II. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 81

THE EFFICIENCY OF ANTEGRADE CONTİNENCE ENEMA PROCEDURE IN CHILDREN

M Kaçar, N Kılıç, E Balkan
Uludag University faculty of Medicine Depatment of Pediatric Surgery and Pediatric Urology

Aim:The aim of this study was to review our series of the efficiency and complications of the antegrade continence enema (ACE) procedure for faecal incontinence in children.

Patients and Methods:Between 2005-2010 ACE procedure was performed on 10 (4 female, 6 male) patients for fecal incontinence with a mean age of 12.1 years (7-18 years).  Appendix vermiformis was used in 7 patients and caecal tube was used 3 patients for the ACE procedure. Patients were evaluated according to concomitant pathologies applied with additional surgical procedures, fecal continence state and complications retrospectively.

Results:The primary pathologies were meningomyelocele (n:9) and spinal hemangioma (n:1). All the patients were on clean intermittent catheterisation programme and mitrofanoff procedure was performed all the patients for this reason. Otherwise, different additional surgical procedures such as bladder neck reconstruction (n:9), bladder augmentation (n:5) and ureteroneocystostomy (n:4) were carried out. The stomas were anastomosed to the umbilicus (n:3) and the right lower quadrant (n:7). Stomas were kept catheterized for 3 weeks postoperative then once daily enema programme with 500-750 ml isotonic saline was initiated. To reduce the risk of stomal stenosis, patients were instructed to catheterize their ACE each time they catheterized their Mitrofanoff and none of the patients developed stomal stenosis.Mean follow-up period was 1.5 years (4 months – 3.1 years). ACE stoma was closed in the early postoperative period and became unavailable in one of the patients because of the non-compliance to the treatment. 3 of 9 (33.3%) patients developed obstructions and revision was performed. Postoperative fecal continence achieved in 8 of 9 patients (88.8%) and minimal soiling continued in the remaining.

Conclusions:ACE procedure is very effective to treat fecal incontinence in children, and it has a positive effect on quality of life. Frequently encountered problems such as stomal stenosis were reduced with the frequent catheterization of the stomas.

 

ÇOCUKLARDA ANTEGRAD KOLONİK ENEMA PROSEDÜRÜNÜN ETKİNLİĞİ

M Kaçar, N Kılıç, E Balkan
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD Çocuk Ürolojisi BD

Amaç: Bu çalışmada; fekal inkontinans tedavisinde kullanılan antegrad kolonik enema (ACE) prosedürünün etkinliği ve komplikasyonları irdelenmiştir.

Hastalar ve Metot: 2005-2010 yılları arasında 10 hastaya (4 kız, 6 erkek) fekal inkontinans nedeniyle ACE prosedürü uygulandı. Yaş ortalaması 12,1 (7-18 yaş) idi. Yedi olguda apendiks vermiformis, 3 olguda ise çekal tüp stoma olarak kullanıldı. Hastalar fekal kontinans durumu, ek cerrahi prosedürler ve komplikasyonlar açısından retrospektif olarak irdelendi.

Bulgular: Altta yatan patolojiler; meningomyelosel (n:9) ve spinal hemanjiom (n:1) idi. Tüm hastalar temiz aralıklı kateterizasyon (TAK) yapıyordu. Bu nedenle tüm hastalara mitrofanoff prosedürü uygulandı. Bunun dışında aynı seansta mesane boynu rekonstrüksiyonu (n:9), mesane agmentasyonu (n:5) veüreteroneosistostomi (n:4) gibi farklı cerrahi prosedürler de uygulandı. Stomalar 3 vakada umbilikusta, 7 vakada ise sağ alt kadranda olacak şekilde ağızlaştırıldı. Stoma postoperatif 3 hafta kateterize halde bırakıldı ve daha sonra hastalar 500-750 ml izotonik NaCl ile günlük lavman programına alındı. Stomal stenoz riskini engellemek için hastalar her mitrofanoff kateterizasyonu sırasında ACE stomasının da kateterizasyonu yönünde teşvik edildiler ve bu uygulama ile hiçbir hastada stomal stenoz görülmedi. Ortalama takip süresi 1,5 yıl (4 ay–3,1 yıl) idi. Hastaların birinde ACE stoması kullanmamaya bağlı olarak postoperatif erken dönemde kapandı ve kullanılamaz hale geldi. Geri kalan 9 hastanın 3’ünde (%33,3) obstrüksiyon gelişti ve bu hastalara revizyon uygulandı. Bu hastaların 8’inde fekal kontinans (%88,8) sağlandı, 1 hastada ise soiling tarzında kaçırma devam etti.

Sonuç: ACE prosedürü; çocuklarda fekal kontinansı sağlamada çok etkilidir ve yaşam kalitesini arttırmaktadır. Stomal stenoz gibi sık karşılaşılan problemler stomanın sık kateterizasyonu ile engellenebilir.

Close