2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Oral Presentation - 7

Bir Çocuk Yanık Merkezinde Yatan Hastalarda Kültür Sonuçları ve Mortaliteye Etkileri

GİRİŞ: Vücudun en büyük organı olan ve insanın tüm dış yüzeyini kaplayan derinin öncelikli görevlerinden birisi de dış ortamdaki patojen mikroorganizmalara karşı bir engelleyici görevi yapmasıdır. Yanık yaralanması ile birlikte bu yapının bütünlüğü bozulur. Oluşan hasarlı bölgeler hem mikroorganizmaların geçişine izin verir hem de yanık sonrası nekrotik dokular mikroorganizma üremesi için uygun bir vasat oluşturur. Buna ilaveten yanığın immün sistem üzerine bilinen olumsuz etkilerinden dolayı hasta, endojen ve eksojen kaynaklı enfeksiyonlara daha yatkın hale gelir. Yanık hastalarda enfeksiyon ve bunun ilerlemesi sonucu gelişecek sepsis halen ciddi bir mortalite nedenidir.

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, yanık merkezinde yatarak tedavi gören çocuk hastalarda bakılan yara yeri, kan, idrar ve kateter kültürlerinde üreyen enfeksiyon etkenlerini  ve bu etkenlerin mortaliteye olan etkilerini ortaya koymaktır.  

MATERYAL VE METOD:  Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezinin açılmasından önce çocuk cerrahisi kliniğinde ve yanık merkezi açıldıktan sonra yanık merkezinde  Ocak 2008  ile Şubat 2013 tarihleri arasında yatarak tedavileri yapılan, 0-18 yaş arası 531 yanık hastaya ait veriler geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların yara kültürü, kan kültürü, idrar kültürü ve katater kültürü sonuçları kayıt edildi. Yanık sonrası hastalardan alınan bu kültürlerden üreyen mikroorganizmaların hastaların mortalitesine olan etkileri araştırıldı.

BULGULAR: Ocak 2008 tarihinden Ağustos 2009 tarihine kadar çocuk cerrahisi kliniğimizde ve bu tarihten Mart  2013 tarihine kadar yanık merkezimizde toplam 531 çocuk yanık hastası yatırılıp tedavileri yapılmıştır. Bu hastaların 322 si erkek (%60.3) ve 209 ‘u (%39.4) kız idi. Hastaların 183’ünden (%34.5) kan, yara yeri, idrar ve kateter kültürleri bakıldı. Bu hastalardan toplam 1093 kültür çalışıldı. Bu kültürlerin 402 ‘u yara kültürü (%36.77), 476 ‘si kan kültürü (%43.55), 184’ü idrar kültürü ( %16.83) ve 31’i kateter kültürü (%2.83)  idi. Kan kültürlerinin 87 tanesinde (%18.27), yara kültürlerinin 251 tanesinde (%62.43), idrar kültürlerinin 19 ‘unda (%10.32) ve kateter kültürlerinin 10 tanesinde %32.26)  üreme tespit edildi. Yara kültürlerinde en çok üreyen mikroorganizma  acinetobacter baumannii  (%26.3 ), ikinci en çok üreyen mikroorganizma ise staphylococcus aureus (%17.9) idi. Kan kültürlerinde en çok staphylococcus aureus (%26.43), ikinci sıklıkta candida spp. ( %22.99), üçüncü  sıklıkta da acinetobacter  baumannii üredi. İdrar kültürlerinde en çok e.coli (%42.2) , ikinci sıklıkta klebsiella ( %21.1) üredi. Kateter kültürlerinde ise  en çok candida spp. (%40.0), ardından ikinci sıklıkta acinetobacter baumannii (%30) üredi. Bu hastalardan 10 tanesi (%1.88) değişik nedenlerle kaybedildi. Bu hastaların 5 tanesi (%50) sepsis nedeni nedeni ile kaybedildi. İki hastanın  kan kültüründe pseudomonas aeroginosa, bir hastanın kan kültüründe acinetobacter baumannii,  bir hastanın kan kültüründe pseudomonas aeroginosaile birlikte acinetobacter baumannii, bir hastanın kan kültüründe de klebsiella pnömonia izole edildi. Kan kültüründe  acinetobacter tespit edilen bir hastanın trakeal aspirasyon sıvısında da acinetobacter baumannii tespit edildi.

SONUÇ:Yanık hastalarında enfeksiyon hala önemli bir problem olmaya devam etmektedir. Doku bütünlüğü bozulmuş, immün sistemi baskılanmış, beslenmesi etkilenmiş bu hastalarda sepsis en önemli mortalite nedenlerinden biri olmaya devam ediyor. Buna neden olan mikroorganizmalar olarak pseudomonas aeroginosa, acinetobacter baumannii ve  klebsiella pnömonia öne çıkmaktadır.

Close