9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation Short - 44

The Effect of Detrusor Contraction Pattern on Upper Urinary Tract Injury in Spina Bifida Patients with Overactive Detrusor

ŞK Özel*, İ Alataş**, H Canaz**, R Caymaz**
*Istanbul Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
**İstanbul Bilim University Spina Bifida Research Center Department of Pediatric Neurosurgery

Aim

There are two types of contaction patterns in detrusor  overactivity; terminal type, phasic type. The aim of this study was to delineate the relationship with detrusor contraction pattern and upper urinary tract injury in spina bifida patients with detrusor overactivity.

Materials and Methods

The patients who were treated  in our Spina Bifida Center were enrolled retrospectively in this study. Only the patients with  detrusor overactivity were groupped as those with terminal type contraction and  phasic type contraction. Groups were compared in terms of age, gender, diagnosis, ventriculoperitoneal shunt existence, urinary tract infection, hydronephrosis, renal scarring, bladder wall thickness, existence of vesicoureteral reflux, and maximal contraction pressures. Statistical analysis was done with student’s t test and chi square test.

Results

Only patients with upper urinary tract changes (n:155) were included in the study among 900 patients with spina bifida. 75 neurogenic bladder patients with upper urinary tract injury had detrusor overactivity. Terminal type contaction was present in 50 patients and phasic type in 25. When these two groups were compared, there was more spina bifida aperta patients in terminal type group (48 vs 20 patients),more urinary tract infection (84% vs 60 %), higher maximal detrusor contraction pressures (106±46 cm H2O vs 62,2±29,6 cm H2O) and thicker bladder wall  (4,13±2,21 mm vs 3,07±1,3 mm) when compared with phasic type contraction group (p˂0,05).

Discussion

Terminal type detrusor overactivity is a stronger type of contraction which affects bladder structure. The tendency for thicker bladder wall may be due to higher contraction pressures in these patients. These changes in the bladder strucuture and increased urinary tract infection rates may be the cause of upper urinary tract injury. Its association with spina bifida aperta may denote a clinical condition with more severe neurological injury.

Aşırı Aktif Detrusor Olan Spina Bifidalı Hastalarda Detrusor Kasılma Paterninin Üst Üriner Sistem Hasarına Etkisi

ŞK Özel*, İ Alataş**, H Canaz**, R Caymaz**
*İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**İstanbul Bilim Üniversitesi Spina Bifida Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Beyin Cerrahisi Kliniği

 

 

 

Amaç

Detrusor aşırı aktivitesinde iki tip kasılma paterni görülmektedir; terminal tip ve fazik tip. Bu çalışmada üst üriner sistem hasarı bulunan, aşırı aktif detrusorlu spina bifida hastalarında kasılma paterni ile hasarlanma arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. 

Materyel ve Metod

Spina Bifida Uygulama Araştırma Merkezinde takip ve tedavileri yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirmeye alındı. Sadece aşırı aktif detrusoru olan hastalara, kasılma paternine göre terminal tip ve fazik tip kasılma olarak iki gruba alındı. Gruplar, yaş, cinsiyet, tanı,  VP şant varlığı, idrar yolu enfeksiyonu varlığı, hidronefroz varlığı, renal skar, mesane duvar kalınlığı  ve vezikoüreteral reflü ile maksimal kasılma basınçları açılarından karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz, ki kare ve student t testleri ile yapıldı. 

Sonuç

Spina bifida tanısı ile takip edilen 900 hastanın üst üriner sistem hasarı olan 155’i çalışmaya alındı. 75 nörojen mesane ve üst üriner sistem hasarı olan hastada aşırı aktif detrusor   bulunmakta idi. Terminal kasılma (n:50) ile fazik kasılma (n:25) olan hastalar karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak terminal kasılma olan grupta daha fazla spina bifida aperta tanısı olduğu (48 vs. 20 hasta), daha fazla idrar yolu enfeksiyonu gözlendiği ( %84 vs %60), maksimal detrusor basınçlarının daha fazla olduğu  (106±46 cm H2O vs 62,2±29,6 cm H2O) ve  mesane duvar kalınlığı daha fazla olduğu (4,13±2,21 mm vs 3,07±1,3 mm) tespit edildi (p˂0,05).

Tartışma

Terminal tip aşırı detrusor aktivitesi spina bifidalı hastalarda daha güçlü ve mesane yapısını daha fazla etkileyen bir özelliğe sahiptir. Mesane duvar kalınlığında artış eğilimi, bu hastalarda daha güçlü kasılmalara bağlı olabilir. Mesanede olan bu değişiklikler ve artmış idrar yolu enfeksiyonu varlığı, üst üriner sistemin hasarlanmasında etkili olabilir. Daha çok spina bifida apertalı hastalarda görülmesi daha ağır nörolojik hasar ile giden bir klinik durumu düşündürmektedir. 

 

Close