9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 1

Our clinical experience in patients with hydrocele

B Arıkbaşı, FB Şimşek, Y Benibol, Hİ Tanrıverdi, Ö Yılmaz, A Şencan, A Genç, C Taneli, C Günşar
Manisa Celal Bayar University Medical School Department of Pediatric Surgery, Manisa, Turkey

Introduction:Hydrocele is a common pathology in childhood.Most are congenital and present at birth.Diagnosis is usually made after birth.If it dosn’t regress at one year-old, it is operated.In this study, patients operated because of hydrocele in our clinic were presented.

 

Method:Hospital records of patients operated for hydrocele between2007-2017 were reviewed retrospectively.Demographic data, diagnosis and operation age, other accompanying inguinal canal pathologies were evaluated.

 

Results:137patients were operated.15(10.9%) of these were cord hydrocele.Hydrocele was on right side at 81patients,on left at 46patients and bilateral at 10patients.Mean reference age was 37±37.8(1-192)months and mean operation age was 42.5±37.2(1-192)months.Ultrasonography was done at 65(47.7%)patients preoperatively for differantial diagnosis.High ligation was applied to all patients at operation.Fenestration also was done at 122patients and cyst excision was done at 15patients cord hydrocele was determined.For accompanying inguinal hernia; 31patients were diagnosed preoperatively, 20were primary hernia and accompanying hydrocele, 11were primary hydrocele; also in 9patients, hernia was diagnosed during operation.Hernia and hydrocele were determined togetter on same side simultaneously in 40(29.1%)patients totaly.Orchiopexy was applied to two patients at same session because of undescended testis on same side simultaneously.Epididymal cyst on same side was excised in one patient and orchiectomy was appiled to one patient at same session because of testicular atrophy on same side.

 

Conclusion:Rate of patients with cord hydrocele was higher than literature.Patients were admitted with or without diagnosis at too late age.We think there is a lack of awareness for diagnosis and operation age of hydrocele patients.Consequently,age of operation is also too late according to literature.Physical examination was insufficient and ultrasonography was required for differantial diagnosis at half of patients.High proportion of accompanying inguinal hernia shows that diagnosis and treatment of hydrocele patients should not be delayed too long more than necessary.

Hidroselli hastalardaki klinik deneyimimiz

B Arıkbaşı, FB Şimşek, Y Benibol, Hİ Tanrıverdi, Ö Yılmaz, A Şencan, A Genç, C Taneli, C Günşar
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Manisa

Giriş:Hidrosel, çocukluk döneminde sık görülen bir patolojidir. Çoğu konjenitaldir ve doğumda vardır. Hidroselin tanısı genellikle doğumdan hemen sonra konmakta ve bir yaş civarında, eğer gerilemediyse opere edilmektedir. Bu çalışmada kliniğimizde hidrosel nedeniyle opere edilen olgular sunulmuştur.

 

Yöntem:Kliniğimizde 2007-2017 yılları arasında hidrosel nedeniyle opere edilen hastaların kayıtları geriye yönelik olarak incelenmiş, demografik verileri, tanı ve operasyon yaşlarıyla eşilik eden diğer kasık kanalı patolojileri değerlendirilmiştir.

 

Bulgular:Kliniğimizde son 10 yılda toplam 137 hasta hidrosel nedeniyle opere edilmiştir. Bu hastaların 15 (%10,9)’i kord hidroselidir. 81 hastada sağ, 46 hastada sol, 10 hastada bilateral hidrosel saptanmıştır. Hastaların ortalama başvuru yaşı 37 ± 37,8 (1-192) ay, ortalama operasyon yaşı ise 42,5 ± 37,2 (1-192) aydır. Ayırıcı tanı açısından 65 (%47,7) hastaya preoperatif ultrasonografi yapılmıştır. Operasyon sırasında hastaların tamamına yüksek ligasyon uygulanmış, 122 hastaya fenestrasyon, kord hidroseli saptanan 15 hastaya da kist eksizyonu yapılmıştır. Eşlik eden inguinal herni açısından; 31 hasta operasyon öncesi tanı almış, 20’si öncelikli inguinal herni ve eşlik eden hidrosel, diğer 11 hasta ise öncelikli hidrosel tanısı ile değerlendirilmiştir; 9 hastada ise operasyon sırasında inguinal herni tanısı konmuştur. Toplamda 40 (%29,1) hastada herni ve hidrosel aynı tarafta eş zamanlı olarak birlikte görülmüştür. İki hastaya aynı tarafta eş zamanlı olarak saptanan inmemiş testis nedeniyle aynı seansta orşiopeksi uygulanmıştır. Bir hastada aynı taraftaki epididim kisti eksize edilirken bir hastaya da yine aynı taraftaki testiküler atrofi nedeniyle aynı seansta orşiektomi yapılmıştır.

 

Sonuç:Kord hidroselli olgularımızın oranının literatüre göre yüksek oduğu görülmüştür. Hastalar tanı almış ya da almamış olarak oldukça geç yaşta başvurmuşlardır. Hidroselli hastaların tanısı ve operasyon yaşı ile ilgili bir farkındalık eksikliğinin olduğunu düşünmekteyiz. Buna bağlı olarak operasyon yaşı da literatüre göre geçtir. Hastaların yaklaşık yarısında ayırcı tanı açısından muayene yeterli olmamış ve ultrasonografi gerekmiştir. Eşlik eden inguinal herni oranının fazla olması, hidrosel hastalarının tanı ve tedavilerinin gerekenden fazla geciktirilmemesi gerektiğini bize göstermektedir. 

Close