2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster - 2

Fungal Infections in a Pediatric Burn Intensive Care Unit

Fungal Infections in a Pediatric Burn Intensive Care Unit

Çocuk Yanık Yoğun Bakımında Mantar Enfeksiyonları

AMAÇ: Yoğun bakımlarda yatan kritik pediatrik hastalarda mantar enfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisi morbidite ve mortalite açısından oldukça kritiktir. Bu çalışmada bir pediatrik yanık ünitesinde yoğun bakımda tedavi gören çocuk yanıklı hastalarda tespit edilen mantar enfeksiyonları irdelenerek yanık ünitelerindeki mantar enfeksiyonlarının oranları, nedenleri ve önemi ortaya konulmuştur.


HASTALAR ve BULGULAR: Bu çalışmada geriye dönük olarak Aralık 2010-Aralık 2012 tarihleri arasında Pediatrik Yanık Yoğun Bakım Ünitemizde yatan 455 çocuk yanıklı hasta yer almıştır. Bu hastaların yaşları 24 ay+/_3 aydır. Yanık alanlarının ortalama %24+/- 7 dir. Hastane yatış gün sayısı 21+/_5 gündür. Hastalardan 325’inde (%71,5) ikinci derece yüzeyel ve derin yanıklar mevcut iken; 130’unda (%28,5)sadece üçüncü derece tam kat yanık mevcuttu. 455 olgunun 74 ünde mikrobiyolojik tetkiklerle kanıtlanmış toplam 105 enfeksiyon tespit edilmiştir (enfeksiyonlu hasta oranı %16,2). Bu tespit edilen enfeksiyonlardan 31 adeti Candida ve 7 adeti Aspergillus olmak üzere toplam 38 mantar enfeksiyonu 29 hastada saptanmıştır. Mantar enfeksiyonlarının tüm enfeksiyonlara göre oranı %36,2 dir. 9 hastada birden fazla mantar enfeksiyonu tespit edilmiştir. Mantar enfeksiyonu tespit edilen olguların 24’ünde tam kat yanık mevcut iken, diğer 5 hastada ikinci derece derin yanık söz konusuydu. Bu mantar enfeksiyonlarının 3 tanesi pulmoner Aspergillus, 4 tanesi üriner Candida, 3 tanesi kanda Candida ve 19 tanesi yanık yarasında Candida ve Aspergillus olarak saptanmıştır. Gümüşlü yara örtüsü kullanılan ikinci derece yanıklı hiçbir olguda mantar enfeksiyonu tespit edilmemiştir. Yanık alanı %85 olan ve pulmoner Aspergillus nedeniyle kaybedilen bir hastamız dışında hiçbir hastamız mantar enfeksiyonu nedeniyle kaybedilmemiştir. 


TARTIŞMA ve SONUÇ: Çok fazla sayıda, çeşitli ve oldukça güçlü, topikal veya sistemik anti-mikrobiyal ürünlerin ve antibiyotiklerin kullanıldığı bu tür ünitelerde mantar enfeksiyonlarının sıklığı sanıldığından daha fazla olabileceği ve tespitlerinde mikrobiyolojik tetkik için mutlaka çok fazla sayıda ve çeşitte örneklerin alınmasının kritik önemde olduğu kanısındayız.

Anahtar Kelimeler: Aspergillus, Candida, Cerrahi, Çocuk, Mantar enfeksiyonları, Yanık

  

Close