II. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 14

Isolated Fallopian tube torsion: a series of five cases

C Güney*, M Çakar*, G Köylüoğlu*, H Özer**
*Department of Pediatric Surgery, Cumhuriyet University Faculty of Medicine, Sivas, Turkey
**Department of Pathology, Cumhuriyet University Faculty of Medicine, Sivas, Turkey

 

Aim: Isolated Fallopian Tubal Torsion (IFTT) is a rare condition causing acute abdomen, there is no specific clinical or laboratory findings. The diagnosis can rarely be made before operation. We present five cases with IFTT.

Material/metods: Ages ranged from 14 to 15 years. Duration of symptoms ranged from 6 hours to 3 days. In three cases pain was colic form, the rest had blunt-skilled. Four patients had peritoneal irritation signs. Three patients complained of gastrointestinal symptoms. Mild leucocytosis was noted in one patient and all CRP values were negative. In ultrasonographic determination; in three patients cyst was detected in pelvic area, one patient had a mass. Ovarian blood supply was normal in three patients.

 In surgery, IFTT was determinated in right for three patients and in left side for two patients. Cyst excision was performed in one patient after detorsion, in four patients salpingectomy was performed.

Discussion: IFTT is a very rare condition in childhood and early puberty. The correct diagnosis is usually not established until operation, and removing the tube is almost always necessary. Only few reports considered a possible preoperative diagnosis of adnexal torsion by ultrasound. In our cases, none get a preoperative diagnose by ultrasound. Although, IFTT is an exceptionally rare event, but it is imperative; if physicians know the clinical situations and imagining methods, fallopian tubes can be recovered with an early surgery. IFTT must be considered in patients with acute abdomen and cystic formations are determined in paraovarian region and the ovarian blood supply is detecded as normal. 

İzole Fallopian Tüp Torsiyonu: Beş Vakalık Seri

C Güney*, M Çakar*, G Köylüoğlu*, H Özer**
*Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Sivas
**Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Sivas

Amaç: İzole fallopian tüp torsiyonu (İFTT) çok nadir görülen bir akut batın nedeni olup spesifik klinik ve laboratuar bulguları yoktur. Ameliyat öncesi tanı koymak zordur. Biz izole tubal tüp torsiyonlu beş vakalık seriyi sunuyoruz.

Materyal/metod: Olguların yaşları 14-15 arasında idi. semptomların başlama zamanı 6 saat ile 3 gün arasında değişiyordu. Üç olguda ağrı kolik şeklinde iki olguda ise künt idi. 4 hastada peritoneal irritasyon bulguları mevcuttu. Hastaların üç tanesinde gastrointestinal sistem bulguları vardı. Bir hastanın hafif lökositozu vardı ve tüm hastaların CRP si negatifti. Ultrasonografide bir hastada net değerlendirme yapılamazken 3 hastada pelvik bölgede kist, bir hastada ise kitle tespit edildi ve bunların üçünde de overlerin kanlanması normaldi. Hastalar cerrahi olarak opere edildi, üç hastada sağda, iki hasta da ise solda İFTT saptandı. bir hastada detorsiyon sonrası sadece kist eksizyonu yapıldı dört hastada ise salpenjektomi yapıldı.

Tartışma/Sonuç: İFTT çocukluk çağında çok nadir görülür. Ameliyat öncesi doğru tanı genellikle konulmaz ve operasyonda fallopian tüpün çıkarılması gerekebilir. Operasyon öncesi ultrasonografi ile tanı alan bir kaç olgu bildirilmiştir. Bizim olgularımızda da preopertif tanı alan olgu yoktur. İFTT çok nadir bir durum olmasına rağmen hekimler tarafından  klinik durum ve görüntüleme yöntemleri bilinirse erken cerrahi ile fallopian tüpler kurtarılabilir. Akut batın tablosunda olan, paraovaryan bölgede kistik oluşumları tespit edilen ve over kanlanmaları normal olarak saptanan hastalarda İFTT’nun akla getirilmesi gerekir.  

Close