9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation Short - 8

Metabolic assessment and the results of stone disease in overweight and obese children with urinary tract stones

A Kara
Fırat University Medical Faculty Dept. of Pediatric Nephrology

Objective: The development of diagnostic methods, eating habits, obesity and more sedentary lifestyle in children, increases the urinary tract stone disease. High BMI (body mass index) increases the risk of nephrolithiasis in adults. Although obesity is a growing problem in childhood, we have little knowledge of the relationship between nephrolithiasis and BMI in children. The purpose of the report was to evaluate the metabolic etiologies and treatment responses with increased BMI in children with urolithiasis.

Materials and Methods: The metabolic characteristics of 180 children who were analyzed due to urinary system stone disease and their responses to treatment were evaluated. The 24-hour urinary metabolic assessment of 29 patients with high-BMI (16 obese, 13 overweight) and 151 patients with normal BMI was compared.

Findings: It was determined that 16.1% of children with urinary system stone were overweight or obese. According to the 2014 TUİK data, the obesity rate in children in Eastern Anatolia region was about 4 times (4.2%). 16 female and 13 male patients were in high-BMI group. The age of the patients with normal BMI was 3.5 years (3 months-16 years) and 5.6 years (4 months-15.5 years) in overweight/obese patients. The mean follow-up was 4.2 years (3 months-8 years). Hyperuricosuria (23.8), hypocitraturia (22.2%) and hypercalciuria (20.6%) were the most common metabolic abnormalities in the group with normal BMI. Hypocitraturia (43.8%) was the most frequent metabolic abnormality in obese children. The stone sizes were found to be larger in the obese group. With treatment, 69% were found to have decreased or disappeared. A total of 14 patients underwent ESWL or open surgery due to urinary obstruction.

Conclusion: Increased BMI may be associated with stone formation. Obesity may be a risk factor for stones, and it is recommended that these patients be evaluated for urolithiasis.

Üriner sistem taşı olan fazla kilolu ve obez çocuklarda taş hastalığının metabolik değerlendirilmesi ve sonuçları

A Kara
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı, Elazığ

Amaç: Tanısal yöntemlerdeki gelişmeler, beslenme alışkanlıkları, obesite ve çocuklardaki daha sedanter yaşam biçimi nedeni ile üriner sistem taş hastalığında artış göze çarpmaktadır. Yüksek VKİ (vücut kitle indexi), erişkinlerde nefrolitiyazis riskini arttirmaktadır. Çocuk hastalarda obesitenin giderek artan bir problem olmasına rağmen çocuklardaki nefrolitiyazis ile VKİ arasındaki ilişki hakkında bilgilerimiz çok azdır. Bildiride, ürolitiyazisli çocuklarda artmış VKİ ile metabolik etiyolojilerinin ve medikal tedaviye cevaplarının değerlendirilmesi amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Üriner sistem taşı hastalığı nedeniyle analizi yapılan 180 çocuğun metabolik özellikleri ve tedaviye verdikleri yanıtları değerlendirildi. Bu çocuklardan VKİ yüksek olan (16 obez, 13 fazla kilolu) 29 hasta ve olmayan 151 hastanın 24 saatlik idrar metabolik değerlendirilmesi karşılaştırıldı.

Bulgular: Üriner sistem taşı olan çocukların %16.1’inin fazla kilolu veya obez olduğu saptandı. 2014 TUİK verilerine göre Doğu Anadolu bölgesinde çocuklardaki obesite oranının (%4.2) yaklaşık 4 katı idi.  Taşı olan fazla kilolu/obez hastaların 16’sı kız, 13’ü erkek idi. VKİ’si normal olan hastaların tanı sırasındaki yaşları 3.5 yıl (3ay-16 yıl) , fazla kilolu/obez hastaların 5,6 yıl (4 ay-15.5 yıl)idi.  Tüm hastaların ortalama takip süreleri 4.2 yıl (3 ay-8 yıl) idi. 24 saatlik idrar değerlendirilmesinde VKİ’i normal olan grupta hiperürikozüri (23.8), hipositratüri (%22.2) ve hiperkalsiürinin (%20.6) sık görülen metabolik anormalikler olduğu belirlendi. Fazla kilolu çocuklarda hipositratüri, hiperoksalüri, hiperürikozürinin görülme oranları benzer (%20) saptanırken; obez çocuklarda ise en sık hipositratüri (%43.8) olup, hiperkalsiüri (%31.3), hiperürikozürinin ise daha az oranda (%12.5) olduğu saptandı. Tanı sırasında taş boyutları ise obez olan grupta obez olmayanlara göre daha büyük boyutta olduğu görüldüğü. Tedavi ile fazla kilolu veya obez grupta %69’unun taşının küçüldüğü veya kaybolduğu belirlendi. Tüm hasta grubunda ise üriner obstrüksiyon nedeniyle 14 hastaya ESWL veya açık cerrahi uygulandı.

Sonuç: VKİ’nin artmış olması taş oluşumu ile ilişkili olabilir. Obesite taşa eğilim için bir risk faktörü olabilir ve bu hastaların ürolitiyazis açısından değerlendirilmesi önerilir.

Close