II. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 25

Xantogranulomatous Pyelonephritis in Children

A Sayan*, A Arıkan*, T Özdemir*, HN Özer*, M Can*, FN Narlı*, A Karagözoğlu*, Ü Bayol**
*Tepecik Research and Trainnig Hospital Pediatric Surgery Clinic
**Tepecik Training and Research Hospital Pathology Laboratory

AIM:Xantogranulomatous Pyelonephritis is a rare chronic infection of the kidney. Typically it develops in the obstructive uropathy background caused by kidney stones and may be misdiagnosed as malignancy. Diagnosis is made with the histopathological examination of the nephrectomy material. Our clinical experience is presented to stress the clinical importance of this pathology.

MATERIALS AND METHODS:Nephrectomy specimens of 112 male and 79 female patients who were operated in our clinic in 1995-2011 are evaluated retrospectively. The clinical and histopathological properties of 7 male and 4 female patients at ages of 5-13 whom had the XP diagnosis are demonstrated.

FINDINGS:In XP, the prolonged infection and dearanged local immunity in the background of obstruction is responsible for granulomatous infiltration and lipid laden macrophage deposition. In all of our patients, systemic infection symptoms such as fever and flank pain are observed. In imaging studies, the x-ray of the patients revealed 5 stag-horn type stones but all patients had urinary calculi in different locations. XP diagnosis is made with CT scans but in 3 patients, a differential diagnosis of tumor necessitated MRI which also showed the same patterns of CT. In patients with no kidney function on DMSA scintigraphies nephrectomy is carried out and histological diagnosis was made as XP. No early or late complications are seen.

RESULT:XP should be considered in patients with prolonged kidney infections due to stasis secondary to infection. Although the concrete diagnosis is made with post operative histopathological examination, CT and MRI may prove to be helpful in preoperative period.

 

Çocuklarda Ksantogranülamatöz Pyelonefrit

A Sayan*, A Arıkan*, T Özdemir*, HN Özer*, M Can*, FN Narlı*, A Karagözoğlu*, Ü Bayol**
*Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Laboratuvarı

AMAÇ:Ksanyogranülomatöz pyelonefrit (KP) böbreğin nadir görülen kronik bir infeksiyonudur. Tipik olarak taşa bağlı tıkanıklık zemininde gelişir ve bazen tanı sırasında böbrek tümörleri ile karışabilir. Tanı histopatolojik olarak nefrektomi materyelinin incelenmesi ile kesinleştirilir. Kliniğimizdeki olgular bu patolojinin önemini vurgulamak amacıyla sunulmuştur.

GEREÇ VE YÖNTEM:Kliniğimize 1995-2011 yılları arasında değişik nedenlerle nefrektomi yapılan 112 erkek, 79 kız hasta kayıtları geriye dönük olarak taranmıştır. Nefrektomi materyelinde histopatolojik olarak KP saptanan; yaşları 5-13 arasında 7’si erkek 4’ü kız hastanın klinik ve histopatolojik özellikleri incelenmiştir.

BULGULAR:Ksantogranülomatöz pyelonefritte tıkanıklık zemininde oluşan uzamış infeksiyon ve lokal bağışıklığın bozulmasına bağlı lipid yüklü makrofajların birikimi ve granülomatöz infiltrasyon söz konusudur. Hastaların tümünde klinik belirti olarak yan ağrısı, ateş gibi infeksiyon belirtileri görülmüştür. Fizik bakıda hastaların 6’sında sağ, 5’inde sol böbrek alanında kitle, idrarda koyulaşma ve idrar yolu infeksiyonu saptanmıştır. İdrar kültürlerinde antibiyotiklere dirençli Escherichia coli ve Proteus mirabilis olduğu görülen hastaların tümüne direkt karın grafisi, ultrasonografi (USG), bilgisayarlı tomografi (BT) ve DMSA; üçüne ise ayrıca manyetik rezonans ürografi (MRÜ) yapılmıştır. Direk grafide böbrek pelvisinde 5’i stag-horn tipinde olmak üzere tüm hastalarda tek veya çoklu taş olduğu görülmüştür. Yapılan USG’lerde hastaların 3’ünde KP düşünülmüş; ancak ileri tanı yöntemleri önerilmiştir. Çekilen BT’lerde KP tanısı konmuş; ancak özellikle 3 hastada tümör ile ayırıcı tanı yapılması önerildiğinden MRÜ çekilmiştir. Ancak MRÜ’de de BT benzeri sonuçlar alınmış ve DMSA’da da işlev saptanmayan hastalara nefrektomi yapılarak kesin tanı histopatolojik inceleme sonucu konmuştur. Hastalarımızın tümünde erken ve geç dönemde komplikasyon saptanmamıştır.

SONUÇ:Antibiyotiğe dirençli uzamış pyelonefrit hastalarında ve özellikle taşa bağlı tıkanıklık ve hidronefroz varsa ksantogranülomatöz pyelonefrit düşünülmelidir. Kesin tanı için histopatolojik inceleme gerekli olsa da ameliyat öncesi tanı için BT veya MRÜ’nin yararlı olabileceği düşüncesindeyiz.

Close