V. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster With Presentation - 6

WHAT IS DEFAULT CONSENT?

AIM: Illuminated consent based on the person’s autonomy, body integrity, the concept of enables to determine their own destiny and the principle of recpect to person. It’s aimed to emphasize the significance and properties of default consent which is one type of consents.

MATERIAL AND METHOD: Identifying the details of default consent various sources were examined. These sources include papers and books of the Turkish Medical Association, Forensic Medicine, Administrative Law and Criminal Law. In addition; the opinion was taken from a faculty member of the University’s Law Faculty Department of Administrative Law and Department of Criminal and Criminal Judgement ; and another university’s Department of Forensic Medicine in our city.

FINDINGS: There are four types of approval that taken for medical interventions to the patient. These are examined as General Consent, Actual Consent, Implied Consent and Default Consent. Default consent comes to the fore during the medical interventions to children, unconscious patients or patients without decision-making abilities. The essential decision for these patients must be taken from their parents or guardians. However, in emergencies if parents or guardians are absent, the necessary initiatives are applied assuming that the granting from parent or guardian.

RESULTS: Default consent is a kind of consent that is used for people who are not authorized to give approval to necessary medical inteventions. On the other hand, it’s not be forgotten that being valid of default consent, the patient’s life need to be under threat. We think default consent should not be applied in every emergency condition.

VARSAYILAN ONAM NEDİR?

AMAÇ: Aydınlatılmış onam, temelde bireyin özerkliği, beden bütünlüğü ve kendi yazgısını belirleyebilmesi kavramlarına ve kişiye saygı ilkelerine dayanmaktadır. Bu bildiride, onam tipleri içindeki “Varsayılan onam” kavramının özelliklerinin ve öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM: Varsayılan onam kavramının ayrıntılarının belirlenmesi için değişik kaynaklar incelenmiştir. Bu kaynaklar arasında Türk Tabipler Birliği, Adli Tıp, Sağlık Hukuku, İdare Hukuku ve Ceza Hukuku makale ve kitapları bulunmaktadır. Ayrıca ilimizdeki bir üniversitenin Hukuk Fakültesi İdare Hukuku ve Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dallarından; diğer bir üniversitenin Adli Tıp Anabilim Dalından ilgili öğretim üyelerinin görüş ve kaynaklarından yararlanılmıştır.

BULGULAR: Hastaya uygulanacak tıbbi girişimler için alınan onayın dört çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; 1) Genel onam, 2) Gerçek onam, 3) Kastedilen onam ve 4) Varsayılan onam olarak irdelenir. Varsayılan onam, çocuklara, bilinci yerinde olmayan hastalara veya karar verme yeteneği olmayan hastalara yönelik tıbbi girişimler sırasında gündeme gelmektedir. Bu hastalar için gerekli karar hastanın veli ya da vasisinden alınmalıdır. Ancak acil durumlarda veli ya da vasi yoksa onamın verildiği varsayılarak gerekli girişimler uygulanır.

SONUÇLAR: Varsayılan onam gerekli tıbbi girişimlere onay vermeye yetkili olmayan kişiler için kullanılan bir onam tipidir. Ancak, varsayılan onamın geçerli olması için hastanın yaşamının tehdit altında olması gerektiği unutulmamalı ve varsayılan onam her acil koşulda uygulanmamalıdır düşüncesindeyiz.

Close