2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster - 29

Elektirik Yanığına Bağlı Yapılan Fasiotomi Sonrası Atılan Retansiyon Sütürüleri

 

Amaç: 13 yaşında erkek çocukta yüksek gerilim elektrik yaralanması sonrası fasitomi açılıp defekt alanın küçültülmesi amacıyla yaklaştırma sütürleri kullanılmıştır. Bu sunumdaki amacımız fasiyotomi sonrası uygulanan yaklaştırma sütürlerinin dokuda oluşturduğu hasarı göstermektedir.

Yöntem: Hasta genel anestezi altında operasyona alındı. Nekrotik dokular debride edildi. Düzenli yara pansumanları yapıldı. Yapılan üst ekstremite anjiyografisinde kolda dolaşım olmadığı ve bütün vasküler yapıların tromboze olduğu görüldü. Bu nedenle hastaya kol amputasyonu yapıldı.

Bulgular: Hasta kliniğimize başvurduğunda fizik muayenesinde kol soluk ve ödemli idi. Fasiyotomiler yapılmış ve defekt alanın küçültülmesi amacıyla yaklaştırma sütürleri kullanılmıştı. Yaklaştırma sütürlerinin uygulandığı bölgede sütür altındaki kas dokularında nekroz mevcuttu. Yine sütürlerin uygulandığı yerdeki deride nekroz gelişmiş idi.

 Sonuç: Özellikle yüksek gerilim elektrik yanıklarından sonra gelişen ödem nedeniyle fasiyotomilerin açılması gerekebilmektedir. Fasiyotomi sonrası ödem artmaya devam eder. Fasiyotomi sonrasında uygulanan yaklaştırma sütürleri ise ektremitede genişlemeye engel olmaktadır. Bunun sonucunda doku nekrozu artmakta, zaten kritik olan ekstremite dolaşımını bozularak amputasyona kadar giden komplikasyon ve doku nekrozları gelişebilmektedir. Bu nedenle fasiyotomi sonrası uygulanan yaklaştırma sütürlerinin doğru bir yaklaşım olmadığını ve uygulanmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Close