2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster - 37

An atypical case of orf disease

Aim:

We want to share our experiences of an atypical orf case seen on an area of healed burn.

Method:

It is a case report.

Case:

21 year old male was treated for a superficial second degree burn on neck, dorsum, right shoulder and right thoracic area in December 2012. In January 2013 he applied with acne like lesions on the healed burn area and itching complaint. The patient had a history of close encounter with farm animals during burn treatment. The lesions had first appeared right after the closure of burn wounds and spread in three weeks. They were purulent papules with a necrotic center. They were about 2 cm in size. He was given antibiotics before but no healing was seen. General evaluation and blood tests were normal. The patient was also consulted to infectious diseases department and by the appearance of the lesions and history of animal contact he was diagnosed as orf disease.

Conclusion:

Generally Orf disease is seen on the hands usually after a cut and is a solitary lesion. However in this case both the place and the number of lesions were unusual. Therefore we wanted to share this interesting case. 

İyileşmiş yüzeyel yanık alanında orf hastalığı olgusu

  

Amaç: Orf hastalığının iyileşmiş yanık alanında da görülebileceğini hatırlatmak için olgumuzu yayınlamayı düşündük.

Giriş: İlk olarak 1890 yılında Walley tarafından tanımlanan orf dünya genelinde görülebilen bir hastalıktır. Koyun ve keçilerin 

viral hastalığıdır. Hastalığa çift sarmallı DNA virüsleri olan parapox viruslerinden Orf virüs neden olur.

Virus vücuda ciltteki kesik, çizik, YANIK ve sorunlu tırnak yatağı gibi yerlerden girer. % 95 olgu eldeki kesilerde görülmüştür.

Hastalığa yakalananlar genellikle koyun yetiştiricileri, kasap, çoban, yün kırpıcıları gibi meslek gruplarıdır

Olgu: 21 yaşında erkek hasta, sıcak çay dökülmesi sonucunda 07.12.2012 tarihinde yanık merkezimizin acil polikliniğine başvurdu. Ense, gövde arka yüz, sağ toraks duvarı, sağ omuz toplam vücudunun %10 ikinci derece yüzeyel yanık yaralanması tanısı kondu. Chlorhexidin'li steril yanık örtüsü ile kapalı pansuman ile poliklinik takibine alındı.

16.01.2013 tarihinde hasta kaşıntı ve iyileşmiş yanık alanlarında sivilce tarzı lezyonlarla yanık polikliniğimize başvurdu. Hastanın yanık yarasının tedavisi sırasında koyun-keçi ile temas öyküsünün olduğu öğrenildi. Lezyonlarının yanık yarası iyileştikten hemen sonra çıkmaya başladığı ve üç hafta içinde çoğaldığı ve kaşıntı başladığı anlaşıldı. Lezyonların üzerinde hafif akıntı olduğu gözlendi.

Lezyonların deriden kabarık ve konik olması, merkezlerinin nekrotik ve çökük olması, bazı lezyonların boyutunun 2 cm civarında olması, küçük baş hayvanlarla temas öyküsü bulunması, sürüntü kültüründe üreme olmaması, antibiyoterapiye yanıt vermemesi, lezyonların sadece yeni iyileşmiş yanık alanında olması, iyileşme süresinin 1 aydan uzun ürmesi nedenleri ile hastanın orf hastası olduğuna karar verildi

Sonuç: Klasik orf lezyonları % 95’i el bölgesindeki kesilerde görülmektedir. Bizim olgumuzda ise lezyonlar atipik bir bölgede iyileşmiş yanık alanında görülmüştür. Orf lezyonlarının en büyük özelliği tek bir lezyon olmasıdır. Bizim olgumuzda birden çok lezyon mevcuttur..


 

 

 

Close