II. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 86

POSSIBLE RISK FACTORS AND THEIR EFFECTS ON SUCCESS OF UROTHERAPY IN CHILDREN WITH DYSFUNCIONAL VOIDING

İ Gökşin*, T Bayrak**, A Önen**, F Göz***
*Harran University Institute of Health, Şanlıurfa
**Dicle University Medical Faculty Department of Pediatric Surgery Section on Pediatric Urology Urodynamics Unit, Diyarbakır
***Harran University High School of Health Department of Nursing, Sanliurfa, Turkey

Aim: We aimed to determine possible risk factors and their effects on success of urotherapy in children with dysfunctional voiding.

Methods: A total of 25 children with dysfunctional voiding who treated in the year 2010 were prospectively evaluated based on prepared evaluation forms and protocols. Prior and after urotherapy Health Related Life Quality was measured by Kid-KINDL test. Gender, age, phone based motivation, type of toilet, number of siblings, relative marriage, economic status of family, working mother, mothers age, education status of mother were recorded as possible risk factors.

Results: Fifteen were girl and 10 were boy. Mean age was 10.04±1.36 years. There were no significant difference between prior and post-urotherapy results in terms of mean overall health related life quality score, mean subgroup scores, mean scores for gender and number of siblings (p>0.05). Gender, age, phone based motivation, type of toilet, number of siblings, relative marriage, economic status of family, working mother, mothers age, education status of mother did not significantly effect the success of urotherapy (p>0.05).

Conclusions: Urotherapy did not improve health related life quality. Similarly, gender, age, phone based motivation, type of toilet, number of siblings, relative marriage, economic status of family, working mother, mothers age, education status of mother did not effect the success of urotherapy. However, we think that the limited number of our cases might affect our results. Larger series are needed for more objective result.  

DİSFONKSİYONEL İŞEMELİ ÇOCUKLARDA MUHTEMEL RİSK FAKTÖRLERİ VE ÜROTERAPİ BAŞARISINA ETKİLERİ

İ Gökşin*, T Bayrak**, A Önen**, F Göz***
*Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa
**Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD Çocuk Ürolojisi BD Ürodinami Ünitesi, Diyarbakır
***Harran Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik AD, Şanlıurfa

Amaç: Disfonksiyonel işemeli çocuklarda muhtemel risk faktörlerini ve bu faktörlerin üroterapi sonuçlarına etkisini belirlemeyi amaçladık.

Gereç ve yöntem: 2010 yılında Ürodinami Ünitesinde disfonksiyonel işeme tanısıyla üroterapi uygulanan 8-12yaş arası 25çocuk daha önce hazırlanan formlar, anketler ve protokollerle prospektif olarak incelendi. Üroterapi öncesi ve sonrası sağlıkla ilgili yaşam kaliteleri(bedensel iyilik,duygusal iyilik,özsaygı,aile,arkadaş,okul) Kid-KINDL anketleriyle ölçüldü. Muhtemel risk faktörleri olarak, hastaların cinsiyeti, yaşı, utangaçlık, telefonla motivasyon, evde klozet varlığı, kardeş sayısı, ebeveyn akraba evliliği, aile gelir durumu, annenin bir işte çalışıp çalışmaması, anne yaşı ve anne eğitim düzeyi araştırıldı.

Bulgular: Çocukların 15’i kız ve 10’u erkekti. Ortalama yaşları 10.04±1.36yıldı. Olguların utangaçlık durumunun ve ebeveyn akraba evliliğinin üroterapi başarısına etkisi anlamlı bulunmadı(p>0.05). Üroterapi öncesi ve sonrası sağlıkla ilgili toplam yaşam kalitesi puan ortalamaları, 6 alt grubun puan ortalamaları, cinsiyete göre puan ortalamaları ve kardeş sayısı puan ortalamaları arasında anlamlı bulunmadı(p>0.05). Yaş, cinsiyet, motivasyon, utangaçlık, evde klozet varlığı, kardeş sayısı, aile gelir düzeyi, anne yaşı, anne öğrenim durumu ve annenin bir işte çalışıp çalışmamasının üroterapi sonrası düzelme durumuna etkisi anlamlı bulunmadı(p>0.05).

Sonuçlar: Disfonksiyonel işemeli çocukların sağlıkla ilgili ne toplam yaşam kalitesi ne de bedensel iyilik, duygusal iyilik, özsaygı, aile, arkadaş ve okul gibi alt grup yaşam kalitesi üzerine üroterapinin etkisi saptanmamıştır. Yaş, cinsiyet, motivasyon, utangaçlık, evde klozet varlığı, kardeş sayısı, ebeveyn akraba evliliği, aile gelir düzeyi, anne yaşı, anne öğrenim durumu ve annenin bir işte çalışıp çalışmamasının üroterapi sonrası düzelmede etkili bulunmamıştır. Ancak, hasta sayımızın azlığı bu sonuçları ciddi etkilemiş olabilir. Daha tatminkar yorumlar için daha geniş serilere ihtiyaç vardır.  

Close