II. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 5

Effects of medical ozone therapy on acetaminophen-induced nephrotoxicity in rats.

S Demirbağ*, B Uysal**, B Çalışkan*, A Güven*, A Özcan***, İ Sürer*, A Korkmaz**
*Gulhane Military Medical Academy Department of Pediatric Surgery
**Gulhane Military Medical Academy Department of Physiology
***Gulhane Military Medical Academy Department of Pathology

Aim:Acetaminophen (APAP), also known as paracetamol, is the commonest cause of toxic ingestion in the world. Because overdose of APAP has life-threatening effects on kidney, treatment of APAP-induced nephrotoxicity has life-saving importance. Aim of the study was to evaluate the efficacy of medical ozone therapy in experimental model of APAP toxication.

Materials and Methods: Twenty-one male Wistar rats (200-250 g) were randomly assigned into three groups containing seven rats each: Sham, control (only APAP treated), and APAP + ozone therapy groups. Rats were killed 48 hours after administration of APAP. Urea, creatinine levels in the blood, and malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), and glutathione peroxidase (GSH-Px) activity in renal tissue were measured. Kidney tissues were stained with hematoxylin and eosin for histological assessment.

Results:APAP administration deteriorated the renal functions and significantly elevated renal MDA levels and depleted SOD and GSH-Px activities. Ozone therapy significantly reduced the MDA level, increased the SOD and GSH-Px activities, and normalized the renal histology.

Conclusion: In conclusion, our study results are consistent with encouraging data for ozone therapy on APAP-induced nephrotoxicity in rats by improving antioxidant mechanism and oxidative stress.

Asetaminofene bağlı nefrotoksisitede medikal ozon tedavisinin etkinliği

S Demirbağ*, B Uysal**, B Çalışkan*, A Güven*, A Özcan***, İ Sürer*, A Korkmaz**
*Gülhane Askeri Tıp Akademisi Çocuk Cerrahisi AD
**Gülhane Askeri Tıp Akademisi Fizyoloji AD
***Gülhane Askeri Tıp Akademisi Patoloji AD

Amaç:

Asetaminofen (parasetamol) dünyada en sık toksisitesi izlenen ilaçtır. Asetaminofene bağlı hepatotoksisiteya ait birçok çalışma varken nefrotoksisite hakkında oldukça kısıtlı veriler mevcuttur. Asetaminofene bağlı nefrotoksisite ciddi  yaşamsal komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı deneysel asetaminfen toksisitesi üzerine medical ozon tedavisinin etkinliğini değerlendirmektir.

Mateyal ve metod:

 Çalışmada 21 adet erkek Wistar albino türü rat kullanılmıştır. Ratlar randomize olarak sham, kontrol (asetaminofen ) ve çalışma (asetaminofen+ozon tedavi) grupları olmak üzere 3 eşit gruba ayrılmıştır. Ratlar  asetaminofen uygulanmasından 48 saat sonra öldürülmüştür. Ratların kan üre ve kreatini seviyeleri ile böbrek dokusundaki Malondialdehid (MDA), Süperoksit dismutaz (SOD) ve Glutatyon peroksidaz (GSH-Px) seviyeleri ölçülmüştür. Ayrıca böbrek doku örnekleri histolojik olarak değerlendirilmiştir.

Bulgular:

Asetaminofen uygulaması kontrol grubundaki  ratlarda böbrek fonksiyonlarını belirgin olarak bozmuştur. Ayrıca  böbrek dokusundaki MDA aktivitesini belirgin olarak artırırken SOD ve GSH-Px aktivitesi  belirgin olarak düşük izlenmiştir. Buna karşın medikal ozon tedavisi uygulanan grupta MDA seviyesi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında  belirgin olarak düşük, SOD ve GSH-Px seviyeleri ise belirgin olarak  yüksek olarak bulunmuştur. Ayrıca bu grupta histolojik böbrek hasar skoru normale yakın olarak değerlendirilmiştir.

Tartışma:

Sonuç olarak ratlarda asetaminofene bağlı nefrotoksisitenin tedavisinde medikal ozon tedavisi antioksidan sistemi aktive edip oksidatif stresi dengeleyerek önemli klinik etkiler göstermiştir.

Close