7. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 9

The diagnostic value of irisin, and visfatin in experimental testicular torsion

F Saraç*, S Yeniocak*, S Büyükbeşe Sarsu**, E Yücetaş*, M Toptaş*, M Koldaş*
*Haseki Training and Research Hospital
**Gaziantep Children's Hospital

Background: Testicular torsion is one of the most important causes of acute scrotum in children, and young men. If not diagnosed, and treated in due time, it may result in loss of the affected testis, so early diagnosis has utmost importance. Very scarce number of serum laboratory parametres might be used in the early diagnosis of the patients with testicular torsion.  We planned this study in consideration of the possible significance of the changes in serum irisin, and visfatin levels in the diagnosis of testicular torsion.

Methods : In our study we used  a total of 28 Wistar-Hannover strain rats in 4 groups as torsion, and control groups. In the control groups  at 2., and 4.  hours after resection of gubernaculum, and exposure of the testis, blood samples, and specimens of testicular tissue were retrieved. In the torsion groups, left testis was torsioned, and at 2., and 4. hours blood samples, and specimens of testicular tissue were retrieved for analysis. At the end of the study all animals were sacrificed.

Results: In rats with testicular torsion mean values of irisin, and visfatin in the control group at 2., and 4. hours were not significantly different from those of the control group. Mean values of irisin, and vistatin at 4. hours were not significantly different between the torsion, and the control groups.

Conclusion: In our experimental testicular torsion method, we couldn’t find a statistically significant difference between serum levels of irisin, and visfatin. We think that additional studies are needed on this isue. 

Deneysel testis torsiyonunda İrisin ve Visfatin’in tanısal değeri

F Saraç*, S Yeniocak*, S Büyükbeşe Sarsu**, E Yücetaş*, M Toptaş*, M Koldaş*
*Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
**Gaziantep Çocuk Hastanesi

Amaç: Testis torsiyonu çocuklar ve genç erkeklerdeki akut skrotumun en önemli nedenlerinden biridir. Zamanında tanı konulup, tedavi edilmezse testis kaybıyla sonuçlanabileceği için, erken tanı son derece önemlidir. Testis torsiyonlu hastalarda erken tanıda kullanılabilecek serum laboratuar parametreleri oldukça sınırlıdır. Biz de bu çalışmamızı, testis torsiyonu tanısında, irisin ve visfatin’in serum düzeylerindeki değişimin anlamlı olabileceğini düşünerek planladık.

Yöntem: Çalışmamızda 2. ve 4. saatlerde kontrol ve torsiyon grupları olmak üzere, toplam 4 grupta 28 adet Wistar-Hannover cinsi sıçan kullanıldı. Kontrol gruplarında gubernakulum kesilip testis ortaya konduktan sonra 2. ve 4. saatlerde kan ve testis dokuları alındı. Torsiyon gruplarında ise sol testise 720 derece torsiyon uygulandıktan sonra 2. ve 4. saatlerde kan ve testis dokuları inceleme için alındı. Çalışma sonrasında tüm hayvanlar sakrifiye edildiler.

Bulgular: Testis torsiyonu olan ratlarda 2. ve 4. saat irisin ve visfatin değerlerinin ortalamalarında kontrol grubuna göre anlamlı fark saptanmadı. Torsiyon grubu ve kontrol gruplarının 4. saatteki irisin ve visfatin ortalamaları ile 2. saat ortalamaları arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.

Sonuç: Oluşturduğumuz deneysel testis torsiyonu modelinde, irisin ve visfatinin serum düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulamadık. Bu konuda ek çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.

Close