2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster - 6

Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezinde tedavi edilen 815 hastanın değerlendirilmesi

GİRİŞ: Yanık travması ile bu olayın tedavi ve rehabilitasyon süreci bu travmaya maruz kalan kişileri fiziksel ve psikolojik yönden oldukça fazla miktarda etkilemektedir. Hafif ve orta derecedeki yanıklar morbiditelerinin sık olması, ağır yanıklar ise hem morbidite hem de mortalitelerinin yüksek olmasından dolayı önem arz etmektedir.

AMAÇ: Bu çalışmada  Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanık merkezinde 2008 yılı Eylül ayı ile 2012 yılı Mart ayları arasındaki 42 aylık sürede kliniğimizde takip edilen 815 hastanın  yanık nedenleri, tedavi yöntemleri  ve tedavi sonuçları sunulmaya çalışıldı.

BULGULAR: Hastaların %53.4’Ü erkek %46.6’sı ise bayan idi. Hastaların ortalama yaşı erkeklerde 13.4±16.8 bayanlarda ise 17.5±19.8 idi. En sık yanık nedeni  özellikle sıcak sıvıların sebep olduğu sıcak sıvı temasına bağlı haşlanma yanıkları (% 71.2) daha sonra ise sırası ile alev yanığı (%12.7), elektrik yanığı (%7.8), tandır yanığı (%4.5)  ve diğer yanık nedenleri (%3.8)  idi. Tüm hastaların ortalama toplam yanık yüzey alanı % 8.2±7.4 idi.  Yatış süresi ortalama 13.6±12.5 gün idi. Hastaların %3.1’inde Diabetes mellitus, %1.8’inde hipertansiyon, %1.6’sında koroner kalp hastalığı veya konjestif kalp yetmezliği ve %1.3’ünde de nörolojik hastalıklar mevcuttu. Hastaların %38.8’inde doku kültürlerinde üreme oldu. En fazla üreyen mikroorganizmalar sırası ile %7.2 ile Metisilin sensitif stafilokokkus aureus (MSSA), %5.6 ile Pseudomonas aurogenosa idi. Hastaların tedavilerinde su ile yıkama, gümüş ve antibiyotik içeren kremler, parafin emdirilmiş tül sargılar ve gümüş salınımı yapan yara örtüleri kullanıldı. Yüz yanıkları hemen hemen bütün hastalarda nemli kompres örtülerle tedavi edildi ve bu tedavi yönteminden mükemmele yakın sonuçlar elde edildi. Hastaların %12’sine eskaratomi, debritman, greft ve amputasyon gibi cerrahi işlemler yapıldı. Hastaların % 64.4’ü şifa ile , % 33.6’sı kendi isteği ile taburcu, % 1.2’si ise ileri bir merkeze sevk edildi. Hastaların %0.8’i  ise ex oldu.

SONUÇLAR: Yanık hastalarına yaklaşımda ilk müdahalenin doğru ve erken yapılması, çok kısa bir sürede yanık merkezine ulaştırılması, yanık merkezi veya ünitesinin fiziksel donanımının ve eğitim kadrosunun en üst düzeyde olması, hastaların morbidite ve mortalitelerinin azaltılması açısından çok fazla önem arz etmektedir. Ancak asıl önemli olan yanık olaylarının engellenmesidir. Bunun içinde insanların sosyo-kültürel seviyeleri yükseltilmeli ve yanık olaylarının önlenmesi için gerekli olan eğitimler verilmelidir.

 

Close