2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster - 23

.

   .

Yeni Yanık Merkezimizin Demografik Verileri

AMAÇ

Yanık, çocukların tüm hayatlarını etkileyecek fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açan ve hatta ölümlerine sebebiyet verebilen engellenebilir bir travmadır. Bu çalışmanın amacı, tüm Karadeniz bölgesinden ve kısmen diğer bölgelerden hasta kabul edilen, 2010 yılının Ekim ayında yeni hastanemizde, modernize şartlarda hizmete giren yeni yanık merkezimizde yatırılan çocuk hasta verilerinin incelenmesi ve ülkemizdeki verilere katkı sağlamaktır.

YÖNTEM

Ekim 2010-Ocak 2013 tarihleri arasında yeni yanık merkezimizde tedavi edilen 200 hasta cinsiyet, yaş, yanık nedeni, yanık alanı, yanık bölgesi, yapılan müdaheleler ve mortalite gibi demografif veriler açısından incelendi.

BULGULAR

Yanık Merkezimizde 0-14 yaş arası tedavi gören çocuk hastanın 81’i kız, 119’u erkekti ve erkek/kız oranı 1.48 olarak bulundu. En sık rastlanan yaş grubu 1-4 yaş olarak saptandı. Hastaların %56.5’i Samsun’dan, %43.5’i il dışından merkezimize interne edildi. Ortalama yatış süresi 12.15 gün olarak bulundu. En sık gözlenen yanık alanı %10-%20 TBSA idi. En sık rastlanan yanık bölgesi ekstremiteler idi. En sık rastlanan ek sorunlar mental retardasyon, astım bronşiale pnömotoraks ve geç başvuran hastalarda sepsis ve yanık enfeksiyonu idi. 31 hastaya debridman+greftleme, 17 hastaya debridman ve 1 hastaya eskaratomi uygulandı. 11 hastaya mekanik ventilatör ile solunum desteği verildi. Yara kültürlerinde en fazla üreyen bakteriler MRSA, Psödomonas aeruginosa, Enterobacter faecium, Enterobacter clocae, Enterobacter faecalis, acinetobacter baumanii, Staf.haemolyticus ve E.coli idi. Mortalite nedenleri sepsis, inhalasyon yanığı ve MODS olarak belirlendi ve ölümler ortalama yanığın 9.gününde gerçekleşti(1-16 gün). Mortalite oranı %2.5 olarak saptandı.

SONUÇ

Yanık merkezimizdeki çocuk yanıkları deneyimimizi yansıtan retrospektif araştırmada, Karadeniz bölgemizdeki çay alışkanlığına bağlı haşlanma yanıkları en sık morbidite nedenidir. Teknik olanaklar ile güçlendirilmiş yanık merkezlerinin oluşturulmasıyla, ölüm ve eşlik eden sorunların azaltılabileceği ve gelişmiş ülkeler düzeyine erişilebileceği öngörülebilir. Fakat çevre sağlık kuruluşlarında yanık konusunda bilgi ve bilinçlenme arttıkça yanık merkezlerine tedavi için gönderilen hastalar daha ağır yanıklı veya ek sorunları olan hastalar olduğunda mortalite oranı artış gösterebilmektedir.

Close