2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Oral Presentation - 31

Marmara Bölgesi Yanık Tedavi Birimleri 2013 Yılı Envanteri

Amaç: Merkezimizin bulunduğu Marmara bölgesindeki yanık tedavi birimlerinin envanterini çıkararak, yeterli yanık yatağı bulunup bulunmadığını araştırmak amacıyla bu çalışmamızı planladık.

 

Giriş: Son yıllarda ülkemizde yeni yanık tedavi birimleri açılmış ve yanık hastasının modern tedavisi konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir.

Marmara Bölgesi 11 il merkezini kapsamaktadır. Yüz ölçümü olarak ülkemizin %8.5’unu kapsamasına rağmen, ülke nüfusunun ve sanayisinin %30’unu barındırmaktadır. Bu nedenle yanık yaralanma olasılığı diğer bölgelere göre yüksektir. Ayrıca çevre illerden ve ülkelerden yanık hastası kabul edecek ulaşım kolaylığına sahiptir.

 

Metod: Buçalışmamıza Sağlık bakanlığı verileri ve yayınları baz alınmıştır. Bölgemizdeki yanık tedavi birimleri ziyaret edildi, fotoğraflama yapıldı.  Ziyaret edilemeyenler ise telefon ile şu anki durumları hakkında bilgi alındı.

 

Materyal: Bölgemizde, 11 yanık tedavi birimi bulunmaktadır. Dr Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kocaeli-Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesindekiler yanık merkezi statüsündedirler. Yoğun bakımları mevcut ve direkt başhekimliğe bağlıdırlar. Haydarpaşa Gülhane Tıp Akademisi, Kocaeli Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesindekiler  Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dallarına bağlı ve yanık ünitesi statüsündedirler.

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanık ünitesi ve Tekirdağ Devlet Hastanesinde yanık odası  Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniklerine bağlıdır. Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kocaeli-Darıca Farabi Devlet Hastanelerindeki Yanık Ünitelerinde Genel Cerrahi, Çocuk Cerrahisi ve Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanları birlikte çalışmaktadır. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki Yanık Ünitesi Çocuk Cerrahisi Kliniğine bağlıdır ve sadece çocuk hasta kabul etmektedir.

Bölgemizde toplam olarak 95 yanık yatağı mevcuttur. Bölge nüfusuna oranlandığında 247 368 kişiye 1 yanık yatağı düşmektedir. Ayrıca 11 yanık yoğun bakım yatağı mevcuttur.

 

Sonuç: 2012 yılı verilerine göre Marmara Bölgesinin nüfusu 23,5 milyondur. Yanık yaralanma insidansı 15/100 000 olarak kabul edildiğinde ve yanık hastası ortalama yatış günü 21 gün olarak hesaplandığında ve %15 yatak felaket organizasyonu için boş bırakılacağı düşünülürse, bölgemizde 238.5 yanık yatağı olması gerekmektedir. Aradaki eksikliğin tamamlanması için çalışmalar yapılmalıdır. 

Close