2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster - 7

Bir Yanık Tedavi Merkezinde hastalara uygulanan cerrahi müdahaleler

GİRİŞ: Yanık hastalarının bir kısmı konservatif tedavi yöntemleri ile iyileşmekte iken, bir kısmına ise iyileşmeleri için debritman, eskarotomi, fasyatomi, greft , fleb   ve amputasyon gibi cerrahi işlemlerin yapılması gerekmektedir. Fiziki şartları yetersiz olan sağlık kurumlarında bazı  yanık hastalarına cerrahi işlem gerektiği halde cerrahi tedavi yapılamadığından dolayı hastalarda morbidite ve mortalite oranlarında artış olmaktadır.

AMAÇ: Bu çalışmada  Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanık merkezinde 2008 yılı Eylül ayı ile 2013 yılı Şubat ayları arasındaki sürede kliniğimizde yatarak tedavi edilen hastalardan, cerrahi işlem yapılan 144 hastaya yapılan cerrahi işlemler sunulacaktır.

BULGULAR: Hastaların %68.8’i erkek %31.2’si ise bayan idi. Hastaların ortalama yaşı 18.4±18.7 idi. Ameliyatlarda hastaların %97.9’una genel anestezi, %1.4’üne spinal anestezi ve %0.7’sine ise lokal anestezi ile müdahale edildi. Hastaların bir kısmına aynı veya farklı seanslarda olmak üzere birden fazla operasyon gerekti. Hastaların %76.4’üne sadece greft, %6.3’üne eskarotomi, %4.2’sine greft ve debritman, %2.8’ine debritman, greft ve amputasyon, %2.1’ine yalnızca debritman, %2.1’ine fasyatomi, %1.4’üne amputasyon, %1.4’üne greft ve amputasyon, %1.4’üne greft eskarotomi ve amputasyon, %0.7’sine greft ve fleb, %0.7’sine greft ve fasyatomi ve de %0.7’sine ise greft , fleb ve fasyatomi işlemleri yapıldı. Cerrahi işlem yapılan vücut bölgeleri sırası ile %18.8 ile sağ alt ekstremite, %18.1 ile bilateral alt ekstremite, %13.2 ile sağ üst ekstremite, %12.5 ile sol alt ekstremite, %9.7 ile bilateral üst ekstremite, %7.6 ile vücudun muhtelif yerleri, %6.9 ile sol üst ekstremite, %4.9 ile baş boyun bölgesi, %4.2 ile gövde ön yüz ve  %4.2 ile gövde arka yüz idi. Amputasyon yapılan bütün hastaların yanık nedeni tandır veya elektrik yanığına bağlı idi.

SONUÇLAR: Yanıklı hastalarda cerrahi müdahalenin zamanında geciktirilmeden yapılması morbidite ve mortaliteleri azaltması bakımından çok önemlidir. Özellikle Ülkemizde Fiziki şartları yetersiz olan Sağlık kuruluşlarında yanık hastalarının bir kısmı tedavi edilmeye çalışılırken, cerrahi müdahaleler gecikmekte bu da istenmeyen sonuçların doğmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yanık hastalarının tüm şartları taşıyan yanık tedavi merkezlerinde tedavilerinin yapılması gerektiği kanaatindeyiz.

 

Close