V. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 32

The effect of circumcision on the resolution of dysfunctional voiding in boys.

Purpose: There is a belief in our society that voiding dysfunction resolute in time, even in adolescence period or after circumcision. Therefore, some parents requested to get their boys having voiding dysfunction circumcised. In our knowledge, there is no controlled study regarding this issue. To clarify this belief we investigated the rate of resolution or improvement in voiding dysfunction following circumcision in this study.  

Materials and methods: A questionnaire regarding voiding problems, including nocturnal enuresis, voids per day and daytime enuresis episodes, was filled out in children older than 5-years-old pre and post-circumcision periods (1st and 6th months) by the boys and their parents.

Results: From the 1225 boys who underwent circumcision, 69 boys (5.6 %) had voiding dysfunction and included in this study. Among patients with dysfunctional voiding, complete resolution was seen in 14 (20 %), partial resolution in 18 (26%) and no change in 37 (54%) at the 1st month follow-up. Overall, 12 boys (17 %) had complete resolution, 6 (9 %) had partial resolution and 51 (74 %) showed no change at the 6th months follow-up.

Conclusions: We observed that circumcision had no effect on the voiding dysfunction in boys contrary to common-belief which circumcision have ameliorative effect on voiding dysfunction

Erkek çocuklarında sünnetin işeme bozuklukluklarının düzelmesi üzerine etkisi

Amaç: Toplumumuzda işeme bozukluklarının zamanla, sünnetten sonra hatta ergenlik döneminde geçebildiği inancı vardır. Bu nedenle işeme bozukluğu olan bazı çocukların anne-babaları, çocuklarını sünnet yaptırmak istemektedirler.  Bildiğimiz kadarıyla bu konuyla ilgili yapılmış kontrollü bir çalışma yok. Bu inanışı aydınlatabilmek için işeme bozukluklarının sünnet sonrası dönemde ki gelişimini ve düzelip düzelmediğini araştırdık.  

Materyal ve Metod: Beş yaşından büyük çocuklarda nokturnal enüresis, günlük işeme ve gündüz enüresis epizodlarını içeren anket, sünnet öncesi ve sünnet sonrası dönemlerde (1. ve 6. aylarda) çocuklar ve ebeveynleri tarafından dolduruldu.

Sonuçlar: Sünnet uygulanan 1225 çocuktan işeme bozukluğu olan 69 çocuk (%5,6) bu çalışmaya dahil edildi. İzlemin birinci ayında, işeme bozukluğu olan bu hastalardan 14’ünde (%20) tamamen düzelme, 18’inde (%26) kısmi düzelme görülürken, 37’sinde (%54) ise hiç düzelme görülmedi. Sonuç olarak ise altıncı ay izleminde 12 çocukta (%17) tam düzelme, 6 çocukta (%9) kısmi düzelme görülürken, 51 çocukta (%74) değişiklik gözlenmedi.

Tartışma: Sünnetin işeme bozukluğu üzerine herhangi bir etkisi olmadığını gözlemledik, buna karşın toplumda sünnetin işeme bozukluğunu düzeltebileceğine dair yaygın bir inanış vardır. 

Close