7. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 31

Assessment of our patients operated by laparoscopic inguinal hernia repair with percutaneous internal ring suturing technique

MH Okur, B Aydoğdu, MŞ Arslan, S Arslan, S Çal
Dicle University Medical Faculty Department of Pediatric Surgery

Aim: We want to evaluate retrospectively operative findings and clinical outcomes in cases who underwent laparoscopic inguinal hernia repair with the percutaneous internal ring suturing (PIRS) technique.

Methods: Between  September 2015 and June 2016, patients with inguinal hernia were operated on using the laparoscopic PIRS technique described by Patkowski. Mean demographic and peroperative findings, operative time, complications were evaluated. We used only one camera port and 22-gauge needle during the laparoscopic procedure.

Results: Twenty PIRS procedures was made with diagnosis of indirect inguinal hernia. There were 14 females and 2 males. Mean age was 4.3 years (2 month-10 years). Inguinal hernia was diagnosed on the right side in 9 , the left side in 3 and bilaterally in 4 patients. One umbilical hernia repair was performed simultaneously. In one patient who apply for incarcerated hernia was seen recurrence and these patients were re-operated. Mean surgery time was 17 min for unilateral and 35 min for bilateral PIRS.

Conclusion: The PIRS technique is a safe, simple and effective procedure. Excellent cosmetic results is associated with this method. the PIRS procedure might be considered  for  inguinal hernia  operations (especially on girl patients) by experienced surgeons in laparoscopy

“Percutaneous internal ring suturing” tekniği ile laparoskopik kasık fıtığı onarımı yapılan hastalarımızın değerlendirilmesi

MH Okur, B Aydoğdu, MŞ Arslan, S Arslan, S Çal
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD

Amaç: “Percutaneous internal ring suturing” (PIRS) tekniğiyle laparoskopik inguinal herni onarımı yapılan olguların operatif bulguları ve klinik sonuçlarını geriye dönük olarak değerlendirmek istedik.

Materyal ve Yöntem: Eylül 2015- Haziran 2016 yılları arasında kliğimizde, Patkowski’nin tanımladığı PIRS tekniği ile opere edilen hastaların demografik verileri, preoperative ve intraoperatif bilgileri, cerrahi süre ve komplikasyonları değerlendirildi. Laparoskopik işlem sırasında sadece bir kamera portu ve 22-gauge iğne kullandık.

Bulgular: Yirmi PIRS prosedürü indirekt kasık fıtığı nedeniyle uygulandı. Ondört hasta kız, 2 hasta erkek idi. ortalama yaş değeri 4.3 yıl (2 ay-10 yaş) ‘idi. Hastaların  9’unda sağ, 3’ünde sol ve dördünde ise bilateral inguinal herni tanısı konuldu. 1 hastada göbek fıtığı mevcuttu, eşzamanlı tamir edildi. İnkarsere herni ile başvuran bir hastada nüks görüldü ve bu hasta yeniden ameliyat edildi. Ameliyat süresi tek taraflı için yaklaşık 17 dakika ve bilateral PIRS 35 dakika idi.

Sonuç: Laparoskopik PIRS tekniği, güvenli kolay uygulanabilen ve etkili bir yöntemdir. Bu yöntemin kozmetik sonuçları çok iyidir. PIRS prosedürü  inguinal herni operasyonları için (özellikle kız hastalarda) laparoskopi deneyimi olan cerrahlar tarafından düşünülebilir.

Close