1st National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster With Presentation -

The Experience of Epidermal Growth Factor Treatment on Child burns.

B Özçetin, M Altıntaş, S Sarıkaya, M Uzuner, S Mısırlıoğlu, V Menderes, MF Erol, D Tihan

One of the most important causes of accidental deaths in childhood is burning. The majority of patients with burns was between 0-6 and the most common cause was hot liquids followed by flame and electrical burns. Approximately 5% of patients who admitted to a health center have serious burns and they must be hospitalized. The serious burns have high morbidity and mortality rates. This is why early treatment is important.

 

We analyzed 7 patients with second-degree superficial burns who admitted to Bursa Sevket Yilmaz Education and Research Hospital Burn Unit between April 2011 and September 2011, treated with wound dressing that contains Epidermal Growth Factor, which is a polypeptide consisting of 53 amino acids in gelatin matrix.

 

6 of the patients were male and 1 of them female. The oldest was 3.5 years old and the youngest 9 months. 3 of the children weighed 8 kg, 3 of 10 kg and 1 of them 18 kg. Causes of burns with hot liquid are formed in 6 patients, 1 patient was due to the hot contact. The percentage of burn area was calculated  5% in 3 patients, 10% in 3 patients , and 15% in 1 patient. Following administration of fluid and electrolyte support wound dressing with epidermal growth factor applied to all patients. Duration of hospital stay was 8-15 days. All patients were discharged without any problems.

 

 

Children with second-degree superficial burns the Epidermal Growth Factor  opportunity to apply with smooth surfaces, while the fragile structure of the joint surfaces due to burns, creating difficulty in the application, the cost is relatively high, the application ease of a single dressing, and more rapid wound healing provided. 

Çocuk Yanıklarında Epidermal Büyüme Faktörlü Tedavi Deneyimimiz.

B Özçetin, M Altıntaş, S Sarıkaya, M Uzuner, S Mısırlıoğlu, V Menderes, MF Erol, D Tihan

Çocuk yaş grubu kazalara bağlı ölümlerin en önemli nedenlerinden biride yanıklardır. Çocuk yanıklarında olguların büyük kısmının 0-6 yaş grubunda olduğu ve yanık etkeni olarak en sık sıcak sıvı ve bunu takiben de alev ve elektrik yanıklarının geldiği bildirilmektedir. Yanık nedeniyle bir sağlık merkezine başvuran olguların yaklaşık % 5' ini ciddi yanıklar oluşturur ve bunların hastaneye yatırılarak tedavi edilmeleri gerekir. Ciddi morbidite ve mortaliteye sebep olurlar. Bu nedenle erken tedavi yöntemleri önem kazanmaktadır.

 

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesinde Nisan-2011 ile Eylül-2011 tarihleri arasında, jelatin matriks içinde 53 aminoasitten oluşan bir polipeptid olan, Epidermal Büyüme Faktörü içerenyara pansumanı ile tedavi edilen ikinci derece yüzeyel yanıklı  7 hasta retrospektif olarak incelendi.

 

Hastaların 6’sı erkek,1’i kız idi. En küçüğü 9 aylık ve en büyüğü 3,5 yaşında idi. Çocukların 3’ü 8 kg, 3’ü 10 kg ve 1 tanesi de 18 kg ağırlığındaydı. Yanık nedenleri 6 hastada sıcak sıvı ile oluşurken, 1 hastada sıcak temasa bağlı idi. Yanık yüzdesi 3 hastada % 5, 3 hastada % 10, 1 hastada ise % 15 olarak hesaplandı. Hastaların hepsine gerekli sıvı ve elektrolit desteği verilmesini takiben Epidermal Büyüme Faktörü içeren yara pansumanı uygulandı. Hastanede kalış süreleri 8-15 gün olarak bulundu. Hastaların hepsi sorunsuz olarak taburcu edildi.

 

Çocuk yanıklarında Epidermal Büyüme Faktörü içeren ikinci derece yüzeyel yanıkların pansumanlarında düzgün yüzeylerde uygulama imkanı bulurken, frajil yapısı nedeniyle eklem yüzeylerindeki yanıklarda uygulama güçlüğü yaratırken, maliyetin göreceli olarak yüksek olduğu, tek pansuman uygulama kolaylığı ve daha hızlı yara iyileşmesi sağladığı kanatindeyiz. 

Close