II. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Video Presentation - 14

INSERTION OF LAPAROSCOPIC PERITONEAL DIALYSIS CATHETER: A SIMPLE TECHNIQUE

B Tander*, Ü Bıçakcı*, M Günaydın*, G Genç**, S Ayyıldız*, R Rızalar*, E Arıtürk*, F Bernay*
*Ondokuz Mayız University department of Pediatric Surgery And Division Of Pediatric Urology
**Ondokuz Mayıs University Division of Pediatric Nephrology

Aim: Laparoscopic insertion of peritoneal dialysis catheter has been a popular method in recent years. Many technical modifications have been described. In this video, we aimed to evaluate the technical details of a modified method of catheter insertion.

Case Report: Fifteen years old girl with spina bifida had indication of peritoneal dialysis due to chronic renal failure. After diagnostic laparoscopy, the site of the cather on the abdominal wall has been marked with help of the cuffs of the catheter. An incision was made and a subcutaneous tunnel was performed. The guidewire of the catheter set was placed through the tunnel into the abdominal cavity. Thereafter, a dissector and the catheter itself have been placed through the same tunnel. The catheter was placed to the Douglas pouch. An optic forceps made for bronchoscopy was replaced and inserted through the umbilical port. The catheter was placed its final position. The omentum was grasped by the optic forceps and taken out through the trocar. The omentum was excised. No complication has been encountered.

Conclusion: The use of optic forceps for the laparoscopic insertion of peritoneal dialysis catheter fascilitates the dissection. It reduces the need for additional trochar and provides appropriate position of the catheter. 

LAPAROSKOPİK PERİTON DİALİZ KATETERİ YERLEŞTİRİLMESİ: BASİT BİR TEKNİK

B Tander*, Ü Bıçakcı*, M Günaydın*, G Genç**, S Ayyıldız*, R Rızalar*, E Arıtürk*, F Bernay*
*Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Cerrahisi AD ve Çocuk Ürolojisi BD
**Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Nefrolojisi BD

Amaç: Periton diyaliz kateterinin laparoskopik yerleştirilmesi son yıllarda en tercih edilen yöntem haline gelmiştir. Bu yöntemin çok sayıda modifikasyonu bulunmaktadır. Bu videoda laparoskopik periton dializ kateteri yerleştirilen bir hastada bizim uyguladığımız basit bir modifikasyonun teknik detaylarının irdelenmesi amaçlandı.

Olgu sunumu: Onbeş yaşında kız hasta spina bifida sonrası gelişen kronik böbrek yetmezliği nedeniyle periton diyalizi uygulanması kararlaştırıldı. Genel anestezi altında öncelikle tanısal laparoskopi yapıldı. Periton dializ kateterinin keçeleri kılavuz olarak kullanılıp kateter yeri işaretlendi. Kateter yerine bir kesi yapıldı ve buradan derialtı bir tünel oluşturulduktan sonra kateter setinin kılavuz çubuğu ile laparoskopi eşliğinde karna girildi. Bu delikten kateter ve laparoskopik disektör gönderildi ve kateter Douglas boşluğuna gönderildi. Bundan sonra teleskobun yerine bronkoskopide kullanılan bir optik forseps yerleştirildi ve göbekteki trokardan bu forseps karın içine gönderildi. Optik forseps yardımıyla katetere son pozisyonu verildi. Aynı forseps ile omentum tutularak göbekten karın dışına çekildi. Omentum tamamiyle karın dışına alınıp eksize edildi. Komplikasyon olmadı.

Sonuç: Laparoskopik periton dializ kateteri yerleştirilmesinde optik forsepsin kullanımı ek trokar gereksinimini azaltmakta, omentumun eksizyonunu kolaylaştırmakta ve kateterin doğru yere yerleşmesini sağlamaktadır.

Close