2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster - 33

.

.

Dirsek Bölgesi Yanığında Statik Atelleme ve Pansumanla Takip

Yanık sonrası bakım ve tedavi oldukça zorlayıcıdır. Bu yaş gurubunda cerrahi girişimlerin önem sırasına konması ve sınırlı miktardaki donör alanının optimum şekilde kullanılması gerekmektedir.

 Mehmet Miraç İnci (20 Ay)

2013 Şubat ayının ilk haftası evde ailesi çay içerken onların görmediği bir anda çaydanlığı deviren hastanın sol dirsek bölgesini kapsayacak şekilde kol distal ve ön kol proksimalinde yanık oluşan hasta ailesi tarafından ilk olarak 1. basmak sağlık merkezine başvuruyor. Ordaki bakım ve tedavi sonrası on gün kadar 1. basamak sağlık merkezinde reçete edilmiş olan pomadı kullanan hasta tedavisinde ilerleme olmayınca ailesi tarafından kliniğimize getiriliyor.

Sonuç:

Üst ekstremite yanık tedavisinde amaç; bütün eklemlerin birleşik hareketi bireye çevresiyle etkileşime geçebileceği  çoklu-pozisyonel kavrayıcı organı sağlar. Kontraktür serbestleştirmesi ve rekonstrüsiyonu bireye bu fonksiyonu ve formu yeniden tesis etmektir.

Hasta yakınları dirsek bölgesine greftlemeyi kabul etmediğinden hastada statik atelleme ve pansumanla yakın takip seçilmiştir.  Tedavide hedefimiz sekellerin özellikle de kontraktürün oluşumunu engellemek olmuştur. Biz biliyoruzki kontraktür sonrası takip yeterli olmazsa tedavi seçeneğimiz ne olursa olsun (greftleme, flepler, biyomühendislik ürünleri) sonuçlar başarısız olacaktır.

Close