u (% 8.8) tandır yanıklı hastalar oluşturmaktadır. Tandır yanıklı hastaların ortalama hastanede kalma süresi 27,6±9,5 gün idi. Buna karşın tandır dışı yanıklı hastaların ortalama hastanede kalma süresi ise 16,5±12,5 gün idi. Bu iki grup arasında hastanede kalma süreleri arasında anlamlı derecede farklılık saptandı (p<0,001). Benzer şekilde tandır yanıklı hastaların toplam yanık yüzey alan ortalaması %17,4±12,3 iken tandır dışı yanıklı hastaların toplam yanık yüzey alan ortalaması %10,6±9,9 idi ve gruplar arasındaki fark anlamlı idi (p<0,001).
SONUÇ
Tandır yanıkları Türkiye nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait yerel bir yanık problemidir. Kurbanların içinde ateş yanmakta olan kuyu şeklindeki fırına düşmeleri sonucu  yanmakta olan ateş ve yaklaşık 450 C lık sıcaklıktaki duvarlar ile direkt temas nedeniyle yüksek mortalite ve morbiditeye sebep olan, yanık yaralarına  neden olabilmektedir. Bunun için Tandır yöntemi ile ekmek pişirilen bölgelere yönelik Ulusal eğitim ve değişim projeleri (başka fırınlarla ekmek pişirme yöntemleri) uygulamaya konulmalıdır. Ayrıca bu projeler uygulanıncaya kadar olan zaman içerisinde ise kurbanların yanık merkezlerine ulaşıncaya kadar ki tedavilerinin uzman kişilerce ve en erken zamanda yapılması için çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. 

Close