V. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster With Presentation - 9

INVESTIGATION OF THE EFFECT OF ORCHIECTOMY TO FERTILITY IN EXPERIMENTAL TESTICULAR ATROPHY

Aim: This study was planned to determine the effect of the orchiectomy on fertility at testicular atrophy (TA) which will occur after testicular torsion (TT).

Materials and methods: Three groups were used in our study: control (C), atrophy (A), and orchietomy (O) groups. 6 male pubertal rats in the control group and nine prepubertal rats in A and O groups were used. The rats in the C group were kept for 6 days with 5 female rats which are fertile. Sacrification was performed via high-dose anesthetic agents after the birth of the pups. Later, left and right orchiectomies were performed. Johnson score (JS) in the tissue was evaluated by pathological examination and inhibin B (IB) was investigated in the blood by biochemical examination. The left testes were rotated 720° and waited mean 40 days in A group. Atrophy was observed by inspection. The rats, waited until pubertal period and wound recovery, were kept for 6 days with 5 female rats which are fertile. The left testes were rotated 720° and waited mean 40 days in O group. Atrophy was observed by inspection and left orchiectomies were performed. The rats, waited until pubertal period and wound recovery, were kept for 6 days with 5 female rats which are fertile. Sacrification was performed in both groups after these procedures. JS in the tissue was evaluated by pathological examination and IB was investigated in the blood biochemical examination after orchiectomies. Fertility abilities of all male rats were identified after determining rates of pregnancy of all female rats (duration of pregnancy=21±2 days).   

Results: There were significant differences between JS values in K and O groups (P=0,000); K and A groups (P=0,000); but there were no significant differences between JS values in O and A groups (P=0,654) in ipsilateral testes. There were no significant differences among JS values in all groups (P=0,372) in contralateral testes. There were no significant differences among IB values in all groups (P=0,243). There were significant differences between fertility percentages in K and O groups (P=0,015); K and A groups (P=0,015); but there were no significant differences between fertility percentages in O and A groups (P=1,000).

Conclusions: We believe that orchiectomy in unilateral TA, occurred in prepubertal period with different causes, does not affect fertility positively, as shown by JS, IB, and fertility percentage.

DENEYSEL TESTİKÜLER ATROFİDE ORŞİEKTOMİNİN FERTİLİTEYE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Giriş/Amaç: Testis torsiyonu sonrası gelişebilecek atrofide, orşiektominin fertilite üzerine etkisini tespit etmek amacıyla planladık.

Gereç/Yöntem: Çalışmada kontrol(K), atrofi(A) ve orşiektomi(O) olmak üzere 3 grup kullanıldı. K grubunda 6 pubertal , A ve O gruplarında 9'ar adet prepubertal Wistar albino erkek sıçan kullanıldı. K grubundaki pubertal yaştaki(8-10 hafta) sıçanlardan her birisi, 5 adet daha önce 1 kez doğum yapmış dişilerle 6'şar gün bir arada tutuldu. İpsilateral(sol) ve kontralateral(sağ) testislere orşiektomi yapılarak testis dokusunda Johnsen(JS) ile kanda inhibin B(IB) bakıldı. A grubunda prepubertal (3-4 haftalık) sıçanlarda anestezisi sonrası testis torsiyonu yapıldı; ortalama 40 gün beklenerek atrofi oluştuğu tespit edildi. Yara iyileşme süresine kadar(3 hafta) beklenen ve pubertal yaşa erişen bu sıçanlardan her biri, 5 adet daha önce 1 kez doğum yapmış dişilerle 6'şar gün bir arada tutuldu. O grubunda prepubertal sıçanlarda ketamin anestezisi sonrası steril şartlarda 720° sol testis torsiyonu yapılarak, atrofi oluştuğu inspeksiyonla tespit edildikten sonra sol orşiektomi yapıldı. Yara iyileşme süresine kadar beklenen ve pubertal yaşa erişen bu sıçanlardan her biri, 5 adet daha önce 1 kez doğum yapmış dişilerle 6'şar gün bir arada tutuldu. Testis dokusunda JS, kanda IB bakıldı ve tüm sıçanların gebe bırakma (gebelik süresi=21±2 gün) oranları belirlenerek fertilite yetenekleri saptandı.

Bulgular: Doku JS'ları açısından ipsilateral testisler incelendiğinde, K grubu ile O grubu (P=0,000); K grubu ile A grubu (P=0,000) arasında anlam fark olduğu tespit edildi. O grubu ile A grubu ipsilateral testis dokuları JS'ları arasında anlamlı fark olmadığı saptandı (P=0,654). Kontralateral testis dokusu JS'ları arasında ise, gruplar arasında anlamlı fark olmadığı tespit edildi (P=0,372). Serum IB değerleri açısından, gruplar arasında anlamlı fark olmadığı saptandı (P=0,243). Fertilite yüzdeleri incelendiğinde, K grubu ile O grubu (P=0,015); K grubu ile A grubu(P=0,015) arasında anlamlı farkın olduğu tespit edildi. Ayrıca O grubu ile A grubu arasında, fertilite yüzdeleri açısından anlamlı fark olmadığı saptandı (P=1,000).

Sonuç: Inhibin B, Johnsen skoru ve fertilite parametreleri dikkate alındığında; prepubertal dönemde çeşitli nedenlerle oluşabilecek tek taraflı testis atrofisinde yapılacak orşiektominin, fertilite üzerine olumlu etkisinin olmadığı kanısındayız.

Close