2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Oral Presentation - 36

Yanık Merkezinde Multidisipliner Yaklaşım

        Amaç: Merkezimizde değişik branşlardaki sağlık personeli bir çatı altında çalışmaktadır. Bu çalışma sistemimizi, örnek oluşturabileceği amacıyla sunmayı uygun gördük.

 

        Giriş: Yanık hastası, birden fazla tıp branşının bilgisine ve tedavisine aynı anda gereksinim duyar. Bu nedenle, yanık tedavisinde  multidisipliner ekip anlayışı ön plandadır. .

 

        Bulgular: Merkezimiz yanık servisi tek kişilik 16 oda ve yanık yoğun bakım ünitesi 6 izole oda olmak üzere toplam 22 yataklıdır. Bünyesinde 2 ameliyathane, 6 yıkama odası, Yanık polikliniği, Kr yara polikliniği, Fizik tedavi ünitesi, Hiperbarik oksijen sistemi barındırmaktadır. Yıllık ortalama 600 servis, 150 yoğun bakım hastası kabul etmektedir. Merkezimizde yanık hastasının Mr ve Bt tetkiki dışında tüm tedavi ve tetkikleri yapılabilmektedir.

      

         Merkezimizde halen 4 Genel Cerrahi Uzmanı, 1 Çocuk Cerrahisi uzmanı, 4 Anestezi ve Reanimasyon uzmanı, 1 Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, 4 Pratisyen Hekim, 1 Fizyoterapist, 2 anestezi teknisyeni, 46 hemşire görev yapmaktadır. Tüm sağlık personelimiz sadece yanık merkezinde çalışmakta ve nöbet tutmaktadır.

 

         Yanık merkezimizin koordinatörlüğünü, “Yataklı Sağlık Tesislerinde Yanık Tedavi Birimlerinin Kurulması ve İşleyişi Hakkında Yönerge”ye uygun olarak, bir genel cerrahi uzmanı sorumlu hekim yapmakta ve başhekimliğe bağlı bulunmaktadır.

 

         Her sabah 09.00 ve her akşam 16.00’da topluca yanık servis ve yanık yoğun bakım viziti yapılmaktadır. Sabah vizit bitiminde, günlük iş planı ve görev dağılımı yapılmaktadır. Akşam vizitinde nöbetçi hekime topluca hastalar devredilmektedir. Yanık servisinde hekimlerimiz, Yanık Yoğun Bakım ünitemizde ise Anestezi ve Reanimasyon kliniği kıdemli asistanı nöbet tutmaktadır.

         Vizitler, sorumlu hekimin önderliğinde interaktif olarak yapılmakta, çocuk hastalarda çocuk cerrahisi uzmanının, genel durumu kötü olan hastalarda anestezi ekibinin, enfekte hastalarımızda Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanımızın görüşü öne çıkmaktadır. Vizitlere fizyoterapist ve birim sorumlu hemşireleri de katılmaktadır. Yapılan ameliyatlara farklı branşlardan uzman hekimler birlikte, yardımlaşarak girmektedirler. Kr yara ve yanık polikliniği ise 2 pratisyen hekim tarafından yapılmaktadır. Hastaların gereksinimi olan diğer branş konsültasyonları, ana binamızdaki kliniklerden karşılanmaktadır.

 

       Sonuç: Bilindiği üzere Multidisipliner yaklaşım, birçok sorunları da bünyesinde barındırabilmektedir. Yapılan işin özelliği, çalışılan binanın genişliği, sosyal alanların ferahlığı, ücretlendirmenin eşit yapılması, görev tanımlarının netliği, iş bölümünün ve sorumlulukların eşit dağılımı, şeffaflık, koordinatörün birleştirici ve analitik yapısı ve ekibi oluşturan hekimlerin kişisel özverili özellikleri ve gönüllülüğü multidisipliner bir ekibin uyumunu belirleyen özellikler olduğunu saptadık. Bu çalışma sistemimizin kurulacak yeni ekiplere örnek olabileceğini düşünüyoruz. 

Close