V. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 15

IMPORTANCE OF THE LAPAROSCOPY IN THE DIAGNOSIS OF UTERINE ANOMALIES

Background/aim: Uterine anomalies are extremely rare in childhood. If it is not symptomatic in neonatal period, it’s usually known by the first menstrual cycle and the symptoms which vary depending on the current pathology. This study presents a female patient followed with prediagnosis of ovarian cyst, but which detected uterine anomaly during the laparoscopic exploration.

Case Reports: A 13 years old female patient admitted to our department with cronic abdominal pain which was followed with a diagnosis of ovarian cysts by repeated US and MRI in external medical centers for over a year. Patient had regular menstrual cycles. 47x58mm size hemorrhagic cyst was detected in US; and a recent MRI showed 47x36mm size of right adnexial mass. Laparoscopic exploration and excision of the mass were planned. Laparoscopic exploration showed multipl right paratubal cysts and uterin duplication in which the left hemiuterus was found atretic and non-cominication with vagina and left fallopian tube and right hemiuterus. Laparoscopy-assisted left salphingo histerectomy performed, left ovary was preserved. First six months of post-operative follow-up the patient remains without problem.

Conclusions: If intra-abdominal cystic masses follow-up imaging studies only and it isn’t exploration, determination of the actual pathology is not possible in patients with intra-abdominal cystic mass. Not only confirmation of the diagnosis, but also treatment of the intra-abdominal cystic mass is possible with laparoscopy

UTERUS ANOMALİSİ TANILANMASINDA LAPAROSKOPİNİN ÖNEMİ

Giriş/amaç: Çocukluk çağı uterus anomalileri oldukça ender görülmektedir. Yenidoğan döneminde semptomatik olmamış ise, genellikle ilk menstural siklusu takiben ortaya çıkan ve patolojiye bağlı olarak değişkenlik gösteren semptomlarla tanınırlar. Bu çalışma, over kisti öntanısı ile takip edilen olguda laparoskopik eksplorasyon sırasında uterus anomalisi saptanması nedeniyle sunulmuştur.

Olgu Sunumu: 13 yaşında, yaklaşık 2 yıldır düzenli menstural siklus anamnezi mevcut olan ve karın ağrısı nedeniyle bir yıldır dış merkezlerce over kisti ön tanısı ile  tekrarlanan US ve MRI ile takipleri sürdürülen kız hasta, kliniğimize karın ağrısı şikayeti ile başvurdu. Yapılan son US’sinde 47x58mm cm boyutunda overde hemorajik kist, son MRI da ise 47x36 mm overde kitle saptanan olguda laparoskopik eksplorasyon ile kistin eksizyonuna karar verildi. Laparoskopik eksplorasyonda sağda multipl paratubal kistler yanısıra, vagina ve diğer hemi uterus ile ilişkili olmayan atretik görünümde sol uterus ve tuba duplikasyonu olduğu saptandı. Laparoskopi yardımlı sol salpinjo-histerektomi yapılarak sol over korundu. Hastanın ameliyat sonrası ilk altı ay takipleri sorunsuz seyretmektedir.

Sonuç: Görüntüleme yöntemleri ile takibi sürdürülen karın içi kistik kitleli olgularda, eksplorayon yapılmadığı takdirde gerçek patolojiyi saptamak her zaman mümkün olamayabilir. Çocukluk çağı uterus ve adneksiyel anomalilerde laparoskopik eksplorasyon ile tanı doğrulandığı gibi aynı zamanda hastaların sağaltımı da yapılabilmektedir.

Close