2nd National Pediatric Burns Congress

View Abstract

Poster - 36

Yanık ve Hipoksik Beyin Hasarı Olan Hastada Hiperbarik Oksijen Tedavisi: Olgu Sunumu

GİRİŞ: Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), %100 oksijenin atmosfer basıncından daha yüksek bir basınçta kullanılmasıdır. Günümüzde HBOT yara iyileşmesinde destekleyici tedavi olarak başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca CO zehirlenmeleri ve travmatik beyin hasarında da destekleyici tedavi olarak kullanıldığında faydalı olduğu bildirilmiştir.

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, yandıktan sonra hipoksik beyin hasarı gelişen bir çocuk yanık hastasında HBOT kullanımı ile ilgili  deneyimimizi paylaşmaktır.

OLGU SUNUMU: 2,5 yaşında erkek hasta, %55 III. derece yanık nedeni ile periferde bir hastaneye başvuruyor. Burada yapılan ilk müdahelede hastada kardiyak arrest gelişiyor. Ressusitasyon cevap veren hasta entübe edilip mekanik ventilatörde 2 gün yoğun bakımda takip edilmiş. Buradan bir bölge hastanesine sevk edilen hasta dört günde burada yanık yoğun bakım ünitesinde takip edilmiş ve yanığının 6. gününde hastanemize sevk edildi. Hastanın ilk günkü nörolojik muayenesinde; bilinci kapalı, ağrılı uyaranlara yanıtı yok, pupiller myotik IR+/+, tonus artmış, yaygın spastisitesi var ve derin tendon refleksleri artmış olarak bulundu. Hasta asfiksiye bağlı hipoksik beyin hasarı olarak değerlendirildi. Yapılan göz muayenesinde hastanın hiç görmediği, obje takibinin olmadığı belirtildi. Hastanın geldiğinde çekilen beyin tomografisinde beyinde yaygın hipoksik iskemik değişikliklere sekonder bulgular saptandı. 

Dış merkezden geldiği için izole odaya alınan hastanın alınan ilk gün alınan kan ve püy kültürlerinde acinetobacter baumannii üredi. Hastaya Colistin ve Tazobactam-piperasillin başlandı. Pediatrik nörolojinin önerisi ile Baclofen ve fizik tedavi egzersizleri yanı sıra HBOT başlandı ve 20 kür uygulandı. Yanık ile ilgili tedavisi tamamlanan hastanın yatışının 62. gününde çekilen beyin MRG de; bilateral kaudat nukleusta,putamende, kısmen globus pallidusta, oksipital horne çevresindeki periventriküler beyaz cevherde,sentrum semiovalede ve parietooksipital lobda medial kesimde kortikal-subkortikal alanda muhtemelen asfiksiye sekonder belirgin hiperintens alanlar izlendi. Hemisferik kortikal sulkuslar serebral atrofiye bağlı normalden derin ve geniş görüldü. Diffüzyon MRG ise normal değerlendirildi.

Hasta taburcu edildiğinde, uygulanan destek tedavisi, fizik tedavi ve HBOT sonucunda nörolojik bulgularında anlamlı düzelmeler görüldü. Spastisitesi tamamen düzeldi, kısa süreli obje takibi vardı, derin tendon refleksleri normoaktif idi. Hastanın nörolojik bulgularının ve yara iyileşmesinin hızlandığı görüldü.

SONUÇ:Yanık yaralanması ile birlikte değişik nedenlerle oluşan asfiksi nedeni ile hipoksik beyin hasarı oluşan çocuklarda HBOT konvansiyonel tedavi yöntemlerine ilave olarak destekleyici tedavi şeklinde kullanılırsa hem nörolojik bulguların düzelmesinde hem de yara iyileşmesinde belirgin bir hızlanma görülebilir.

 

 

Close