II. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 1

A RARE PRESENTATION: ANORECTAL MALFORMATION, BLADDER AGENESIA, BILATERAL ECTOPIC URETER, AND LEFT URETEROPELVIC OBSTRUCTION

M Yurtçu*, B Ataş**, M Serdengeçti***, A Dilsiz*
*Selcuk University, Meram Medical Faculty, Department of Pediatric Surgery, Konya-Turkey
**Selcuk University, Meram Medical Faculty, Department of Pediatric Nephrology, Konya, Turkey
***Selcuk University, Meram Medical Faculty, Department of Nuclear Medicine, Konya, Turkey

Introduction: We aimed to present a rare case with anorectal malformation, bladder agenesis, bilateral ectopic ureters, and left ureteropelvic obstruction. 

Case report: A 12-years-old girl who had multipl operations for anorectal malformation and urogenital anomalies was evaluated for her bladder agenesis causing urinary incontinence and recurrent infection. She had bilateral ectopic ureters, associated with vagina and bilateral cystic ovaries. Colostomy was performed in newborn period, posterior sagittal anorectoplasty at the age of 6 months. Ileocecal segment was considered as a good conduit and thus a new bladder was performed at the age of 15 months. Ileal and colonic ends were anastomosed. To save the functioning bilateral kidneys, distal ends of both ureters were ligated and dissected from vagina. Excision of stenotic left ureter was performed and right ureter was anastomosed to the ileal end of ileocecal conduit after pyelopyelostomy. The radix of appendix was connected to the cecum with antireflux procedure and with its blood supply preserved. Mitrofanoff procedure was performed after anastomosing apex of appendix to umblicus. Postoperative evaluation documented no stone, infection, and malignancy in the conduit. The patient followed with clean intermittent catheteritation is 12-years-old and kidney function was moderately preserved.      

Conclusion: Bladder agenesis and ectopic ureters should be considered in the differential diagnosis of the newborns who are admitted with the anorectal malformation.

SEYREK GÖRÜLEN BİR OLGU: ANOREKTAL MALFORMASYON, MESANE AGENEZİSİ, BİLATERAL EKTOPİK ÜRETER (VAJENE) VE SOL URETEROPELVİK OBSTRÜKSİYON

M Yurtçu*, B Ataş**, M Serdengeçti***, A Dilsiz*
*Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya
**Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı, Konya
***Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Anabilim Dalı, Konya

Giriş: Anorektal malformasyonu, mesane agenezisi, bilateral ektopik üreterleri ve sol üreteropelvik obstrüksiyonu olan nadir bir olguyu sunmaktayız.

Olgu sunumu: Anorektal malformasyonu ve ürogenital anomalileri nedeniyle birkaç operasyon yapılan 12 yaşındaki kız, üriner inkontinansı ve tekrarlayan üriner sistem infeksiyonuna neden olan mesane agenezisi nedeniyle değerlendirildi. Hastanın vajen ile ilişkili ektopik üreterleri ve bilateral kistik overleri saptandı. Yenidoğan döneminde kolostomi ve 6 aylık olunca posterior sagittal anorektoplasti gerçekleştirildi. Ileoçekal segment uygun bir konduit olarak düşünüldü ve böylece hasta 15 aylık olunca yeni bir mesane oluşturuldu. Ileal ve kolonik uçlar anastomoz yapıldı. Bilateral böbrek fonksiyonlarını korumak için, her iki üreterin distali bağlanıp vaginadan diseke edildi. Stenotik sol üreter eksize edilip; pyelopyelostomiden sonra sağ üreter ileoçekal konduitin ileal ucuna anastomoz yapıldı. Apandiksin radiksi kan dolaşımı korunarak antireflü prosedürü ile çekuma anastomoz yapıldı. Apandiksin apeksi göbeğe anstomoz yapıldıktan sonra Mitrofanoff prosedürü gerçekleştirilmiş oldu. Postoperatif değerlendirmede konduitte taş, infeksiyion ve malignansiye rastlanmadı. Temiz aralıklı kateterizasyon ile izlenen hasta 12 yaşında olup; böbrek fonksiyonları orta derecede korunmuştur.      

Sonuç: Anorektal malformasyon ile başvuran yenidoğanların ayırıcı tanısında, mesane agenezisi ve ektopik üreterler de düşünülmelidir.    

Close