9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 25

Effect of psychiatric treatment on incontinence in children with attention deficit hyperactivity disorder and urinary incontinence comorbidity.

MA Özen*, T Mutluer**, I Necef**, M Taşdemir***, NP Oğuzkurt*, I Bilge***, E Eroğlu*
*Koc University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Koc University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Psychiatry Istanbul, Turkey
***Koç University, School of Medicine, Department of Pediatric Nephrology

 

 

 

Background and aim: In Children, accompanying psychiatric disorders make it difficult to treat incontinence. Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) also plays an important role in these diseases. In this study, we aimed to evaluate the effect of psycho-pharmacotherapy on incontinence in patients with ADHD.

 

Patients and Methods: Children without neurological deficit, mental retardation, anatomic disorder of urinary system and urinary system infection were included in the study. Patients were referred by Child Psychiatry due to lower urinary system symptoms accompanying ADHD. Those with daytime or daytime and nighttime incontinence were included in the study. Patients were re-evaluated for urinary complaints 2-6 months after initiation of treatment by Child Psychiatry.

 

Results: A total of 22 children with ADHD and day or day-night urinary incontinence were included in the study. In the repeated controls of the patients, improvement was observed in incontinence of 7 patients, partially in 4 patients and totally in 3 patients. In the remaining 15 children, there was no improvement.

 

Conclusions: ADHD can adversely affect the management of accompanying urinary incontinence. In this difficult group, the success rate and duration of treatment of the urinary incontinence may be positively affected if the incontinence therapy is started after taking psychiatric treatment and providing clinical stability in this respect.

 

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve üriner inkontinans birlikteliği olan çocuklarda psikiyatrik tedavinin inkontinans üzerine etkisi.

MA Özen*, T Mutluer**, I Necef**, M Taşdemir***, NP Oğuzkurt*, I Bilge***, E Eroğlu*
*Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Psikiyatrisi Kliniği
***Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefrolojisi Kliniği

 

Önbilgi ve amaç: Çocuklarda inkontinansın takip ve tedavisini zorlaştıran bir grubu eşlik eden psikiyatrik hastalıkları olanlar oluşturmaktadır. Bu hastalıklar içerisinde de dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) önemli bir yer tutmaktadır.Bu çalışmada DEHB olup beraberinde üriner inkontinansın eşlik ettiği olgularda uygulanan psiko-farmako terapinin inkontinas üzerine olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık.

 

Hastalar ve Metod: Nörolojik defisiti, mental retardasyonu, üriner sistem anatomik bozukluğu, üriner sistem enfeksiyonu olmayıp Çocuk Psikiyatrisi tarafından DEHB ve alt üriner sistem semptomları nedeniyle yönlendirilen hastalardan gündüz ya da gündüz ve gece inkontinansı olanlar çalışmaya dahil edildi. Çocuk Psikiyatrisi tarafından tedavi başlandıktan 2-6 ay sonra hastalar üriner yakınmaları bakımından tekrar değerlendirildi.

 

Bulgular: DEHB ve gündüz ya da gündüz ve gece üriner inkontinansı olan toplam 22 çocuk çalışmaya dahil edildi. Hastaların tekrarlanan kontrollerinde 4 hastada kısmen, 3 hastada tamamen olmak üzere toplam 7 hastanın inkontinansında düzelme saptanmıştı. Geri kalan 15 çoçukta ise bir düzelme olmamıştı.

 

Sonuç: DEHB, eşlik eden üriner inkontinas yönetimini olumsuz yönde etkileyebilir. Hastaların öncesinde psikiyatri tedavisini alıp bu açıdan klinik stabillik sağlandıktan sonra inkontinas tedavisine başlanması kısmende olsa bu zor grupta başarı oranını ve tedavi süresini olumlu etkiliyebilir.

 

Close