2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster - 8

.

.

Yanık Merkezinde Alışılmışın Dışında Bir Olgu:Toksik epidermal nekrolizis (Lyell Sendromu)

Amaç:

Yanık merkezimizde tedavi edilen , geniş Toksik Epidermal Nekrolizisli  (TEN) hasta klinik bulgularıyla sunuldu ve tartışıldı.  

Giriş:

Toksik epidermal nekrolizis (TEN)  sıklıkla ilaçlar tarafından tetiklenen, ciddi, akut mukokütanöz büllöz hastalıktır. TEN erozyonların ve veziküllerin birleşmesi ile yüzeyel yanıkları andıran, vücut yüzeyinin %30'dan fazlasının etkilendiği bir durumdur. En sık antikonvülzanlar, antibiyotikler (özellikle sulfonamid ve penisilinler), allopurinol, NSAI ilaçlar sorumludur. Diğer nedenler enfeksiyonlar, neoplazmlar ve otoimmün hastalıklardır. Toksik epidermal nekrolizis en sık deri tutulumu ile karakterize olsa da hemorajik mukozit (ağız, göz, genital yol, solunum yolu) ve sistemik semptomlar (ateş, yorgunluk) da görülür. Şiddetli TEN vakalarında tırnaklar, kaşlar ve silialar dökülebilir. Gastrointestinal sistem ve solunum sisteminde şiddetli tutulum olabilir. Sepsis ve solunum yetmezliği en sık komplikasyonlarıdır ve %30 kadar çıkan mortalite oranları verilmektedir.  TEN için özel bir tedavi yoktur. Etkene yönelik girişimler veya etken ilacın kesilmesi, geniş lezyonlarda yanık merkezi gibi özel birimlerde yara bakımı ve pansumanı, hidrasyon ve beslenme desteğinden oluşan yardımcı tedaviler hastaya yaklaşımda ilk seçenektir.

Olgu Sunumu:

Başka bir merkezde antikonvulzan (fenitoin) tedavisi gören 56 yaşındaki hastada tedavi başladıktan sonra 5. günde döküntüler başlamış 7. günde tüm vücudu ve mukozal memranlarıda içine alan ağır TEN  tablosu oluşmuştur. Hasta yanık merkezimize sevk edilmiş ve tedavi altına alınmıştır. Tıbbi destek tedavi ,  yara bakımı ve  pansumanları yapılmıştır. İki haftalık tedavi sonrası hasta şifa ile taburcu edilmiştir.

Sonuç:Geniş vücut yüzeylerini tutan Toksik Epidermal Nekrolizis olguları ciddi birer yanık vakası gibi değerlendirilmelidir. Oluşabilecek yara enfeksiyonu, sepsis ve akciğer tutulumuyla gelişen solunum yetmezliği unutulmamalıdır.Bu nedenle bu hastaların yanık tedavi birimlerinde  tedavisi gerekmektedir.  

Close